NEWS

Ekonomisti srednje škole Mate Balote oduševili na 11. Međunarodnom natjecanju “Poslovni izazov zapadnog Balkana”

438256253_950978670369103_6444077433149495211_n
24.04.2024. 13:01; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Ekonomisti srednje škole Mate Balote oduševili na 11. Međunarodnom natjecanju “Poslovni izazov zapadnog Balkana”
Poslovni izazov višednevno je natjecanje u poduzetništvu za učenike srednjih škola. Natjecanje se dijeli na četiri regionalna, jedno nacionalno i jedno međunarodno natjecanje, a održava se od 2013. godine.
 
Nakon što se završi državno natjecanje 20 najboljih natjecatelja i njihovi mentori sudjeluju na međunarodnom natjecanju Poslovni izazov zapadnog Balkana gdje se pridružuju ostalim natjecateljima iz regije (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Hrvatska).
 
Natjecanje je pod visokim pokroviteljstvom Europskog parlamenta, a realizirala ga je organizacija Dostignuća mladih u Srbiji, uz podršku partnerskih organizacija iz regije: Studentski biznis centar (Crna Gora), Inkubator Munja (Bosna i Hercegovina), Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski i Udruga Poduzetni (Hrvatska).
Cilj natjecanja je razvijanje komunikacijskih i prezentacijskih vještina, stjecanje samopouzdanja učenika te razvijanje ideje od „nule” do poslovnog plana, čime učenici postaju svjesni svojih mogućnosti i unapređuju svoj poduzetnički duh. Također, natjecanje ističe važnost povezivanja mladih ljudi koji žive na teritoriju zapadnog Balkana i budi svijest o neophodnosti zajedničkih aktivnosti na regionalnom nivou.
 
Prvi dan poslovnog izazova zapadnog Balkana održao se u 20. travnja 2024. godine i skromno možemo reći da je ispunio naša očekivanja. 80 srednjoškolaca iz 48 gradova iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore okupilo se u Poreču gdje su razvijali biznis ideju kako bi ljetovanja bila “zelenija” i sa manje štetnim utjecajem na planetu Zemlju.
Učenici su bili podijeljeni u 20 timova.
Iako nije bilo lako, žiri je 3. dan natjecanja odabrao 3 tima sa najboljim rezultatima.
 
Titulu prvog mjesta osvojio je tim broj 20 koji bi se bavio proizvodnjom pametnih kanti koje same sortiraju otpad.
Možemo ponosno reći da je članica tima Antonia Valentić učenica 4. razreda ekonomskog smjera upravo iz Srednje škole Mate Balota u Poreču sa svojim timom osvojila prvo mjesto uz mentorstvo profesorice Jasmine Drobić Arslanagić.
 
Drugo mjesto dodijeljeno je timu broj 16 koji je osmislio torbu uz pomoć koje bismo se lakše i efikasnije spakirali i uz torbu dobijemo aplikaciju koja nam pomaže pri izboru odjevnih kombinacija.
Na postolje za treće mjesto popeo se tim broj 15 sa idejom specijaliziranom za proizvodnju, prodaju i distribuciju inovativne fotorazgradive boce. Njezina ambalaža se rastvara pod utjecajem sunčeve svjetlosti u roku od četiri dana.
 
Na natjecanju je sudjelovala također maturantica Srednje škole Mate Balota Poreč Sendi Šimičić.
Antonija: ˶Natjecanje smo shvatili ne samo kao formalno nego zabavno i edukativno druženje koje ćemo pamtiti za cijeli život. Tako smo sa osmjesima na licima zatvorili natjecanje 22. travnja 2024. u Poreču.“
 
SŠMB
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email