NEWS

Kalendar događanja u Istri (izvor: www.istra.hr)

 • U pokretu: o putujućim trgovcima kroz, i u Istri 15.09.2020.- 30.04.2021. Mjesto: Pazin

  Izložba o nekadašnjem svijetu trgovine

  VIŠE

  U pokretu: o putujućim trgovcima kroz, i u Istri 15.09.2020.- 30.04.2021.

  • Organizator: Etnografski muzej Istre
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Etnografski muzej Istre (EMI)
  • Info telefon/fax: +385 52 622 220
  • Web: www.emi.hr

  Izložba o nekadašnjem svijetu trgovine

  Nova izložba Etnografskog muzeja Istre ukazuje na pojave i segmente iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u okviru 20. stoljeća s naglaskom na ruralne sredine.

  Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri odvijala se – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i svoje proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Na taj su način trgovanje održavali živim, a istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo trgovina ili su prometno bile loše povezane.

  Autorice izložbe su Mirjana Margetić i Nikolina Rusac, a likovnog postava Tina Erman Popović.

   

  ×
 • Izložba Fragmentacije 3 25.02.2021.- 13.03.2021. Mjesto: Pula-Pola

  Nema kratkog opisa

  VIŠE

  Izložba Fragmentacije 3 25.02.2021.- 13.03.2021.

  • Mjesto: Pula-Pola
  • Lokacija/prostor: Galerija HUiU

  Izložba autorice Ljiljane Barković

  Radno vrijeme galerije: 12:00 - 20:00, subotom i nedjeljom zatvoreno

  Ljiljana Barković (Rijeka, 1980.), diplomirala je slikarstvo na Akademiji za likovnu umjetnost u Ljubljani 2008. godine. Od 2015. asistentica je na slikarskim kolegijima te na kolegiju "Staklo" na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. U dosadašenjm radu priredila je 14 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi. 

  ×
 • Obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike 02.03.2021.- 08.04.2021. Mjesto: Labin

  Audiovizualne instalacije na ključnim objektima rudarske i industrijske baštine u centru grada

  VIŠE

  Obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike 02.03.2021.- 08.04.2021.

  • Organizator: Grad Labin
  • Mjesto: Labin

  Audiovizualne instalacije na ključnim objektima rudarske i industrijske baštine u centru grada

  Kroz nekoliko dana kreće 37-dnevno obilježavanje jednog od najvažnijih datuma u novijoj labinskoj povijesti - 2. ožujka, dana kada su 1921. godine radnici labinskih ugljenokopa krenuli u štrajk i pobunu protiv tadašnje uprave rudnika, što će izrasti u prvi organizirani antifašistički ustanak u svijetu, kasnije nazvan "Labinska republika".

  Povodom obilježavanja 100. obljetnice ovog povijesnog događaja, Grad Labin je u suradnji s lokalnim kreativnim tvrtkama postavio niz audiovizualnih instalacija na ključnim objektima rudarske i industrijske baštine u centru grada.

  Dan kada je daleke i slavne 1921. godine započeo bunt rudara protiv tada još neslužbene fašističke vlasti, 2. ožujka, službeni je početak 37-dnevnog obilježavanja velikog i za Labin i općine Labinštine značajnog jubileja. Upravo na samu obljetnicu, u poslijepodnevnim satima održat će se komemoracija i polaganje vijenaca na Krvovoj placi, lokaciji koja je simbol povijesnog ustanka, a koja je za ovu važnu priliku dobila potpuno novu, svakako zasluženu, vizuru. U 17:30 sati labinsko će Gradsko vijeće održati svečanu sjednicu, po završetku sjednice, na Pjacalu slijedi jedan od vrhunaca obilježavanja jubileja - svečano paljenje trajne rasvjete obnovljenog labinskog "šohta", rudarskog tornja i simbola industrijske baštine i "kovarske" prošlosti Labina, uz nastup udaraljkaša Umjetničke škole Matka Brajše Rašana i scenski performance "Crvena straža - pismo Ivanu Pippanu" u izvođenju Istra Inspirita.

  Zbog epidemioloških mjera i nemogućnosti velikih okupljanja, obilježavanje ove obljetnice prožeto je drugačijim programima, gdje se mahom ističu brojne tehničke inovacije. Tako će od 2. ožujka, na već spomenutoj Krvovoj placi, posjetitelji moći uz pomoć mobilne aplikacije zaviriti u "proširenu stvarnost" i putem ekrana svojih mobilnih telefona ili tableta, otvoriti "prozor u prošlost" i virtualno razgledati repliku povijesnog drvenog "šohta" na Vinežu iz 1921. godine. Aplikacija je besplatna i ostati će trajno dostupna Labinjanima i njihovim gostima, a aktivirat će se moći na samoj lokaciji.

