NEWS

Gradonačelnik Grada Poreča primio ratne zapovjednike 154. brigade

27.11.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Gradonačelnik Grada Poreča primio ratne zapovjednike 154. brigade
851Pb270028.jpg

U povodu utemeljenja postrojbi Hrvatske vojske u prosincu 1991.godine porečki gradonačelnik Edi Štifanić priredio je prijem za ratne zapovjednike 154.brigade Hrvatske vojske i zapovjednike porečkog 3.bataljuna ove brigade,te zapovjednika porečke 2.bojne 154.domobranske pukovnije i Predsjednika Udruge branitelja.

Prijemu su prisustvovali i svi načelnici općina Poreštine.

Gradonačelnik je u ime lokalne uprave zahvalio ratnim zapovjednicima i svim pripadnicima 154.brigade Hrvatske vojske na uspješno izvršenim zadacima u obrani Republike Hrvatske, te podsjetio na podršku gradjana i lokalne vlasti tijekom rata. U ime grada gradonačelnik je uručio simbolične darove, ručne satove, gospodi Dragutinu Diki, Mirku Bujiću i Miloradu Knezociju.

Prvi zapovjednik 3.bataljuna / "Porečki prči" / 154.brigade Hrvatske vojske Dragutin Dika podsjetio je na 1.prosinca 1991.godine kada je u Pazinu osnovana postrojba, kroz koju je prošlo 2500 gradjana Poreštine, Pazinštine, Bujštine i Buzeštine. Od prosinca 1991. do proljeća 1992.godine vršilo se opremanje postrojbe i popunjenje i obuka ljudi za odlazak na Ličko ratište. U proljeće 154.brigada odlazi na bojišnicu u podrčju Kosinja , prvo pazinski bataljun, pa Porečki i potom Bujski. Porečani su tada proveli na bojišnici 25 dana.

U 1993.godini 3.bataljun odlazi na prvu crtu bojišnice Lički Osik-Gospić, a demobilizirani su u lipnju 1993.godine. U 1994.godini sudjeluju u aktivnoj obrani grada Otočca / Bujski bataljun/, točnije crta obrane se protezala u dužini od 25 kilometara, a demobilizirani su u svibnju 1994.godine. Tada dolazi do transformiranja brigade u 154.Domobransku pukovniju, a porečkog bataljuna u 2.bojnu. U jesen i zimu 1994.godine i siječnju 1995. godine pukovnija je rasporedjena na crti Sinac – Perušić / 20 kilometara / u ekstremnim zimskim uvjetima. U akciji "Oluja" u kolovozu 1995.godine po prvi put sudjeluje cjelokupna pukovnija sa zadatkom drugog ešalona, iza 9.Gardijske brigade na crti Udbina – rijeka Una. 154.Pukovnija se kao postrojba ugasila 31.prosinca 2004.godine.

Kroz brigadu i Pukovniju je prošlo 5.800 pripadnika. Mobilizacija za popunjavanje postrojbe bila je više nego uspješna / 85% odaziva/, no bilo je i gradjana koji se nisu odazvali. Logistika od strane Grada je bila uspješna što je djelovalo na moć i moral postrojbe, posebno u oštroj zimi 1994/95.godine. Brigada je ispunila sve zadatke, usprkos nekim drugačijim političkim mišljenjima, iskazala je i pokazala spremnost Istrana da brane zemlju bilo gdje u Republici Hrvatskoj. Brigada je bila izraz volje naroda Istre u obrani. Tijekom ratnog djelovanja brigade poginuo je jedan njen pripadnik, a dvoje je ranjeno.

Na obilježavanju 15.obljetnice 1.prosinca 2006.godine 154.brigadi će izaslanik Predsjednika RH, Stjepana Meseća, uručiti odličje.

Dragutin Dika je bio zapovjednik 3.bataljuna 154.brigade HV-ea od 01.12.1991. do 1993. godine kada postaje zapovjednik 154.brigade sve do 1995.godine. Od 1993. do 1995. godine porečkom bojnom zapovjeda Milorad Knezoci, a u "Oluji" zapovjednik bojne je Mirko Bujić. O sudjelovanju u "Oluji" Mirko Bujić kaže da je nakon mobilizacije porečka bojna u Ličkom Liješću od 8.kolovoza sudjelovala u pomoćnom pravcu napada na crti Lički Osik-Udbina, nakon čega je uslijedio kraći odmor pa pretres terena i osiguravanje državne granice na Uni u dužini 20 kilometara. Tada je bojna po prvi puta sudjelovala u razmjeni vatre sa neprijateljem. Prilikom zaposjedanja položaja dio bojne upao je u zasjedu, tom priliko poginuo je Stipan Liović, a ranjeni su Robert Sabo i Ivan Brajković. Uslijedio je povratak u Poreč, gdje ih je iznenadio veličanstveni doček. Za izvršene zadaće načelnik Glavnog stožera HV, General zbora Zvonimir Červenko je uručio osobno priznanja pripadnicima 2.bojne 154.pukovnije HV-ea.

Miro Sošić predsjednik Udruge branitelja, koja je nastala u 1996.godini i broji 300 članova na Poreštini, 2400 članova na razini Istarske županije rekao je da udruga kao nestranačka radi na očuvanju tradicija i promicanju vrednota Domovinskog rata. Sudjelovali su na obilježavanju 10.obljetnice "Oluje", obilasku bojišnice na kojoj su ratovali, te priredjuju izložbe i predavanja o ratnom putu 154.brigade HV. Sudjeluju na sportskim igrama veterana Domovinskog rata u svih 7 sportskih disciplina, a 5 puta su bili sveukupni pobjednici. Konopaši i boćari su prvi i na razini RH. Udruga pomaže braniteljima u ostvarivanju zakonskih prava i priprema materijal za monografiju o porečkom bataljunu 154.brigade. Specifičnost udruge je u tome da ima sporazume o suradnji sa udrugama Antifašističkih boraca na svim razinama, od države, preko županije do grada Poreča i što odražava duh istarskih gradjana bez obzira na rat ili generaciju, spremno će braniti domovinu uvijek i svugdje. To bi trebao biti primjer svima u Hrvatskoj.Suradnja sa lokalnom upravom grada i svih općina je dobra, još samo treba riješiti problem prostorija za udrugu, jer sada smo podstanari u Uredu za obranu.

Za Poreštinu-Info izvještava : Ratko Vlado Aleksić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email