Tarski poslijeizborni složenac

28.11.2006. 00:00; Učitavanja: 39; Početna / Novosti / Okolne općine / Tarski poslijeizborni složenac

Očito se radilo o tome da su nezavisni s kojima je IDS već surađivao tražili više nego što je IDS bio voljan dati.

IDS je na izborima dobio 305 glasova, što mu je donijelo četiri mjesta u Vijeću, a koalirat će s Bošnjakovom listom koja je četvrta po broju glasova (178 glasova) i posljednjom koja je prešla izborni prag, onom SDP-a koji je osvojio 108 glasova. Koalicijski partneri IDS-a zaradili su svojim glasovima po jedno mjesto u Vijeću, što znači da će tako složena vlast imati tijesnu većinu – šest od jedanaest vijećnika. S druge strane, već dan nakon izbora IDS je, po neslužbenim informacijama, pregovarao s Kodnikovim nezavisnima koji su dobili dva vijećnička mandata, navodno su potpisani i neki dokumenti, ali je očito Denis Žužić bolji deal uspio izvući u pregovorima sa Željkom Bošnjakom i Walterom Palmom. Nije ni čudno s obzirom na to da su SDP i Novi val dobili po jedan mandat, a imat će i po jednog člana Poglavarstva, odnosno dogradonačelnika i zamjenika predsjednika Vijeća.

Budući da su na izborima poslijeizborni koalicijski partneri IDS-a dobili oko dva i pol puta manje glasova, nisu ni mogli u pregovore ući s velikim zahtjevima, za razliku od Kodnika, koji je po broju glasova bio odmah iza IDS-a, doduše s približno trećinom glasova manje. Vjerojatno je Kodnikova lista tražila mjesto predsjednika Vijeća, ali je Žužić očito procijenio da IDS u koaliciji s drugom dvojicom može zadržati primat i u izvršnom i u predstavničkom tijelu Općine.

Međutim, tijesna većina u Vijeću držat će također IDS na »kratkoj uzici«, jer će neslaganje u odlukama koalicijskih partnera relativizirati volju IDS-a. Uostalom, za sjednice Vijeća koalicijska vlast neće si moći dozvoliti ni opravdane izostanke, jer će opozicija vjerojatno biti aktivna i konstruktivna.

Sniježana Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email