  Od petka 5. ožujka, u labinskoj starogradskoj jezgri biti će postavljene čak tri izložbe. Narodni muzej Labin u svom će prostoru "oživjeti" virtualnu izložbu tematskih plakata i novinskih isječaka koji referiraju na Labinsku republiku, a koja je bila virtualno postavljena povodom ovogodišnje Noći muzeja. Preko puta muzeja, u labinskoj Gradskoj galeriji biti će izložen fundus radova na temu rudarstva i Labinske republike, djela brojnih istaknutih likovnih umjetnika porijeklom s Labinštine ili životom i stvaralaštvom vezanih uz ovaj kraj. Bogatom opusu pridružit će se i novonastali radovi mlađe generacije labinskih likovnjaka, a sva su djela nastala na platnima istog formata - simbolično 100x100cm, za stotu obljetnicu povijesnog ustanka. Treću izložbu tog dana, u prostorima "Circola", također u labinskom starom gradu, otvorit će u 18 sati umjetnička organizacija "Labin Art Express", a radi se o kulturno - umjetničkoj manifestaciji “Rudnici kulture” (L.A.E. XXI), izložba u sklopu istoimenog projekta, na kojoj će biti izloženi radovi 9 međunarodnih suvremenih umjetnika.

  Izložba 100x100 SRETNO! u Gradskoj galeriji Labin
  05.03. - 08.04.2021.
  Radno vrijeme:
  ponedjeljkom, utorkom i četvrtkom: 10:00 - 13:00,
  srijedom i petkom: 10:00 - 13:00 & 17:00 - 20:00.

  Molimo posjetitelje da prilikom razgleda izložbe poštuju propisane epidemiološke mjere.
  Izložbu možete virtualno razgledati na www.labin.hr, FB Labinska republika, FB Gradske galerije i FB Narodnog muzeja.

  ×
 • Trofej Poreč 07.03.2021.- 07.03.2021. Mjesto: Poreč-Parenzo

  Međunarodna biciklistička utrka

  VIŠE

  Trofej Poreč 07.03.2021.- 07.03.2021.

  • Organizator: BK Meridiana-Kamen Pazin
  • Mjesto: Poreč-Parenzo
  • Info telefon/fax: +385 (0)52 624 242
  • Kontakt email: [email protected]

  Međunarodna biciklistička utrka

  Jednodnevna utrka međunarodnog kalendara UCI-a rangirana kao 1.2, na kojoj mogu nastupiti profesionalne ekipe, nacionalne reprezentacije, regionalne reprezentacije i klubovi. Utrka se odvija na području Poreča, Tar-Vabrige i Kaštelir-Labinci i boduje za Europa Tour.

  ×
 • Istarsko proljeće 11.03.2021.- 14.03.2021. Mjesto: Umag, Poreč, Pazin, Labin, Vrsar, Motovun

  Međunarodna etapna biciklistička utrka (UCI 2.2)

  VIŠE

  Istarsko proljeće 11.03.2021.- 14.03.2021.

  • Organizator: BK Kamen Pazin
  • Mjesto: Umag, Poreč, Pazin, Labin, Vrsar, Motovun
  • Kontakt email: [email protected]

  Međunarodna etapna biciklistička utrka (UCI 2.2)

  Nekada se zvala Jadranska magistrala i povezivala je sjeverni Jadran s Dalmacijom, danas se zove Istarsko proljeće jer se cijelom rutom vozi u Istri. Utrka se posljednjih godina, u pravilu, sastoji od četiri dionice: prologa i tri etape. I dok se prolog sastoji od nekoliko kilometara u kojima najviše dolaze do izražaja sprinteri kojima je cilj osvojiti prvu majicu vodećeg, ostale dionice nude pregršt zanimljivosti. Organizatori ne žele nikoga zakinuti: na ovoj utrci dolaze do izražaja i brdaši i sprinteri i oni koji vole bjegove. Tijekom četiri dana utrka prolazi kroz cijelu Istru, ponajviše njenu unutrašnjost, ali ne zaobilazi ni obalu.

