Kalendar događanja u Istri (izvor: www.istra.hr)

 • Virtualni eventi u Istri 01.04.2020.- 31.12.2020.

  Dio Istre i događanja na poluotoku donosimo vam i virtualno!
  Do ponovnih susreta na brojnim manifestacijama, dio zanimljivog sadržaja organizatori su preoblikovali, a mi ih prenosimo do vaših naslonjača i pametnih ekrana:  

  Stjepan Hauser: Alone,Together from Arena Pula
  Koncert u pulskoj Areni

  Casanova Tour
  Zavodljiva tura Vrsarom [za odrasle]

  Jazz is Back!
  Koncerti iz Grožnjana

  Etnografski muzej Istre: Čega se bojiš?
  Virtualna izložba o strahu u našoj svakodnevici

  Razglednice iz Rovinja
  Izložba u Maistrinoj virtualnoj galeriji

  Look @ Me, Vinkuran (Medulin)
  Virtualna modna revija u kameneolomu Cave Romane

  ×
 • Izložba More zvukova 27.04.2020.- 31.12.2020. Mjesto: Pula-Pola

  Nema kratkog opisa

  VIŠE

  Izložba More zvukova 27.04.2020.- 31.12.2020.

  • Organizator: Aquarium Pula
  • Mjesto: Pula-Pola
  • Lokacija/prostor: Aquarium Pula (Fort Verudela)
  • Adresa: Verudela b.b.
  • Info telefon/fax: +385 52 381 402
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.aquarium.hr

  Jeste li znali da mnogi morski organizmi komuniciraju zvukom? Primjerice, tijekom udvaranja i hranjenja, morski konjići proizvode razne zvukove. Trljanjem koštanih dijelova glave i vjenčića morskih konjića nastaju zvukovi škljocanja i cvokota koji su dodatno pojačani korištenjem plivajućeg mjehura...  

  Saznajte više o zvukovima u moru i na koji način čovjek prekida pjesmu morskog života...
  Opširnije: www.aquarium.hr/more-zvuka.html

   

  ×
 • Izložba Elvisa Bertona: Clean Up After Your Dog 16.07.2020.- 16.10.2020.

  • Organizator: Muzej Grada Pazina
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Muzej Grada Pazina
  • Adresa: Trg Istarskog razvoda 1, Pazin
  • Info telefon/fax: +385 (0)52 623 054
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.muzej-pazin.hr

  Ovom obljetničkom izložbom Berton reagira na stanje u društvu predstavljajući tri slikarska ciklusa - Gola stablaLimuni i Cvijeće te dvije instalacije - Kameno cvijeće i Vrt, koji su u cjelinu povezani pločama (slikama) s natpisom Clean Up After Your Dog. Kako sam umjetnik ističe, gospodarski i politički skandali, senzacionalizam medija, malograđanština, ekološka zagađenja i ostale katastrofe suvremenog društva naveli su ga na stvaranje utopijskog, eskapističkog vrta - mjesta fizičke i psihičke izoliranosti, u kojemu nije poželjno za sobom ostavljati „prljavštine“ bilo koje vrste te koji, istovremeno, asocira i apelira na važnost stvaranja i održavanja ljepšeg mjesta za (su)život.

  ×
 • Galerija na pučini, izložba 20.07.2020.- 30.09.2020. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Nema kratkog opisa

  VIŠE

  Galerija na pučini, izložba 20.07.2020.- 30.09.2020.

  • Organizator: Muzej Grada Rovinja-Rovigno
  • Mjesto: Rovinj-Rovigno
  • Lokacija/prostor: Muzej Grada Rovinja-Rovigno
  • Adresa: Trg m. Tita 11
  • Info telefon/fax: +385(0)52816720
  • Web: www.muzej-rovinj.hr

  Predstavivši novu izložbu „Galerija na pučini / Galleria in pelago / Gallery at sea“, Muzej Grada Rovinja-Rovigno ovog je ponedjeljka, 20. srpnja, nakon duže stanke otvorio vrata svojim posjetiteljima.

