NEWS

Kalendar događanja u Istri (izvor: www.istra.hr)

 • In nomine sancte… Castrum Pisinum 02.06.2023.- 02.06.2024.

  • Organizator: Muzej grada Pazina
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Plato ispred Kaštela

  Izložba na otvorenom

  Izložbom In nomine sancte… Castrum Pisinum obilježava se 1040 godina od prvog spomena pazinskog Kaštela! Informativnog je karaktera i predstavlja svojevrsni uvod u Kaštel za posjetitelje pružajući relevantne i zanimljive informacije o povijesti, arhitekturi i značaju Kaštela svim gostima grada Pazina.

  Kroz 15 panoa ispričana je priča o Kaštelu – kroz burna stoljeća, povijest, arhitekturu i zanimljivosti u i oko Kaštela i to kronološki, od 983. godine i njegova prvog spomena pa sve do sredine 20. stoljeća, kada postaje dom muzejskim ustanovama, što jest i danas.

  Osim povijesti i arhitekture, koje su temeljne sadržajne okosnice izložbe, za svaki je vremenski period i na svakom panou istaknuta i poneka zanimljivost iz povijesti, života, heraldike, umjetnosti, a koje su vezane uz Kaštel ili nadopunjuju već poznate priče i podatke.

  Uz kronološki prikaz povijesnih činjenica, izmjena, izgradnji i nadogradnji u kontekstu arhitekture Kaštela te važnosti i značaja u kontekstu prvenstveno Pazinske knežije (Pazinske grofovije), ali i drugih povijesnih trenutaka, izložba donosi i neke do sada manje poznate podatke i zanimljivosti, a obiluje fotografijama i reprodukcijama arhivske i muzejske građe.

  Osim građe Muzeja grada Pazina i arhivskog gradiva Državnog arhiva u Pazinu, za potrebe istraživanja i izložbe korištena je građa iz Apostolskog arhiva u Vatikanu, Arhiva Republike Slovenije, Biskupijskog arhiva u Poreču, Hrvatskog državnog arhiva, Državnog arhiva u Rijeci, Nacionalne knjižnice iz Beča te Pomorskog muzeja Sergej Mašera iz Pirana.

  »» Pazinski kaštel


  ×
 • Naši: Nostri 26.10.2023.- 30.04.2024. Mjesto: Pula-Pola

  Izložba o povijesti pulskog nogometa

  VIŠE

  Naši: Nostri 26.10.2023.- 30.04.2024.

  • Organizator: Povijesni i pomorski muzej Istre - Museo storico e navale dell’Istria
  • Mjesto: Pula-Pola
  • Lokacija/prostor: Kaštel/PPMI
  • Info telefon/fax: +385 52 211 566
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.ppmi.hr

  Izložba o povijesti pulskog nogometa

  Otvoreno: 09:00 – 17:00

  Izložba posvećena razvitku pulskog nogometa prikazana je kroz aktivnosti raznih nogometnih klubova koji su u gradu djelovali kroz godine, uz podatke o mjestu gdje su djelovali, uspjesima i drugim tehničkim obilježjima. Centra za posjetitelje Noordung, u kojem se izložba nalazi, ispunjen je nogometnim rekvizitima, a sinteza pulske nogometne povijesti obuhvaća stoljeća i pol ovoga sporta koji čini neizostavni dio gradske memorije.

  ×
 • Istarska zimska liga u trčanju 12.11.2023.- 25.02.2024. Mjesto: Istra

  powered by Plava laguna

  VIŠE

  Istarska zimska liga u trčanju 12.11.2023.- 25.02.2024.

  powered by Plava laguna

  Sport koji višestruko pogoduje zdravlju i sunce koje sramežljivo proviruje tijekom zimskih dana  pozivaju na boravak u prirodi. Za sve one koji s nestrpljenje iščekuju start novih utrka Istarska zimska liga otvara sezonu trčanja koja traje od studenog do veljače.