  Prva etapa vodi do Starog grada Labina, preko posljednjih 300 metara "kockica" do samog cilja, do kojeg se dolazi nakon valovitih cesta središnje Istre. Druga etapa je u pravilu "kraljevska etapa" koja gotovo uvijek promovira i pobjednika cijele utrke. Zavojiti uspon za Motovun, odakle se pruža pogled na cijelu dolinu Mirne, donosi razliku nakon koje uistinu pobjeđuje najbolji. Tko prvi prođe kroz kamena vrata koja vode u stari dio grada Motovuna, zasigurno je najspremniji vozač utrke.          
                                                                                            
  Nakon što se u prvoj etapi vozi do istočnog dijela Istre, a u drugoj kroz srce regije, treća etapa rezervirana je za njenu zapadnu obalu, a u ovoj etapi u pravilu pobjeđuju sprinteri. Na utrci Istarsko proljeće nastupaju većinom momčadi u kategorijama professional i continental među kojima se skrivaju budući prvaci i pobjednici etapa na utrkama Tour de France, Giro d\'Italia i Vuelta a España.

  ×
 • Poetsko-glazbene radionice Pop poet 12.03.2021.- 12.03.2021.

  Klub & knjižara Giardini 2 pokreće drugo izdanje poetsko-glazbene radionice POP POET vol. 2. Radionica je osmišljena za grupu od deset polaznika/ca. Sastoji se od trinaest susreta, svaki u trajanju od dva školska sata. Prvih šest susreta vodit će cijenjena i nagrađivana autorica Dorta Jagić, koja već dugi niz godina vodi radionice kreativnog književnog stvaralaštva i pisanja poezije.

  Drugi dio radionice sastoji se od sedam susreta, a održat će se pod mentorstvom mladog pulskog glazbenika i producenta Marina Morosina. Marino će polaznicama i polaznicima pomoći da svoje stihove zabilježe kao audio materijal dopunjen različitim glazbenim efektima koristeći program Ableton. Radionica će se održati u Klubu-knjižari Giardini 2, a prema potrebi i online. Prezentacija autorske poezije u spoju s elektronskom glazbom i digitalnim obradama snimljenoga teksta bit će upriličena u Klubu-knjižari Giardini 2 po završetku radionice.

  Prva radionica održat će se 12. ožujka, a prijave traju do srijede, 10. ožujka.
  Za više informacija javite se putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 099 814 4405

  ×
 • ITF Istarska rivijera 14.03.2021.- 21.03.2021. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Ciklus teniskih turnira

  VIŠE

  ITF Istarska rivijera 14.03.2021.- 21.03.2021.

  Ciklus teniskih turnira

  Tijekom ožujka diljem zapadne obale Istre nižu se teniski mečevi Istarske rivijere. Turniri Croatia F4 Futures započinju u Rovinju, nastavljaju u Poreču, a potom igraju u Umagu, i Opatiji. Budući da Croatia Futures pripada Međunarodnoj teniskoj federaciji ITF-u, mladi tenisači imaju priliku na istarskim terenima igrati u jakoj međunarodnoj konkurenciji te steći prva profesionalna iskustva i zaraditi bodove za ATP rang listu.

  Važnosti ovog teniskog turnira pridonosi i činjenica da su upravo sudjelujući na Istarskoj rivijeri svoje karijere započeli, primjerice, Goran Ivanišević, Boris Becker, Thomas Muster, Goran Prpić, Cedric Pioline, Magnus Gustafsson, Niklas Kulti, Peter Korda, Bohdan Ulihrach, Dominik Hrbaty i mnogi drugi danas vrhunski i proslavljeni tenisači.

  » www.istarskarivijera.com

  ×
 • Uskrs u Rovinju 03.04.2021.- 04.04.2021. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Obilježavanje Uskrsa uz prigodni zabavni program

  VIŠE

  Uskrs u Rovinju 03.04.2021.- 04.04.2021.

  Obilježavanje Uskrsa uz prigodni zabavni program

  U Rovinju se tradicionalno Uskrs obilježava kroz prigodni program. Građani i gosti imaju prigodu kušati delicije koje su naše bake spremale na Uskrs. Naravno, podjela obojanih uskrsnih jaja, ali i onih čokoladnih neće izostati. Proslava Uskrsa obogaćena je zabavnim programom.

   

  ×
 • Compressport Istratrek 10.04.2021.- 10.04.2021.

  Treking utrka

  16. po redu IstraTrek će se održati u Labinu, 6.3.2021.

  Albina je opet stavila rudarski šljem i to s dobrim razlogom jer je 2021. godina u kojoj obilježavamo stotu obljetnicu Labinske republike, prvog antifašističkog ustanka na svijetu.

  Kao i svake godine, Istratrek nudi pregršt događanja, treking utrku s tri staze različitih dužina u sklopu Istarskog Treking Kupa te Canicross utrku u sklopu Hrvatske Canicross Trail Lige.