  Osim što će moći pogledati novootvorenu izložbu na prvome katu, posjetitelji će se moći prošetati i prizemljem gdje još uvijek traje izložba „Otisci utisaka / Impressioni impresse“. Drugi se kat neće koristiti s obzirom na to da su na njemu prošle godine konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima pronađeni barokni oslici.
  Zbog njihove neizmjerne važnosti uvršteni su u nacionalni program Hrvatskog restauratorskog zavoda koji će od 7. rujna započeti s njihovim otvaranjem i restauracijom koja će djelomično biti otvorena za javnost.
  Zbog pridržavanja epidemioloških mjera otvorenje Muzeja i predstavljanje izložbe nije bilo otvoreno za javnost, već se održalo u manjem krugu, kako ne bi došlo do gužve i nemogućnosti poštivanja preporučenog razmaka.
  Ponovnom otvorenju prisustvovali su tako u ime Grada Rovinja-Rovigno njegov dogradonačelnik, Marino Budicin sa suradnicama, pročelnicama Mariom Črnac Rocco i Editom Sošić Blažević, zatim zapovjednik JVP Rovinj-Rovigno Evilijano Gašpić, bivši ravnatelj ove ustanove, Argeo Curto, te predstavnici rovinjske Turističke zajednice. Osim toga, otvorenje su uveličali i predstavnici Ministarstva kulture, pročelnica konzervatorskog odjela u Puli, Lorella Limoncin Toth, kao i glavna konzervatorica za pokretnu baštinu Višnja Bralić.
  „Bili smo zatvoreni određeno vrijeme ne samo zbog globalne pandemije, već i zbog radova. Naime, postavlja se vatrodojavni sustav i prateće mjere za zaštitu od požara, koje financira Grad Rovinj-Rovigno i Ministarstvo kulture, a bez obzira na tešku situaciju, oni su nam također omogućili i da započnemo s procesom restauracije baroknih oslika Califfi, kao i s početkom izrade dokumentacije za njenu obnovu kao prvi korak za osmišljavanje stalnog postava koji će predstaviti život u Rovinju od prapovijesti do danas“, izjavila je prilikom otvorenja Muzeja njegova ravnateljica Tajana Ujčić.
  Izložba „Galerija na pučini / Galleria in pelago / Gallery at sea“ kontekstualizira slike iz ostavštine obitelji Hütterott koje su se nekada nalazile na sv. Andriji, otoku koji je nakon Drugog svjetskog rata postao ishodišna točka Rovinjskog slikarskog kruga. Izložba je svojevrsna posveta umjetnicima koji su začetnici rovinjske likovne priče u godini kada se, iz dobro poznatog razloga, ostali programi ne mogu održavati, ali i najava ozbiljnijeg istraživanja, valorizacije i prezentacije Rovinjskog likovnog kruga. Pritom, Ujčić napominje kako će se zbog epidemioloških okolnosti Grisija ove godine održati u užem krugu, simbolično u Mascarellijevom vrtu.
  „Galerija na pučini objedinila je u postavu izbor iz kolekcije slika Johana Georga von Hütterotta s otoka sv. Andrije, s izborom najznačajnijih slika i skulptura slikara koji su u Rovinju djelovali 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća i koji su nakratko Rovinj pretvorili u jedno vibrantno središte likovne umjetnosti i stvaralaštva. Slike starih majstora, većinom iz venecijanskih radionica 16., 17. i 18. stoljeća najpoznatiji su dio iz kolekcije Hütterotta“, u ime Ministarstva kulture obratila se prisutnima Višnja Bralić.