  19. sezona
  Trči se osam kola u različitim mjestima širom Istre, a dužina staza varira između 6 i 9 kilometara. Startnina za sva kola u sezoni 2023/24. iznosi 150 kuna/25 eura, uz koju će sudionici dobiti majicu lige, neovisno o broju istrčanih kola. Startnina za svaku pojedinu utrku je 75 kuna/10 eura.

  Istarska zimska liga u trčanju 2023/24
  1. kolo: 12.11.2023. - Medulin
  2. kolo: 19.11.2023. - Sv. Petar u Šumi
  3. kolo: 03.12.2023. - Pazin
  4. kolo: 17.12.2023. - Sečovlje (SLO)
  5. kolo: 14.01.2024. - Krnica
  6. kolo: 21.01.2024. - Rabac
  7. kolo: 04.02.2024. - Tupljak
  8. kolo: 25.02.2024. - Poreč

  ×
 • Milo Manara: Između stripa, književnosti i filma 25.11.2023.- 28.02.2024. Mjesto: Pula-Pola

  Izložba velikana svjetskog stripa

  VIŠE

  Milo Manara: Između stripa, književnosti i filma 25.11.2023.- 28.02.2024.

  Izložba velikana svjetskog stripa

  Izložba Mila Manare, jednog od najvećih svjetskih strip autora, vrhunac je bogatog programa Sajma knjige u istri i bit će otvorena u nazočnosti autora.

  Impresivna izložba talijanske kustosice Paule Bristot donosi različite vidove umjetničke osobnosti Mila Manare i predstavlja njegove veze sa svjetovima filma, književnosti, stripa i vizualnih umjetnosti uopće.

  Izložba između stripa, književnosti i filma podijeljena je na tri glavna segmenta koji ističu umjetnički osebujan grafički stil Mila Manare. Prvi dio izložbe donosi Manarinu vezu s književnošću, odnosno s Umbertom Ecom kroz originalne crno-bijele table iz prvog toma knjige Il nome della rosa (Ime ruže, 2023.) koje prate Manarine reprodukcije u boji.

  Drugi segment izložbe predstavlja Manarinu suradnju s slavnim redateljem Federicom Fellinijem i “njegovu duboku vezu s filmom koja se očituje u navodima glumaca i u Fellinijevom neposrednom oblikovanju storyboardsa za priče u stripovima Viaggio a Tulum (Put u Tulum) i Il viaggio di G.Mastorna, detto Fernet (Putovanje G. Mastorne zvanog Fernet).” U ovim se radovima glumac Marcello Mastroianni “ističe kao glavni lik i kao Fellinijev alter ego u tim oniričkim i psihodeličkim pričama.”

  Treći dio izložbe predstavlja iznimno vjerne reprodukcije djelâ Michelangela Merisija zvanog Caravaggio pri rekonstrukciji slikareva burnog života. Ovi su radovi, kako ističe kritika, posebno uvjerljivi i zadivljuje s kakvom su pažnjom i vjernošću prikazani povijesni detalji i prostori ondašnjeg dekadentnog Rima.

   

  ×
 • Mreža motovunskih susreta 30.11.2023.- 30.04.2024.

  • Organizator: Muzej grada Pazina
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Muzej Grada Pazina
  • Adresa: www.muzej-pazin.hr
  • Info telefon/fax: +385 52 625040
  • Kontakt email: [email protected]

  Izložba Mreža motovunskih susreta nastala je kao rezultat međumuzejske suradnje Muzeja grada Pazina, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeja suvremene umjetnosti iz Zagreba. Premijerno je otvorena 12. rujna 2023. godine u MMSU u Rijeci ako rezultat kustoske koncepcije Branke Benčić, ravnateljice i kustosice MMSU, u suradnji s Ivom Kelentrić (MMSU), Majom Zidarić Pilat (MGP) i Jasnom Jakšić (MSU), a 30. studenog 2023. godine u 18,00 sati bit će otvorena u Muzeju grada Pazina u kojem se, kao slijedniku Likovne galerije – jednog od suorganizatora Susreta, građa Susreta baštini i čuva.

