NEWS

17. BOOKtiga prošetala kroz četiri godišnja doba uz nikad veći broj posjetitelja i volontera

IMG-df660e23f5f86a055f903bd5ab633ab4-V
24.04.2024. 14:12; ; Početna / Kultura / 17. BOOKtiga prošetala kroz četiri godišnja doba uz nikad veći broj posjetitelja i volontera

Prikupljeno je 2.277, 00 eura koji će biti utrošeni na nove projekte porečke knjižnice.

Ovih su dana brojni zaljubljenici u knjige i čitanje na zaslonima svojih telefona primili pozive kultnih svjetskih autora Franza Kafke, Virginije Woolf, Fjodora M. Dostojevskog, Jane Austen i Ivane Brlić Mažuranić, koji su ususret 17. po redu porečkom festivalu, koji slavi knjigu i čitanje, „oživjeli“ i odlučili osobno pozvati postojeće, ali i one potencijalne čitatelje na BOOKtigu i podsjetiti ih na čari pisane riječi, koja je i dalje, unatoč svim tehnološkim uzletima, nezamjenjiva. I uspjeli su u tome! I ovogodišnju izvrsnu promidžbenu kampanju BOOKtige potpisuje Studio Sonda. Na stotine je ljudi posjetilo mali sajam rabljenih knjiga BOOKtižin te je na svih 14 događanja, koliko ih je bilo organizirano od 19. do 23. travnja, sudjelovao velik broj posjetitelja. Na BOOKtigi je prikupljeno 2.277, 00 eura koji će biti utrošeni na nove vrijedne projekte porečke knjižnice. Ponosni su u Knjižnici na svoje volontere, a ove je godine u pripremi sajma i prodaji knjiga sudjelovao 61 volonter/ka. „Volonteri su srce BOOKtige i njihova nam je pomoć od neprocjenjive vrijednosti. Od srca im hvala na podršci, vremenu i trudu“, poručuju porečke knjižničarke. I ovogodišnji su sajam rabljenih knjiga obogatili svojim ponudama gostujući antikvarijati: Mali neboder iz Rijeke, Antikvarijat Glavan iz Ljubljane, Antikvarijat Libris iz Kopra, Nova stvarnost iz Zagreba te Antikvarijat Mala akademija iz Beograda. Svojim sudjelovanjem tijekom svih BOOKtigih godina sudjeluju u stvaranju jedinstvene priče za ove prostore, a potvrđuju to i programi koji provode u suradnji s Knjižnicom, aukciju starih knjiga i tiskovina „Udomi knjigu“ te „Sat za kolekcionare“.

Najmlađi su zaljubljenici u priče, njih 150 iz porečkih vrtića, uživali u predstavi Tate Slikovnice i Malog Teatra, a potom su i sa svojim roditeljima imali prilike uživati u nedjeljnom čarobnom jutru koje je čitanjem priče „Cirkusanti“ Ines Marciuš Kruljac otvorila knjižničarka Zorana, a magijom začinio Magic Albin.  Dan hrvatske knjige obilježen je predstavljanjem kolekcionarskog izdanja „Misala kneza Novaka“ i radionicom iluminacije za djecu, koju je vodila Vesna Milanović. Oni malo stariji družili su se s jednom od najomiljenijih književnica za djecu, Sanjom Pilić. Igor Beleš, uz moderatorstvo Mladena Blaževića, predstavio je svoj roman „Listanje kupusa“, potresnu priču koja otvara put humanosti i toleranciji, a među ostalom publikom, bili su i brojni porečki srednjoškolci. PUB kviz, na kojem je bila riječ o književnosti, izazvao je oduševljenje svih sudionika, a vodio ga je Danijel Turkan. Za radionicu kreativnog pisanja s Kristianom Novakom tražilo se mjesto više, a svi su sudionici izašli ozarenih lica svjesni da pomiču vlastite granice. „Noć knjige“ protekla je u izvrsnom ozračju, kada je Zlatko Gall, uz moderatorstvo Đorđa Matića, predstavio svoju knjige „Šezdesete –Kada je glazba mijenjala svijet“ te na taj način predstavio i godine godine kada je moć glazbe ujedinila cijeli naraštaj. Sva večernja događanja tijekom Festivala bila su prave književne poslastice za brojne zaljubljenike u pisanu riječ. Kristian Novak, Ivica Prtenjača i dobitnica Nagrade BOOKtiga 2024, Olja Savičević Ivančević, svojim su predstavljanjima još jednom pokazali zašto su jedni od najčitanijih domaćih autora i zašto s tolikom lakoćom ulaze u srca čitateljske publike. Novakov „Slučaj vlastite pogibelji“, koji je uz autora predstavila ravnateljica Knjižnice Irides Zović, te Prtenjačini romani „Albert“ i „Sine, idemo kući“, koje je uz autora predstavila Valentina Špinderk, jedni su od najtraženijih romana u porečkoj knjižnici, a „Ljeta s Marijom“ Olje Savičević Ivančević najčitaniji je bio u svim knjižnicama Istarske županije te time i zaslužio istarsku čitateljsku Nagradu BOOKtiga koju je autorici uručio pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Vladimir Torbica, a brojnoj publici roman je predstavila ravnateljica Zović. Na samoj dodjeli Nagrade sve prisutne pozdravio je porečki gradonačelnik Loris Peršurić, a u svom je obraćanju dao veliku podršku ovoj maloj knjižnici koja uvijek stvara velika i važna događanja za zajednicu. Podršku su BOOKtigi, uz Grad Poreč-Parenzo, dali i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Istarska županija – Regione Istriana, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost – Assessorato cultura e territorialità te Općina Vrsar – Orsera.

Medijski pokrovitelji Festivala su: Glas Istre, Istra Terra Magica, Parentium.com, Poreština.info, Radio Centar Poreč, Radio Pula i Kulturistra kojima Knjižnica od srca zahvaljuje.

„17. BOOKtiga, u svojih pet festivalskih dana, prošetala je kroz četiri godišnja doba, od ljeta do velike zime. Ali, ma koje ruho BOOKtiga obukla, knjiga uvijek sebi pronađe put. Stoga, čestitke svima koji su sudjelovali na ovogodišnjem Festivalu, od gostiju, volontera pa sve do posjetitelja. Bila je ovo jedna od najljepših BOOKtiga prema dojmovima naših korisnika“, zaključila je ravnateljica Zović.

 Gradska knjižnica Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email