  Nakon toga, kćer Slobodana Vuličevića, Antonella, te supruga Bruna Mascarellija, Marisa, obilaskom prve sobe službeno su otvorile ovu izložbu.
  Ona sadrži obiteljsku kolekciju slika, od kojih većinu čine djela venecijanskih slikara među kojima su najvažnije akvizicije za koja se smatralo da su radovi Giovannija Bellinija, Bonifacia de’Pitatija i Tizianova sljedbenika Polidora di Lanciana. Tu su i slike manje poznatih venecijanskih baroknih majstora na prijelazu 17. u 18. stoljeće, mali broj slika njemačke i austro-ugarske provenijencije, a zasebnu cjelinu čini zbirka portreta brodova Alexandera Kirchera izgrađenih u tršćanskom brodogradilištu kojim je upravljao Georg Hütterott.
  Osim slika, obitelj Hütterott je u ljetnikovac u Rovinju donijela autentične "suvenire" s brojnih putovanja
  u Afriku (Egipat), Aziju (Kina, Japan, Koreja), Oceaniju, Sjevernu Ameriku i drugdje, a upravo su ti predmeti postali inspiracija za niz budućih izložbi u organizaciji Muzeja. Naime, ove je godine, u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu i Arheološkim muzejom Istre u Puli trebala biti postavljena izložba "San o Egiptu". Zbog pandemije koronavirusa, navedeno je odgođeno za 2021. godinu, ali jedna soba sadašnje izložbe najavljuje upravo "San o Egiptu".
  Već od 1948. godine, ljetnikovac obitelji Hütterott postaje odmaralište likovnih umjetnika i njihova ljetna kolonija na pučini. Tu borave i stvaraju slikari koji će postati nositelji likovnog života cijele države, od kojih će mnogi postati priznati i na svjetskoj umjetničkoj sceni. Atmosferu suživota prošlih i suvremenih autora preneseno je i ovom izložbom, pa tako ona sadrži sobu "Slikari na pučini".
  Rovinj, odnosno Sv. Andrija odabran je zahvaljujući zalaganju Francesca Desantija - Cesca (Rovinj, 1926. – Rim, 2015.), kome je posvećena jedna soba izložbe.
  Zbog brojnog optiranja lokalnog stanovništva u Italiju, grad je ostao gotovo pust. Zbog toga su umjetnicima bile dostupne brojne nekretnine koje su postale društveno vlasništvo. Rovinj je postao novim domom: Brunu Mascarelliju , Zori Matić, Slobodanu Vuličeviću, Dušici Đorđević - Idis, Bogumilu Caru i jedno vrijeme Stipu Pranjku, braći Đorđević, dok su dr. Biserka Baretić i Lidija Alvaro kraće vrijeme radile kao nastavnice likovne kulture u rovinjskim školama. Ostalima je Rovinj ostao ljetni atelje i galerija za kojima su ostatak godine čeznuli u Zagrebu, Beogradu i drugim gradskim središtima Jugoslavije.
  Na osmišljavanju i postavljanju izložbe među inim sudjelovali su Višnja Bralić, Argeo Curto, Maurizio Ferlin, Tajana Ujčić iz rovinjskog Muzeja i Igor Uranić, naš jedini egiptolog iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Od velike je pomoći bila i Javna vatrogasna postrojba Rovinj-Rovigno koji su građu dopremili i pomogli u njenom postavljanju.