  Motovunski likovni susreti, organizirani kao međunarodni susreti vizualnih umjetnika, višegodišnja su tematska manifestacija koja se između 1972. i 1984. godine održavala u Motovunu, u Istri. U tom je razdoblju realizirano 11 likovnih susreta umjetnika različitih poetika, generacija i provenijencija: 1972. Pejzaž; 1973. Akt; 1974. Projekt urbane intervencije; 1976. Identitet; 1977. Novi pejzaž, fotografija i polaroid; 1978. Serigrafija; 1979. Transformacije papira; 1980. Mladi 80 (Nova slika); 1981. Nova skulptura; 1983. Na papiru i 1984. Postmoderna arhitektura i motovunsko arhitektonsko naslijeđe, a sudjelovalo je preko 120 umjetnika uglavnom iz SFRJ i Italije, te međunarodnih umjetnika. Susrete su suorganizirali Galleria del Cavallino iz Venecije i Etnografski muzej iz Pazina, te Galerija suvremene umjetnosti (danas MSU) iz Zagreba, koja se projektu priključuje 1976. godine.

  Povezujući lokalne umjetnike s mladim i renomiranim, hrvatskim i međunarodnim umjetnicima, u Motovunskim susretima tijekom godina sudjelovali su: Marina Abramović, Claudio Ambrosini, Bojan Bem, Zvjezdana Fio, Tomislav Gotovac, Sanja Iveković, Nina Ivančić, Jagoda Kaloper, Ivan Kožarić, Živa Kraus, Jusuf Hadžifejzović, Julija Lozzi, Dalibor Martinis, Zdravko Milić, Dora Maurer, François Morellet, Michele Sambin, Duba Sambolec, Mauro Stipanov, Mladen Stilinović, Ulay, Goran Trbuljak, Luigi Viola i drugi.

  Pogled na Motovunske susrete danas se oblikuje putem međumuzejske i međunarodne suradnje, okupljajući umjetnike i umjetničke radove, institucije, zbirke i kustose. Predstavlja rad na umrežavanju i zajedničkom radu, kao i interes za povijest izložbi i povijest institucija. Motovunski susreti dio su umjetničkog i institucionalnog pamćenja prostora Istre i Hrvatske u kontekstu razvoja suvremene umjetnosti i međunarodnih mreža umjetnika i institucija u SFRJ u drugoj polovini 20. stoljeća. Motovunski susreti otvorili su nove mogućnosti suradnje talijanskih i jugoslavenskih umjetnika, internacionalizaciju umjetničkog prostora, interes za suvremene umjetničke prakse i recentna zbivanja u umjetnosti, prostor za susrete, razmjenu ideja i zajednički rad, kao prostor novih mogućnosti za novu generaciju umjetnika i kustosa.
  (preuzeto s www.mmsu.hr)

  Izložba je financirana sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije – Regione Istriana, Grada Pazina, Turističke zajednice središnje istre i Muzeja grada Pazina.

  ×
 • Ča delamo kad niš ne delamo 07.12.2023.- 30.11.2024. Mjesto: Pazin

  Izložba o slobodnom vremenu istarske svakodnevice

  VIŠE

  Ča delamo kad niš ne delamo 07.12.2023.- 30.11.2024.

  • Organizator: Etnografski muzej Istre/Museo etnografico dell\'Istria
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Pazinski kaštel
  • Info telefon/fax: +385 52 625040
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.emi.hr

  Izložba o slobodnom vremenu istarske svakodnevice

  Izložba u Etnografskom muzeju Istre/Museo etnografico dell\'Istria tematizira slobodno vrijeme od prve polovice 20. stoljeća do danas u istarskoj svakodnevici.

