NEWS

Kalendar događanja u Istri (izvor: www.istra.hr)

 • Karneval u Labinu 06.01.2020.- 01.03.2020. Mjesto: Labin

  Preuzimanje ključeva grada, dječja povorka, ples pod maskama i spaljivanje pusta

  VIŠE

  Karneval u Labinu 06.01.2020.- 01.03.2020.

  Preuzimanje ključeva grada, dječja povorka, ples pod maskama i spaljivanje pusta

  Tradicionalno na Antonju tj. blagdan sv. Antona 17. siječnja započinje najluđe godišnje doba karnevala. Peto godišnje doba, kako se još naziva, tradicija je istarskih, primorskih i kvarnerskih krajeva.

  Tradiciju karnevala, poklada ili mesopusta u Labinu održava maškarana skupina Labinjonska kompanija - domoća folšarija koja će preuzeti ključeve grada Labina i uvesti svoju vladavinu.

  Uz glavnu karnevalsku povorku u Labinu za odrasle i djecu te mnogobrojne seoske karnevalske fešte u okolici Labina, vladavina maškara traje do utorka 25. veljače kada se tradicionalno spaljuje Pust, krivac za sve nedaće proteklog razdoblja i najavljuje dolazak proljeća.

  ×
 • Alojz Orel 31.01.2020.- 15.04.2020. Mjesto: Pula-Pola

  Izložba fotografija

  VIŠE

  Alojz Orel 31.01.2020.- 15.04.2020.

  Izložba fotografija

  Izložba, koja se na pulskom Kaštelu može razgledati do 15. travnja, podsjeća koliko je Orel bio plodan fotograf, u potpunosti predan mediju fotografije, neovisno o žanru (od 1947. do 1998. snimio je dvadeset tisuća fotografija) po čemu je bio poznat u bivšoj državi.

  ×
 • 4. Dani mednih delicija središnje Istre 01.02.2020.- 29.02.2020. Mjesto: Beram, Cerovlje, Pazin, Katun Lindarski

  Gastronomska manifestacija posvećena jelima na bazi pčelinjih proizvoda

  VIŠE

  4. Dani mednih delicija središnje Istre 01.02.2020.- 29.02.2020.

  Gastronomska manifestacija posvećena jelima na bazi pčelinjih proizvoda

  Želite li kušati delicije autohtone istarske gastronomije obogaćene pčelinjim proizvodima? Na pravom ste mjestu.

  Atraktivni menu koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta po promotivnoj cijeni od 120,00 kuna nudit će ugostitelji:
  Agroturizam Ograde (Katun Lindarski): ravioli u umaku od kadulje, meda i pancete - zapečena rebrica sa medom, prilog pečeni krumpir - Pazinski cukerančić s malvazijom i medom
  Konoba Vela vrata (Beram): suhe kobasice, svježa skuta s orasima i medom - tagliata od ramsteka s medom i narančom - čokoladna torta s medom i maslinovim uljem
  Konoba-pizzera 2. Peron (Cerovlje): energetska medena salata na kremi od koprive - ravioli u umaku od meda, kadulje i pinjola - confit pačja prsa zapečena s medom i bademima, s griz medaljonima i brokulom - medeni zalogaj od meda, skute, datulja, grožđica i suhih smokava
  Agroturizam Stara štala (Borut): makaruni u bijelom umaku (2-3 vrste sira) s medom - restani krumpir, svinjski but s umakom od meda, salata - palačinke sa skutom i medom, kuhano vino
  Boljunska konoba (Boljun): uštipci s gorgonzolom i mascarponeom, preliveni medom i suhe kobasice - svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa s prilogom - semifreddo od mandolata s preljevom od meda
  Restoran Čiže (Trviž): ravioli sa svježim sirom i medom - punjena pileća rolica sa sirom i mrkvom u umaku od meda s prilogom - krema od vanilije s medom i muškatnim oraščićem
  Tomažova konoba (Vošteni, Sv. Lovreč): istarski pršut, ombolo, kobasice, panceta, slana rolada sa skutom i medom - medeni medaljoni s domaćim krumpirom - medena torta, kava, rakija
  Konoba Doma (Kranjci, Sv. Petar u Šumi):
  suhi ombolo i panceta sa suhim smokvama u medu - svinjski kare punjen šljivama u umaku od terana i meda - medeni kolač
  Konoba Dišpet (Zajci, Pićan): njoki s vrganjima i medom - pileća fortuna s medom - medena pita
  Konoba Marino (Gračišće): medeni aperitiv, maneštra - kobasice i suhi zarebnjak (ombolo) s kiselim kapuzom i krumpirom na luku i domaćoj panceti s umakom od senfa i meda - skuta s medom i orasima

  Dođite i vi na 4. Dane mednih delicija središnje Istre!