  Muzej će ostati otvoren sve do sredine listopada kada će se ponovno posvetiti inventarizaciji kao osnovnom preduvjetu zaštite kulturne baštine i temelja budućih razvojnih planova kako Muzeja, tako i Grada Rovinja-Rovigno. Izložbu je moguće pogledati u radno vrijeme Muzeja, odnosno svakim danom osim ponedjeljka, od 10 do 13 i od 15 do 21 sat.

  ×
 • Izložba Davorka Vadanjel: Plet 28.08.2020.- 29.09.2020.

  • Organizator: Gradska galerija Labin
  • Mjesto: Labin
  • Lokacija/prostor: Gradska galerija Labin
  • Adresa: Ulica 1.maja 5
  • Info telefon/fax: +385 52 852 123
  • Kontakt email: [email protected]
  • Web: www.uciliste-labin.hr
  ×
 • Petra Varl: Izložba Prostor/Space 11.09.2020.- 01.10.2020. Mjesto: Novigrad-Cittanova

  Samostalna izložba

  VIŠE

  Petra Varl: Izložba Prostor/Space 11.09.2020.- 01.10.2020.

  • Organizator: Galerija Rigo
  • Mjesto: Novigrad-Cittanova
  • Lokacija/prostor: Galerija Rigo
  • Adresa: Velika ulica 5
  • Info telefon/fax: +385 91 5777 607
  • Kontakt email: [email protected]

  Samostalna izložba

  Tri desetljeća neumornog istraživanja umjetničkog izražaja dovelo je slovensku umjetnicu Petru Varl do točke stvaralaštva koja sve više nalikuje na simbolički prostor refleksije na njezine prošle aktivnosti. Stoga se projekt Space (Prostor), koji je Varl istovremeno pripremila i za Galeriju Rigo u Novigradu i za svoj stan u Ljubljani, može opisati kao ključan jer u sebi sadrži umjetničine iskaze o prošlosti, dok istovremeno ukazuje na novi smjer njezinog umjetničkog izražaja. Riječ je o umjetničinoj intervenciji u dva prostora u kojima se istovremeno odvijaju dva paralelna događanja.

  Prvi prostor je Galerija Rigo. U njemu se nalazi koreografija slika koje je umjetnica stvarala tijekom svoje karijere. Slike su sad „hermetički“ zatvorene čineći nove objekte koji ne zaposjedaju zidove, nego su po nekom redu i logici složene na podu izlagačkog prostora. Upakirane slike, u gotovo istobojne plastične folije, mogu se shvatiti kao umjetničinu gestu koja nije izravno nijekanje prošlosti, nego, prije svega, način nadilaženja ipreispitivanja situacije u kojoj je njezin stariji rad umetnut u određeni novi okvir. Umjetnica daje do znanja da više ne spoznaje umjetnička djela krozmaterijalnost odabrane slike, nego kroz tjelesnost njezinog odsustva. 

  Drugi prostor je u Ljubljani, u stanu Petre Varl na Vodnikovom trgu broj 5a. U njemu se nalazi novo izgrađeni prostor, koji oblikom odgovara prostoru Galerie Rigo. Da bi se nešto počelo stvarati iznova, prvo se mora porušiti, uništiti, ili, poput slika, upakirati. Na taj način, ispraznivši svoj stan dijela prošlosti, Petra Varl stvara novu scenografiju sastavljenu od zvuka, svijetlosti i tijela, odnosno od po dvoje gledaoca koji u razmaku odpola sata borave u njezinom novom (galerijskom) prostoru. U umjetničinom fokusu je iskustvo promatrača.

  Projekt Space (Prostor) koji se odvija na dvije lokacije, iščitavamo kao umjetničino beskompromisnu refleksiju na svoju prošlost i na buduće aktivnost. Možemo ga iščitati i kao negiranje, iskrivljavanje ili projiciranje prostora, kako privatnog tako i galerijskog. Iščitavanje prostora određuje sama umjetnica čiji je cilj složen produkt koji spaja formalnu strukturu i prolaznu sliku. Prolazne slike izmještenog javnog i privatnog prostora.Projekt je rađen u suradnji s Muzej in galerije mesta Ljubljane te uz financijsku potporu Grada Ljubljane, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Grada Novigrada – Cittanova.

   * * * * * * * * * *

  Zbog sigurnosti, tijekom posjeta galeriji ljubazno vas molimo da se pridržavate sljedećih uputa:

  – nosite zaštitnu masku za lice
  – održavajte razmak između drugih posjetitelja
  – pri ulasku u galeriju upotrijebite sredstvo za dezinfekciju ruku koje se nalazi na ulazima prostorije
  – ako imate respiratornih problema kao što su kašalj i povišena tjelesna temperatura, molimo vas da ostanete kod kuće

  Zahvaljujemo na razumijevanju!

  ×
 • Pulski glazbenici Puli 2020. 12.09.2020.- 26.09.2020. Mjesto: Pula

  21. Pulski festival komorne glazbe

  VIŠE

  Pulski glazbenici Puli 2020. 12.09.2020.- 26.09.2020.

  20:00
  • Organizator: Istarska glazbena scena mladih
  • Mjesto: Pula
  • Lokacija/prostor: Pula

  21. Pulski festival komorne glazbe

  12.09. Crkva sv. Franje, 20:00

  Nataša Antoniazzo, mezzosopran

  Vesna Ivanović Ocwirk, klavir  

  18.09. INK, Mala scena, 20:00

  Klavirski duo: Jakša Zlatar i Vesna Ivanović Ocwirk  

  21.09. Crkva sv. Franje, 20:00

  Klavirski trio Dubrovnik:

  Loris Grubišić, violina

  Vanda Banić, violončelo

  Alberto Frka, klavir  

  26.09. Crkva sv. Franje, 20:00

  Diego Goldin, francuski rog

  Sandro Vešligaj, klavir

   

  Ulaz slobodan!