  Imamo li uopće slobodnog vremena, je li ono zaista „slobodno“, koje su razlike u poimanju i provođenju slobodnog vremena u ruralnim i gradskim sredinama, kakvo je žensko i muško viđenje ove teme, kako su na njega utjecala društvena uređenja, industrijski razvoj, stvaranje potrošačkog društva te kako ga mladi danas upotpunjuju neka su od pitanja kojima se bavi ova izložba. Radeći na izložbi autorice su osvijestile širinu ove teme te izdvojile najupečatljivije aspekte koji su se istaknuli tijekom istraživanja (primjerice kino, „slobodne“ nedjelje, sport i rekreacija, ferije, hobiji…)

  Uz stručnu literaturu, dokumentaciju i fotografsku građu posebnu važnost za izložbu imaju terenska istraživanja, odnosno priče dobivene od brojnih sugovornika.

  Autorice izložbe: Mirjana Margetić i Nikolina Rusac
  Oblikovanje postava: Tina Erman Popović

   

  ×
 • Predstave u INK 23.01.2024.- 01.03.2024. Mjesto: Pula-Pola

  Nema kratkog opisa

  VIŠE

  Predstave u INK 23.01.2024.- 01.03.2024.

  • Organizator: Istarsko narodno kazalište
  • Mjesto: Pula-Pola
  • Adresa: Laginjina 5
  • Info telefon/fax: +385 52 212 677
  • Web: www.ink.hr

  23/01/2024
  I je i nije, INK, 20 h

  25/01/2024
  Cvit samoće, INK, 20 h

  27/01/2024
  Roj Osa - Azbestni krovovi, INK, 20 h

  30/01/2024
  Predikat - Željka Matjašević, INK, 20 h

  31/01/2024
  Streaptese, INK, 20 h

  02/02/2024
  Majka i dijete, INK, 20 h

  03/02/2024
  Majka i dijete, INK, 20 h

  09/02/2024
  Početak, INK, 20 h

  10/02/2024
  Samo najbolje - Gudački kvartet Porin, INK, 20 h

  14/02/2024
  Apoxyomenos Recomposed, INK, 20 h

  17/02/2024
  Tribina - Svetlana Slapšak, INK, 20 h

  20/02/2024
  U agoniji, INK, 20 h

  24/02/2024
  One, INK, 20 h

  26/02/2024
  One, INK, 20 h

  29/02/2024
  Bog masakra, INK, 20 h

  01/03/2024
  Bog masakra, INK, 20 h

  ×
 • Koncerti u klubu Kotač 25.01.2024.- 14.04.2024. Mjesto: Pula-Pola

  Nema kratkog opisa

  VIŠE

  Koncerti u klubu Kotač 25.01.2024.- 14.04.2024.

  • Organizator: Klub Kotač
  • Mjesto: Pula-Pola
  • Lokacija/prostor: Klub Kotač, Rojc
  • Adresa: Ulica Ljudevita Gaja 3
  • Kontakt email: [email protected]

  25/01/2024
  On the tour: Di’Aul + Razor, Klub Kotač, 21 h

  26/01/2024
  Stomping Grounds Green, Klub Kotač, 22 h

  27/01/2024
  Night Fishing, Klub Kotač, 22.30 h

  14/04/2024
  Ozric Tentacles, Klub Kotač, 20 h

  ×
 • Izložba: Zaboravljene priče 26.01.2024.- 07.04.2024.

  10:00 - 19:00
  • Organizator: Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d\'arte contemporanea dell\'Istria
  • Mjesto: Pula-Pola
  • Lokacija/prostor: Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d\'arte contemporanea dell\'Istria
  • Adresa: Sv. Ivana - S. Giovanni 1, Pula
  • Info telefon/fax: + 385 52 351 541
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.msu-istre.hr

  Otvoreno: 10:00 - 19:00, zatvoreno ponedjeljkom i blagdanima
  U Noći Muzeja 26. 01. otvoreno od 18.00 do 01.00 sat