  ×
 • Hellen Radiković: Bitno je očima nevidljivo 14.02.2020.- 14.03.2020. Mjesto: Žminj

  Izložbe fotografija, slika i rukotvorina

  VIŠE

  Hellen Radiković: Bitno je očima nevidljivo 14.02.2020.- 14.03.2020.

  Izložbe fotografija, slika i rukotvorina

  Hellen je rođena 1967. g. u Zagrebu. Životni put odveo ju je u predivnu Istru 2000 g. gdje otkriva svoju kreativnost. Svoj umjetnički opus započinje prirodnim materijalima u izradi slika i skulptura. Izrađuje slike, skulpture i različite uporabne i dekorativne predmete od drva, metala i žice.

  Preko udruge Istarska inicijativa umjetnost-obrt iz Labina izlaže na raznim sajmovima. Ima i nekoliko samostalnih izložbi u Zagrebu i Istri. Crtala je ugljenom (uglavnom ženske aktove) i akvarelom, da bi nakon toga otkrila ljepotu u stvaranju umjetničke fotografije uglavnom apstraktne naravi.  

  Ženska inačica Petra Pana, Hellen je odbila odrasti. Odlučno traga za skrivenim smislom, razdraganošću i što je najvažnije, pogledom na svijet u inat “establishmentu”. Promatrajući njezin opus i “modus vivendi” ne možemo ne primijetiti dihotomiju; Hellen je jedna od rijetkih koji do u detalj poštuju rokove, pravila, dogovore, zakone i sve propise ustaljenog poretka, istovremeno u radovima, stavovima i retorici buneći se protiv njega.

  Ona će u odresku za vrijeme pripreme ručka vidjeti svemir, iskonski prasak, ili pak Da Vincijev lik u brašnu razasutu po dasci. Od cjepanica stvorit će zidni sat s ženskim likom, a konja u kasu će, podsjećajući na poentilizam u slikarstvu, izraditi s obezglavljenim čavlima. Drugačija, prkosna, beskompromisna, svoja, samom pojavom izazivajući “efekt iznenađenja” Hellen na prvu loptu šokira, na drugu osvaja originalnošću i, za okvire samo deklarativno tolerantne današnjice, krutošću u uvjerenju da ništa nije kakvim se čini.
  Igra se sunčevom svjetlošću, priborom za jelo, brojevima što uskrsnu na dnu posude i nagim ženskim tijelima u ugljenu i akvarelu, preispitujući tako vlastitu ženstvenost, koju u stvarnosti glasno negira.

  Punkerica u duši i pristupu, dekorirana zakovicama, Hellen je od svjetine vješto sakrila potrebu za pripadanjem, nježnošću i bliskošću. A ova je izložba dokaz kako je očima bitno nevidljivo, pa je tako naoko nezainteresirana svjetina prepoznala Hellenin umjetnički vrisak, te se skromno odužuje njezinoj divljoj duši što je Žminj, točnije Karloviće odabrala za svoj drugi dom.

  ×
 • Europsko kadetsko i juniorsko prvenstvo u mačevanju 22.02.2020.- 02.03.2020.

  Sportska manifestacija   

  ×
 • Dani meda 28.02.2020.- 29.02.2020. Mjesto: Pazin

  15. međunarodna izložba i znanstveni skup

  VIŠE

  Dani meda 28.02.2020.- 29.02.2020.

  15. međunarodna izložba i znanstveni skup

  Kod odabira pčelara, odnosno medara isto je kao i s kafićem i s omiljenom kavom. Bira se jednom i ne mijenja se. Carica Marija Terezija u svoje je doba pčelarstvo učinila zaštićenim obrtom. "... Da se pčelarstvo što skorije u narod raširi, oprašta se na sva vremena svakog poreza ili daće... " piše u Patentu o pčelarstvu iz 1775. godine.

  Žlica puna zdravlja

  Bagremov med - najbolji lijek protiv stresa; livadni med - sve njegove dobrobiti teško je i nabrojati, ali izvanredno će pomoći osobama u poodmaklim godinama i dati im novu snagu; kestenov med - svojom gorčinom prkosi uzrečici \'sladak kao med\', ali pomaže kod probavnih smetnji i drugih poteškoća... Med je zdrav! Tvrdnja je to koju nitko neće ni pokušati osporiti. Koliko je zdrav, to tek doznajemo. Ali sa sigurnošću i bez potrebe za dokazivanjem možemo ustvrditi da je med dobar okusom, poseban zaslađivač života, jednako dobar danas kao i prvi put kada je čovjek zavukao ruku u košnicu (kako li mu je samo to palo napamet?). Istarski med izrazite je kvalitete, ali ga ima malo, jednako koliko i vegetacije. Kako bi prikupili što više meda, pčelari svoje košnice sele, pa i po nekoliko stotina kilometara. To je jedan od sastavnih dijelova pčelarenja.