  ×
 • U pokretu: o putujućim trgovcima kroz, i u Istri 15.09.2020.- 30.04.2021. Mjesto: Pazin

  Izložba o nekadašnjem svijetu trgovine

  VIŠE

  U pokretu: o putujućim trgovcima kroz, i u Istri 15.09.2020.- 30.04.2021.

  • Organizator: Etnografski muzej Istre
  • Mjesto: Pazin
  • Lokacija/prostor: Etnografski muzej Istre (EMI)
  • Info telefon/fax: +385 52 622 220
  • Web: www.emi.hr

  Izložba o nekadašnjem svijetu trgovine

  Nova izložba Etnografskog muzeja Istre ukazuje na pojave i segmente iz svijeta trgovine u pokretu koja se odvijala na području Istre i bliže okolice u okviru 20. stoljeća s naglaskom na ruralne sredine.

  Nekadašnja trgovina u najvećoj mjeri odvijala se – u pokretu. Trgovci i obrtnici koji su nudili robu i svoje proizvode morali su biti znatno pokretljiviji ne bi li našli put do kupaca. Na taj su način trgovanje održavali živim, a istovremeno olakšavali život ljudima u malim sredinama gdje nije bilo trgovina ili su prometno bile loše povezane.

  Autorice izložbe su Mirjana Margetić i Nikolina Rusac, a likovnog postava Tina Erman Popović.

   

  ×
 • Dani Zigante tartufa 19.09.2020.- 15.11.2020. Mjesto: Livade (Oprtalj-Portole)

  Dani tartufa 2020 

  VIŠE

  Dani Zigante tartufa 19.09.2020.- 15.11.2020.

  Dani tartufa 2020 

  Uživajte u već pripremljenim jelima ili se sami okušajte u pripremi delicija na bazi tartufa!

  U samom srcu Motovunske šume, jednom od najznačajnijih područja za sakupljanje bijelog tartufa u Istri svake se godine održavaju Dani Zigante tartufa. I premda posjetitelji ove godine po dolasku neće ugledati veliki bijeli šator u kojem uobičajeno gostuju izlagači, u Livadama će ih domaćini dočekati raširenih ruku i s mnoštvom sadržaja u kojima će moći uživati svkodnevno.

  Sukladno epidemiološkim mjerama, Dani Zigante tartufa u 2020. godini orijentirani su prema restoranu Zigante i specijaliziranoj trgovini.

  U restoranu Zigante gosti mogu kušati posebno pripremljen meni temeljen na svježem bijelom i crnom tartufu, dok će u Zigante trgovini biti dostupni svježi bijeli i crni tartuf i ostala ponuda iz široke palete proizvoda. Na taj će način posjetitelji moći uživati u već pripremljenim jelima, ali i sami se okušati u pripremi delicija na bazi tartufa.

  Opširnije: https://sajamtartufa.com/zigante-truffle-days

  ×
 • 4. Florijana 24.09.2020.- 27.09.2020. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Izlaganje cvijeća i domaćih proizvoda

  VIŠE

  4. Florijana 24.09.2020.- 27.09.2020.

  • Organizator: Udruga InphoS
  • Mjesto: Rovinj-Rovigno
  • Lokacija/prostor: Gradsko središte
  • Adresa: 43. istarske divizije 4, Ičići
  • Info telefon/fax: 0911451975
  • Kontakt email: [email protected]

  Izlaganje cvijeća i domaćih proizvoda

  Jesenski sajam cvijeća koji nudi raznovrsnu ponudu lončanica, ukrasnog cvijeća te aromatičnog bilja.