  O IZLOŽBI:
  Zdenko Bašić cijenjeni je umjetnik jedinstvenog izričaja, ilustrator, animator, pisac i umjetnički direktor festivala zaboravljenih priča i narodnih predaja „Perunfest“. Poznat po svojem jedinstvenom, fantazmagoričnom, a istodobno senzibilnom izričaju, okušao se u mnogim žanrovima i ilustracijama za koja je dobio važna domaća i međunarodna priznanja. No svoj autorski vrhunac daje u knjigama u kojima spaja predaju, priče i svoje začudno likovno umijeće – takve su njegova sada već kultne knjige Sjeverozapadni vjetar i Mjesečeve sjene, koje su poslužile kao polazište za animirane filmove, TV-seriju i kazališnu predstavu, a odnedavna im se pridružila i Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina, knjiga u izdanju Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije – Regione Istriana. Upravo su radovi za te autorske projekte, uz posve nove i neobjavljene radove, okosnica važne i velike, prekrasne, začudne i posve originalne izložbe Zaboravljene priče – Storie dimenticate.

  Bašić je od djetinjstva obilježen pričama svojih baka, što je postavilo temelje za ozbiljan, duboko proživljen, vizualno razigran pristup mitologiji i baštini. Njegov interes za narodnu predaju neumoran je, a usto uvijek svjež i originalan, dok je njegova estetika, iako nadahnuta raznim utjecajima, jedinstvena i prepoznatljiva – njegov je stil nemoguće imitirati jer je autentičan, pomno promišljen i duboko osoban.
  Mogu reći da je mitologija postala dio mog unutarnjeg svijeta, a možda sam samo svoj unutarnji svijet uspio jasnije vidjeti i prepoznati kroz kodove te priče. Mogu reći da element svih tih simbola i kodova prepoznajem u svemu što profesionalno radim, ali i vrlo često onoga što doživljavam privatno. U svijetu oko sebe, ali i u svom unutarnjem svijetu. I tu su ta \'čuda\' koje se dešavaju, ne samo na papiru, u riječima i slikama, nego katkada i u stvarnosti. U tišini mraka ili u širini neba kada se sunce diže iznad horizonta u zimsko jutro.

  Umjetnik i istraživač transmedije priredio je u autorskom postavu izložbe pravu stvaralačku gozbu, predstavljajući razne medije, tehnike i pristupe narativnim elementima s kojima radi: osim ilustracija iz autorskih knjiga Sjeverozapadni vjetar, Mjesečeve sjena i Čarobna Istra, vidjet ćemo prvi put i nove radove za prošireno izdanje knjige o Istri, te neobjavljene radove iz ciklusa Starohrvatska mitologija i Zaboravljeni dnevnik, ali i animirane i dokumentarne filmove te instalacije i lutke kojima gradi svoja multimedijska djela.

  O AUTORU:
  Zdenko Bašić cijenjeni je i svestrani umjetnik jedinstvenog izričaja. Rođen 1980. u Zagrebu, diplomirao je na Odsjeku za animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti uz priznanje za najboljeg diplomanta. Za svoje je ilustracije i animirane filmove dobio brojne nagrade i priznanja, od međunarodnih festivala do Porina, nagrade Grigor Vitez i čak triput uglednog Kiklopa: za Priču o čokoladi (2006.), Sjeverozapadni vjetar (2012.) i Mjesečeve sjene (2013.). Upisan na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List), svoju je izvrsnost potvrdio i na međunarodnom tržištu, brojnim izložbama i ilustracijama, među ostalim i hvaljenim slikovnicama The Faithful Ghost (Oxford University Press) i Alisa u zemlji čudesa (na hrvatskom u izdanju Planetopije).
  U njegovom se radu mogu iščitati utjecaji Tolkiena, Petera Jacksona, gotske tipografije, steampunk estetike, no on pronalazi svoj jedinstveni i prepoznatljiv stil koji je nemoguće imitirati jer je autentičan, duboko promišljen i osoban. Upravo zato, Bašićev je izričaj vjerojatno najsnažniji u autorskim radovima, a njegova prva autorska knjiga Sjeverozapadni vjetar, koja je nadahnula brojne izložbe i poslužila kao predložak za TV-seriju, postao je svojevrsni klasik i uzor je svima onima koji traže svoj put u umjetnosti. Bašić je od djetinjstva obilježen pričama svojih baka, što je postavilo temelje za ozbiljan, duboko proživljen, vizualno razigran pristup mitologiji i baštini. Od 2017. u suradnji s Muzejem Turopolja kao umjetnički direktor oblikuje “Perunfest”, festival zaboravljenih narodnih priča i predaja koji okuplja brojne umjetnike, performere, stručnjake i sve brojniju publiku. Trenutno radi na novom, proširenom izdanju knjige Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina i piše i ilustrira novu autorsku knjigu o starohrvatskoj kozmologiji.