  Dug je put do meda

  U Istri sve počinje u travnju kada pčelari prikupljaju voćni med i med maslačka, koji se vrca do svibnja. Tada se košnice i pčelari, pravi nomadi, sele u potrazi za bagremom, koji daje izrazito kvalitetan i ukusan med. U isto vrijeme pčele marljivo prikupljaju i nektar kadulje. Naredna se akcija događa tek u lipnju kada se košnice sele u područja gdje ima kestena koji u zadnje vrijeme predstavlja vrlo nesiguran i skroman izvor meda. U to vrijeme u Istri nastupa bespaša pa se cvjetni izvor nektara traži na područjima Gorskog kotara, Korduna i Like. Tu do izražaja dolazi nomadska priroda pčelara i njihova spremnost da za nekoliko kilograma slatkog meda potegnu nekoliko stotina kilometara svakih sedam dana u obilazak dalekih košnica. Sredinom rujna pčele se vraćaju kući. Tada uglavnom posjećuju vrijesak i ostalo tada cvatuće bilje. Za one koji se s pčelarskom terminologijom susreću prvi put, vrcanje je zapravo postupak izdvajanja meda od košnica. Dakle, nakon zadnjeg godišnjeg vrcanja, pčelari svoje mezimce pripremaju za zimu, ostavljajući im dovoljno meda za prezimljavanje - po košnici otprilike petnaestak kilograma.

  ×
 • The Metropolitan Opera & Bolshoi Ballet in Cinema 2020 29.02.2020.- 09.05.2020. Mjesto: Rovinj - Rovigno

  Nova sezona Metropolitan opere i Boljšoj teatra uz izravan prijenos u našem kinu!

  VIŠE

  The Metropolitan Opera & Bolshoi Ballet in Cinema 2020 29.02.2020.- 09.05.2020.

  • Mjesto: Rovinj - Rovigno
  • Lokacija/prostor: Kazalište Antonio Gandusio

  Nova sezona Metropolitan opere i Boljšoj teatra uz izravan prijenos u našem kinu!

   

  Program:

  26.01.2020 u 16:00 - Giselle, Bollshoi Ballet in Cinema

  01.02.2020 u 18:55 - Porgy i Bess, The Metropolitan Opera in New York  

  23.02.2020. u 16:00 - Labuđe jezero, Bollshoi Ballet in Cinema

  29.02.2020. u 18:55 - Agrippina, The Metropolitan Opera in New York  

  14.03.2020. u 17:55 - Ukleti Holandez, The Metropolitan Opera in New York  

  30.03.2020. u 17:00 - Romeo i Julija, Bollshoi Ballet in Cinema

  11.04.2020. u 18:55 - Tosca, The Metropolitan Opera in New York  

  19.04.2020. u 17:00 -  Dragulji, Bollshoi Ballet in Cinema

  09.05.2020. u 18:55 - Marija Stuart, The Metropolitan Opera in New York  

  Cijena po ulaznici za 4 ili više baleta/opera 80 KN Pojedinačna cijena ulaznice 90 KN Ulaznice potražite na blagajni kina ili online na www.pour.hr!

  Preuzmite brožuru: <*downloadf|Metropolitan opera & Bolshoi Ballet|met_opera_deplijan_09-1_tisak.pdf>

   

  ×
 • 2. RovinjFm retro gold pary 29.02.2020.- 29.02.2020. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Neponovljivi retro susret Radio Rovinjfm-a

  VIŠE

  2. RovinjFm retro gold pary 29.02.2020.- 29.02.2020.

  22:00
  • Organizator: Steel
  • Mjesto: Rovinj-Rovigno
  • Lokacija/prostor: Steel bar & club
  • Adresa: Vijenac braće Lorenzetto 17
  • Info telefon/fax: +385(0)91111150
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.steelvenue.com

  Neponovljivi retro susret Radio Rovinjfm-a

  Nakon sjajnog partija, Rovinj FM posljednjeg dana u veljači organizira 2. retro gold party gdje će posjetitelji moći uživati u najboljim hitovima 70-ih, 80-ih, 90-ih...