   

  Što ćemo naći na sajmu

  • Cvijeće ukrasno, balkonsko, lončanice, trajnice, stablašice, začinskog i aromatičnog bilja, sukulenti, kaktusi
  • Cvjetni vrtići u vazama – skladno kombiniranje bilja, dekoracije
  • Prirodni pripravci, meda, ljekovitog bilja, mesa, ribe, bobičastog voća
  • Unikatni dekorativni  i uporabni predmeti od prirodnih materijala

  Radno vrijeme: 9:00h – 19:30h

  ×
 • 100 milja Istre » otkazano 24.09.2020.- 27.09.2020. Mjesto: Labin, Buzet, Motovun, Grožnjan, Umag

  Ultratrail utrka

  VIŠE

  100 milja Istre » otkazano 24.09.2020.- 27.09.2020.

  Ultratrail utrka

  Brojni sportaši i rekreativci će pronaći dovoljno razloga za posjet Istri čak i u zimskim mjesecima, ali proljeće donose osmo izdanje ultratrail utrke 100 Milja Istre. Od 2016. godine 100 milja Istre je uvrštena u Ultra-Trail World Tour (UTWT), koji čini elitna skupina od samo nekoliko prestižnih svjetskih utrka.

  Staza se prostire od istočnog dijela poluotoka, preko najviših planinskih vrhova i završava na zapadnoj obali poluotoka, u gradu Umagu. Na stazi ćete doživjeti sve moguće aspekte trail trčanja, jako zahtjevni i tehnički teren, malo coasteringa, sjajne srednjovjekovne gradiće, duboke šume, urbane sredine, blatne doline i sve to začinjeno panoramama koje oduzimaju dah.

  Prva utrka duga 168 km starta u Labinu, penje se na Učku te se nakon prolaska grebenom Ćićarije spušta u Buzet. Staza će potom natjecatelje odvesti u Hum, najmanji grad na svijetu, pa preko Motovuna i Grožnjana na cilj u Umag.

  Sljedeća po težini s razine mora nudi uspon na najviši istarski vrh Vojak. Na sedlu pod Vojakom se staza spaja na stazu najduže utrke te je slijedi skroz do Buzeta a potom do Oprtlja. Prije cilja u Umagu morati ćete savladati dva uspona i pregaziti potok, sve pod budnim okom stare utvrde Pietrapelosa.
  Treća utrka, duga 67 km je odličan poligon za natjecatelje koji se u budućnosti žele okušati na ultratrail utrkama dok je četvrta utrka prilagođena početnicima u trail trčanju.

  Novost ove godine bit će staza od 20 km koja će vas iz Grožnjana odvesti do Umaga.

  Cilj svih utrka i centar svih popratnih događanja je u Umagu gdje će se održati i Ledo 1 milja Istre, simpatična utrka za najmlađe.

  » Informacije vezane uz utrku bit će objavljene na stranici www.istria100.com
  Dobrodošli na novo izdanje ultratraila 100 milja Istre!


  Info o utrkama:
  Crvena 100 milja
  100 miles (168 km) | +6.390 m
  Start @ Labin, petak

  Plava 128 km
  128 km | +4.940 m
  Start @ Lovran, petak

  Zelena 67 km
  67 km | +2.150 m
  Start @ Buzet, subota

  Žuta 41 km
  41 km | +940 m
  Start @ Motovun (parking), subota

  Bijela 20 km
  20 km | +140 m
  Start @ Grožnjan, nedjelja

   

  ×
 • Mali sajam starina 25.09.2020.- 25.09.2020. Mjesto: Rovinj-Rovigno

  Mali sajam starina organizira se svakog petka.

  VIŠE

  Mali sajam starina 25.09.2020.- 25.09.2020.

  • Organizator: Pučko otvoreno učilište Grada Rovinja
  • Mjesto: Rovinj-Rovigno
  • Lokacija/prostor: Trg brodogradilišta
  • Info telefon/fax: 052/830-300
  • Web: www.pour.hr

  Mali sajam starina organizira se svakog petka.

  Trg Brodogradilišta postaje mjesto susreta ljubitelja starina, antikvara, kolekcionara, umjetnika, pravih poznavatelja umjetnina i onih koji bi to željeli biti, a turistička ponuda Rovinja dobiva još jednu manifestaciju.

  ×
Stranica 1 od 3 ...