  O PROJEKTU:
  Izložba Zaboravljene priče - Storie dimenticate nastala u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti Istre - Museo d’arte contemporanea dell’Istria i Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije - Regione Istriana, realizirana je uz financijsku potporu Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule - Pole, Turističke zajednice Grada Pule i TAKE IT SLOW projekta sufinanciranog putem Programa prekogranične suradnje INTERREG VA Italija - Hrvatska 2014. - 2020.

   

  ×
 • Pulska klasična zima 03.02.2024.- 20.03.2024. Mjesto: Pula-Pola

  Ciklus koncerata klasične glazbe

  VIŠE

  Pulska klasična zima 03.02.2024.- 20.03.2024.

  19:00

  Ciklus koncerata klasične glazbe

  Otkrijte Pulu zimi u ritmu nesvakidašnje klasike: osebujnim ritmovima i interesantnim instrumentima krenite na posebno glazbeno putovanje ...

  Ulaz na sve koncerte je besplatan!

  Subota, 3.2.
  Dvorana Circolo, 19:00
  Popocatepetl percussion duo: Gabrielle Petrarco i Marko Jugovic Glazbenici s međunarodnim iskustvom, već se godinama trude promovirati novu glazbu kroz svoj duo osnovan u Trstu 2013.godine. Publici predstavljaju originalne skladbe kao i aranžmane u klasično-suvremenom i jazz stilu. Za ovu prigodu pripremili su vlastite obrade baroknih velikana J. S. Bacha i D. Scarlattija, dok ostatak programa čine manje poznata djela novijeg datuma (A. Pärt, M. Molteni, N. J. Živković, M. Savage).    


  Petak, 23.2.

  Sveta srca, 19:00
  Ansambl za ranu glazbu Minstrel
  Vokalno-instrumentalni ansambl Ministrel bavi se izvođenjem srednjovjekovne i renesansne glazbe i nastupa u renesansnim kostimima, a izvodi i renesansne plesove pa se često pojavljuje na manifestacijama poput viteških turnira, na srednjevjekovnim domjencima i sajmovima. U crkvama i koncertnim prostorima izvodi duhovne skladbe srednjeg vijeka, renesanse i ranog baroka.
  U Svetim srcima posjetitelji će moći čuti glazbu koja je stoljećima spajala dvije obale Jadranskog mora, ponajprije kroz glazbenike koji su rođeni na istočnoj (Dalmacija, Istra), a svoju glazbenu naobrazbu su stjecali u velikim kulturnim središtima poput Venecije. Povratak je to korijenima uz brojne povijesne instrumente kao štio su viola da gamba, teorba, rebec, cornamusa, ali i note A. Motovunjanina, V. Jelića, G. Pulitija, T. Cecchinija i I. Lukačića pružit će slušateljima večer za pamćenje.    


  Utorak, 5.3.

  Mala scena Istarskog narodnog kazališta, 19:00
  Večer francuske glazbe
  Samanta Stell, flauta
  David Kumpare, klarinet
  Sandro Vešligaj, klavir    


  Srijeda, 20.3.

  Dvorana Circolo, 19:00
  Duo Loco
  Alice Hoffmann, mezzosopran, violina
  Vladimir Gorup, harmonika    


  Ciklus Pulska klasična zima nastao je 2023. godine s ciljem da se kvalitetnim umjetničkim programom obogate zimski mjeseci, na inicijativu pet udruga koje djeluju na području klasične glazbe: Udruge Disonanca, Pulskog ogranka Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, Organum Histriae, Istarske glazbene scene mladih i Udruge violinista.  