  Ulaz je besplatan. Rezervacija VIP stolova na: [email protected]

  ×
 • IstraTrek 29.02.2020.- 29.02.2020. Mjesto: Buzet

  Treking utrka

  VIŠE

  IstraTrek 29.02.2020.- 29.02.2020.

  Treking utrka

  IstraTrek je trkačka treking manifestacija koja se svake godine organizira na drugom mjestu u Istri upoznavajući natjecatelje s različitim dijelovima Istre i zanimljivim terenima diljem poluotoka - strmim brdima, blatnim dolinama, neprohodnim šumama, ali i srednjovjekovnim gradićima, u stvari sa svime onime što tvori vrhunski treking doživljaj.

  Treking podrazumijeva pronalaženje kontrolnih točaka pomoću zemljovida i kompasa te se pravci kretanja natjecatelja unaprijed ne mogu znati, kao ni udaljenost koju će prijeći budući da staza između kontrolnih točaka nije označena već natjecatelji sami biraju svoj put. Međutim, manifestacija se ipak sastoji od tri različite kategorije koje su prilagođene svima - od potpunih rekreativaca do vrhunskih trkača.

  Ultra: elitna disciplina, duga, zahtjevna i teška. Istra ne prašta olaka kraćenja kroz makiju pa se preporuča prekaljenim borcima za slavu!

  Challenger: klasična treking disciplina, dužine 20-25 kilometara, normalne težine orijentacije uz barem 1.000 metara visinske razlike. Drača po želji...

  Light: kratki, slatki treking za početnike, dužine 10-15 kilometara, lagane orijentacije, a preporuča se svim rekreativcima, turistima, šetačima i zaljubljenicima u prirodu.

  Novost 2020: Canicross utrka

  Ultra kategorija starta na kronometar, svakih 5 sekundi, prema startnim brojevima. Challenger, Light i Canicross kategorija startaju masovno s odmakom od pola sata.


  Prijave i informacije vezane uz utrku objavljene su na stranici
  » www.istratrek.srk-alba.hr

  ×
 • Istarska zimska liga u trčanju powered by Plava Laguna 01.03.2020.- 01.03.2020.

  15. sezona zimske lige

  Trčanje je defintvno zamjenilo zimski san na Istarskom poluotoku!

  O popularnosti ovog sporta svjedoči i 15. godina održavanja Istarske zimske lige trčanja. Sport koji višestruko pogoduje zdravlju i sunce koje sramežljivo proviruje tijekom zimskih dana, pozivaju na boravak u prirodi mnoge koji s nestrpljenje iščekuju start novih utrka.

  Kao i prethodnih godina trči se devet kola, od studenog do ožujka, u različitim istarskim mjestima, a dužina staza varira između šest i devet kilometara. Zimska liga trčanja nije samo prilika za rekreiranje u prirodi, već i druženje u ugodnom društvu.

  Startnina utrke iznositi će za ovu godinu 120,00kn za 9 kola, odnosno 50,00kn za pojedino kolo te će svi koju uplate iznos od 120,00kn dobiti majicu lige bez obzira na broj istrčanih kola.


  Istarska zimska liga u trčanju 2019/20
  15. sezona zimske lige
  1. kolo: 03.11.2019. Medulin
  2. kolo: 17.11.2019. Poreč-Parenzo
  3. kolo: 01.12.2019. Pazin
  4. kolo: 15.12.2019. Sečovlje (SLO)
  5. kolo: 12.01.2020. Sv. Petar u šumi
  6. kolo: 26.01.2020. Rabac
  7. kolo: 09.02.2020. Novigrad-Cittanova
  8. kolo: 23.02.2020. Pula-Pola
  9. kolo: 01.03.2020. Vodnjan-Dignano

  ×
 • Futsal Week Men\'s Winter Cup - Poreč 2020 04.03.2020.- 08.03.2020. Mjesto: Poreč-Parenzo

  Međunarodni futsal turnir

  VIŠE

  Futsal Week Men\'s Winter Cup - Poreč 2020 04.03.2020.- 08.03.2020.

  Međunarodni futsal turnir

  ×
 • Sve o muškarcima 06.03.2020.- 06.03.2020. Mjesto: Pazin

  Kazališna predstava

  VIŠE

  Sve o muškarcima 06.03.2020.- 06.03.2020.

  • Organizator: POU Pazin
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Spomen dom
  • Info telefon/fax: +385 (0)52 624 333
  • Web: www.puckouciliste-pazin.hr

  Kazališna predstava

  ×
Stranica 1 od 49 ...