  Kategorije:
  Ultra cca 40 km / +2.000 m
  Challenger cca 25 km / +1.200 m
  Light cca 15 km / +500 m

  Start utrka:
  09:00 Ultra
  10:00 Challenger
  10:30 Light

  Ultra kategorija starta na kronometar, svakih 5 sekundi, prema startnim brojevima. Challenger i Light kategorije startaju masovno s odmakom od pola sata. Ultra i Challenger kategorija startaju s nepoznate lokacije, do starta će biti prevezeni autobusima.

  Startnina: 150 kn za sve kategorije (PDV uključen)
  Startnina uključuje: organizaciju utrke, pamučnu majicu, tiskani zemljovid i natjecateljski karton, osiguranje utrke, topli obrok i sponzorske nagrade.

  Prijave za utrku isključivo putem on-line prijavnice Stotinka.hr
  Krajnji datum za prijavu: 25.02.2021.

  Prijave i informacije vezane uz utrku objavljene su na stranici
  » www.istratrek.srk-alba.hr
  » Informacije i pravila

  Čekamo vas u ožujku, sretno!

  ×
 • Weekend bike and gourmet tour: spring 10.04.2021.- 11.04.2021. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Rekreativna biciklistička vožnja

  VIŠE

  Weekend bike and gourmet tour: spring 10.04.2021.- 11.04.2021.

  • Organizator: Maistra, Udruženje obrtnika Rovinj, Turistička zajednica grada Rovinja-Rovigno
  • Mjesto: Rovinj-Rovigno
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.maistra.hr

  Rekreativna biciklistička vožnja

  Rekreativni biciklistički doživljaj Weekend bike & gourmet tour, koji se održava u proljeće i jesen, nudi dodatni gastronomski užitak.

  Dvodnevna vožnja uz istarske delicije, maslinovo ulje i vino podijeljena je u dva itinerara: na stazi Mare možete guštati u morskim delicijama, dok Monte sudionike dočekuju gastronomskim poslasticama unutrašnje Istre.

  » Raspis 

  ×
 • Svijet malvazija 12.04.2021.- 16.04.2021. Mjesto: Poreč-Parenzo

  12. međunarodno natjecanje malvazija

  VIŠE

  Svijet malvazija 12.04.2021.- 16.04.2021.

  12. međunarodno natjecanje malvazija

  Tradicionalno, najbolja uvertira za Vinistru međunarodno je ocjenjivanje Svijet malvazija koje će se održati 12. put, od 12. do 16. travnja u porečkom hotelu Parentium Plava Laguna i koje iz godine u godinu obara rekorde i po kvaliteti i po broju uzoraka.

  Neformalno svjetsko prvenstvo najpoznatije istarske sorte i ove godine se održava u sklopu trodnevnog međunarodnog ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića koje okuplja najpoznatije vinske stručnjake iz Hrvatske i regije. Rezultati ocjenjivanja po običaju javno će se objaviti u sklopu 27. Vinistre.

  Manifestacija će biti u skladu s epidemiološkim mjerama.

  ×
 • Limes bike tour 24.04.2021.- 24.04.2021. Mjesto: Vrsar-Orsera

  Rekreativna MTB biciklijada

  VIŠE

  Limes bike tour 24.04.2021.- 24.04.2021.

  10:00

  Rekreativna MTB biciklijada

  U moru rekreativnih biciklijada na Istarskom poluotoku sve je značajniji Limes bike tour u organizaciji Turističke zajednice Vrsara. Ova je manifestacija prvenstveno namijenjena obiteljima s djecom, ali otvorena je i za sudionike svih ostalih dobnih skupina.

  Početak je na vrsarskoj rivi, a dobrim dijelom vozi se kroz šumu Kontija. Obavezno je zaustavljanje iznad Gusarske pećine na obroncima Limskog kanala odakle se pruža prekrasan pogled pa je to idealna prilika za fotografiranje s atraktivnog vidikovca. Za sve sudionike biciklijade, koja je na rasporedu 24. travnja, osiguran je ručak u Lovačkoj kući u zaštićenoj šumi Kontija.

  Završetak vožnje ne znači i kraj druženja. Na rasporedu je, naime, izvlačenje nagrada za sudionike uz glazbeni i zabavni program.

  Prijave se vrše na e-adresi [email protected]
  Staza Limes bike toura proteže se pretežito makadamskim putovima pa je najprikladnija vožnja na brdskim biciklima, iako se može voziti i na treking i električnim biciklima.

  » Raspis

  ×
Stranica 1 od 4 ...