  Partneri programa su Arheološki muzej Istre, Zajednica Talijana Pula-Comunita degli Italiani di Pola i Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula, a pokrovitelji  Grad Pula i Turistička zajednica Grada Pule.


  Facebook: Pulska-klasična-zima [HR]

   

   

  ×
 • Dani mednih delicija središnje Istre 09.02.2024.- 29.02.2024. Mjesto: Središnja Istra

  Posebna ponuda u ugostiteljskim objektima

  VIŠE

  Dani mednih delicija središnje Istre 09.02.2024.- 29.02.2024.

  Posebna ponuda u ugostiteljskim objektima

  Ugostitelji na području središnje Istre za svoje goste vrijedno pripremaju sezonske delicije, a u veljači su to jela obogaćena pčelinjim proizvodima!

  Kroz gourmet ponudu uspješno se povezuju mala obiteljska gospodarstva i ugostitelji pružajući gostima priliku da kušaju izvrsna jela spravljena od visokokvalitetnih namirnica iz središnje Istre.

  Atraktivne jelovnike možete pronaći ćete u sljedećim agroturizmima i konobama:

  AGROTURIZAM STARA ŠTALA
  Cerovlje - Borut, Sandalji 29 / T. +385 98 920 3455
  Radno vrijeme: pet-ned 13:00 - 20:00, uz obaveznu najavu
  • Makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda
  • Restani krumpir, pečeno svinjsko meso u umaku od meda, sezonska salata
  • Palačinke sa skutom, grožđicama i medom
  Cijena 20 €

  BOLJUNSKA KONOBA
  Lupoglav - Boljun 30A / T. +385 52 631 100
  Radno vrijeme: pon-pet 15:00 - 22:00, sub 13:00 - 23:00, ned 12:00 - 22:00, utorkom zatvoreno, uz obaveznu najavu
  • Uštipci s gorgonzolom i mascarponeom, preliveni medom i suhe kobasice
  • Svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa te prilog
  • Semifredo od mandolata s preljevom od meda
  Cijena 25 €

  KONOBA DIŠPET
  Pića, Zajci, Most 1 G / T. +385 95 895 2820
  Radno vrijeme: čet-ned 13:00 - 22:00, pon-sri: zatvoreno
  • Aperitiv medica
  • Grilani mladi sir s medom i orasima
  • Pileća prsa s curryjem i aromatičnim krumpirom
  • Flambirane jabuke
  Cijena 21 €

  KONOBA 2. PERON
  Cerovlje, Cerovlje 6 / T. +385 98 335 180
  Radno vrijeme: sri-ned 12:00 – 23:00, ponedjeljkom i utorkom zatvoreno
  • Mousse od domaće skute i parmezana sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta
  ili Papreni njoki na žlicu s pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša
  • Tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, urbanim sirom, karameliziranim sirupom od meda i kuša
  • Savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja
  Cijena 35 €

  TOMAŽOVA KONOBA
  Sveti Lovreč, Vošteni 19 / T. +385 99 213 6067
  Radno vrijeme: pet-ned: 13:00 – 22:00
  • Aperitiv dobrodošlice
  • Hladni pijat istarskh delicija i skuta s medom
  • Njoki s pancetom i kobasicama u umku od salvije i meda
  • Medena štrudla
  Cijena 27 €

  RESTORAN & PIZZERIA TINJANSKI VIJULIN
  Tinjan, Tinjan 1 A / T. +385 52 437 080
  Radno vrijeme: uto-ned 12:00 - 23:00, ponedjeljkom zatvoreno
  • Tinjanska uvertira (Istarska hladetina, ukiseljeni crveni luk s medom, namaz od pršuta, tostirani kruh)
  • Letuće i krumpir (marinirana pileća krilca, pire krumpir s pancetom i lišćem celera, umak od meda)
  • Dekonstrukcija pite od jabuka (Granny smith jabuka, crumble sa kokicama od ječma, gel od fermentiranog meda i jabuka, kuglica sladoleda od vanilije)
  Cijena 30 €

  KONOBA DOMA
  Kranjci 18, Sveti Petar u Šumi / T. +385 91 5700 171
  Radno vrijeme: pon-pet 14:00 - 21:00, sub i ned 12:00 - 22:00, uto zatvoreno
  *otvoreno do 18.02.2024.
  • Prosciutto cotto na podlozi od jabuke i celera s preljevom od meda i crvenog papra
  • Svinjski but u umaku od meda, muškata i kuša, pire od krumpira sa sirom
  • Čokoladni mousse s rakijom medicom, preljevom od meda i orašastim plodovima
  Cijena 28 €

  ×
 • Selo gori, a baba se češlja 10.02.2024.- 30.04.2024. Mjesto: Pula-Pola

  Izložba Raoula Marinija

  VIŠE

  Selo gori, a baba se češlja 10.02.2024.- 30.04.2024.

  • Organizator: Scandal Express & TZ Pula
  • Mjesto: Pula-Pola
  • Lokacija/prostor: Scandal Express
  • Info telefon/fax: +385 92 188 41 18
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.pulainfo.hr

  Izložba Raoula Marinija

  U subotu 10. veljače 2024. godine, u 20 sati u Skandal Expressu se otvara izložba “Selo gori, a baba se češlja” svestranog pulskog umjetnika mlađe generacije Raoula Marinija.

  Dok se naočigled raspadaju kulturne i društvene vrijednosti 20. stoljeća kada su underground art, uradi sam princip i lijevi aktivizam nastajali, možda je važnije no ikada biti punk umjetnik u onom smislu u kojem ga je McLaren nazvao stavom nevezanim za ikonografiju, čistim kreativnim potencijalom u destrukciji. Upravo je takva Marinijeva umjetnost u svim njenim segmentima, autentična, hrabra, s pozivom na buđenje i akciju. Sam naziv izložbe “Selo gori, a baba se češlja” preuzet u formi poslovice, ali kao doslovni citat naziva istoimene serije, ukazuje na atmosferu i poruku Raoulove izložbe, ali i njegov interes za lokalno i ruralno u odnosu na globalno i suvremeno u kontekstu običaja, vrijednosti i kulture u cjelini. Također, naziv izložbe se može čitati i kao pogled na sveopću inertnost građana i zajednice, izostanak djelovanja i bunta dok se u Puli i svijetu događanju ekološke krize, pljačke javnog dobra, izdaja vrijednosti, ali i manje važne sitnice poput zabrane toplesa na plažama.

  Marinijev široki svjetonazor i različita područja interesa neminovno su oblikovani talijanskim korijenima i studijem na likovnim akademijama u Urbinu i Veneciji, kao i istarskom kulturom te lokalnom zajednicom u kojoj radi i djeluje. Nekoliko je godina predavao likovnu kulturu u talijanskoj Osnovno školi Giuseppina Martinuzzi u Puli, a danas se osim mnogih grafičkih tehnika u kojima se umjetnički izražava bavi i izradom scenografija za filmove.

  Marini je za svoju najnoviju izložbu odabrao upravo Skandal Express, jedno od najdugovječnijih alternativnih okupljališta pulske kulturne scene što odražava njegovu težnju da svaku svoju umjetničku akciju pretvori u društveni happening na kojem će se posjetitelji osjećati gotovo kao članovi obitelji ili suučesnici u promjeni i buđenju koje Raoul zagovara. Izložba “Selo gori, a baba se češlja” obuhvaća grafike nastale u razdoblju od 2017. godine do danas te su kao svojevrsni site-specific odabrani upravo radovi manjeg formata kako bi se uklopili u negalerijski prostor Skandala Express. Umjetnik će na otvorenju izložbe tehnikom plošnog tiska uživo za posjetitelje tiskati radove. Izložba Raoula Marinija druga je po redu u novom izložbenom ciklusu koji će se periodično održavati u Skandal Expressu u želji da se osnaži lokalna kulturno-umjetnička scena.  ×
Stranica 1 od 13 ...