VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Inspekcija konstatirala da Medvedović nema građevinsku dozvolu

29.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Inspekcija konstatirala da Medvedović nema građevinsku dozvolu
146GO166285.jpg

Početkom svibnja ove godine naš je list, iz pera novinarke Sniježane Matejčić, objavio priču o bespravnoj gradnji, odnosno rekonstrukciji jedne kućerine na križanju Matetićeve i Rajkove ulice u Poreču. U moru takvih slučajeva ovaj ne bi bio posebno zanimljiv čak ni uz podatak da je bespravni investitor »usput« uzurpirao i zidom ogradio dio gradskoga zemljišta za okućnicu, jer mu je oko očito predimenzionirane kuće i novoizgrađenog bazena nedostajalo prostora. Pažnju je ipak zaslužio zbog imena vlasnika građevine – Zvonimira Medvedovića, ministra u HDZ-ovim vladama početkom 90-ih, sada jednog od potpredsjednika zimus osnovane stranke Hrvatsko zvono, koju vodi Aladar Metzinger, a koje je vjerojatno najpoznatiji član i predsjednik stranačkog savjeta Zdravko Tomac.


Ograda na tuđem zemljištu

O svojoj je ilegalnoj gradnji i uzurpaciji zemljišta Medvedović proljetos kolegici Matejčić rekao da samo obnavlja staru kuću (bivše odmaralište) i dovršava projekt na temelju kojeg će tražiti lokacijsku dozvolu, a gradsko zemljište ograđuje jer mu jer »netko u Gradu dao dozvolu da izravna među«. Kad ga je novinarka »pritisla« dokazima da nije riječ samo o obnovi stare kuće, već o povećanju njenih gabarita i da gradsko zemljište ograđuje bez ikakvih službenih dozvola Grada, jednostavno je – isključio mobitel.

Kolegica je pitala i građevinsku inspekciju zna li za tu ilegalnu gradnju. Telefonski je odgovor bio da nemaju nikakvu prijavu, pa im je napravila uslugu i članak prepričala u dopisu inspekciji. Malo im je trebalo, niti pola godine, ali, eto, stigao je ovih dana odgovor iz županijske jedinice Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva iz kojeg je vidljivo da to tijelo protiv investitora Zvonimira Medvedovića iz Zagreba vodi upravni postupak »u vezi s protupravnom gradnjom na k.č. 3786. k.o. Poreč«, što je parcela na spomenutoj adresi.

Inspektor Dragutin Pentek piše da je 20. studenog 2006. u uredu inspekcije saslušan investitor i vlasnik Zvonimir Medvedović, »koji je izjavio da za predmetnu rekonstrukciju ne posjeduje građevinsku dozvolu, da je s rekonstrukcijom započeo u siječnju 2003. godine i radove na građevini dovršio u svibnju iste godine«. Također prenosi da je u svibnju ove godine podnesen zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole koji je u rješavanju. Na kraju inspektor piše da je »na temelju članka 166. Zakona o gradnji naređeno zatvaranje gradilišta, a u nastavku postupka donosi se rješenje o uklanjanju protupravno rekonstruiranih dijelova građevine«.

Prema našim saznanjima, Medvedović i nije predao uobičajeni zahtjev za lokacijsku dozvolu, već zapravo za određivanje zemljišta za redovnu uporabu zgrade. U biti, on bi, kako smo već pisali, kupio nešto okućnice od Grada Poreča jer na postojećoj parceli jedva ima mjesta za »rekonstruiranu« građevinu.


Nema uporabne dozvole, ali ima apartmane

U vezi s tom kupnjom, u porečkoj gradskoj službi za imovinskopravne odnose ponovili su nam informaciju iz svibnja ove godine. Postupak prodaje gradskog zemljišta za okućnicu je obustavljen jer kupac nema prijavni list, a od nadležnih državnih tijela ne može ga dobiti jer mu projekt zgrade nije usklađen sa stanjem na terenu. Za to usklađivanje trebao bi najprije imati građevinsku dozvolu za dogradnju kuće. Međutim, pitanje je kako će je dobiti kad je dogradnjom izašao iz dozvoljenog postotka izgrađenosti postojeće čestice. Drugačije rečeno, da bi povećana kuća stala na parcelu u skladu s urbanističkim planovima i uvjetima, nedostaje zemljišta, a njega ne može kupiti bez građevinske dozvole za kuću. Prava »kvaka 22«. Doduše, postoji rješenje: treba zgradu vratiti u prvobitne gabarite, prema projektima po kojima je svojedobno izgrađena, pa lijepo s legalnim papirima kupiti zemljište od Grada (za što, inače, ne postoje urbanističke prepreke), pa onda predati zahtjeve za lokacijsku i građevinsku dozvolu po kojima bi se na većoj parceli mogla sazidati i nešto veća zgrada, možda baš ovakva kakva je sada.

Budući da je građevinska inspekcija prošlotjedni dopis poslala i Općinskom državnom odvjetništvu u Pazinu te kriminalističkoj policiji, odnosno MUP-ovu odjelu gospodarskog kriminaliteta u Puli, valja očekivati da će pravna država i čuvene Mesićeve »institucije sistema« efikasnije djelovati i u slučaju Zvonimira Medvedovića, ministra robnog prometa u Mesićevoj davnoj Vladi. Za sada na terenu ne izgleda tako. Kuća je uredno opasana zidom podignutim na tuđem, gradskom zemljištu. Na njoj nema oznake da je »zatvoreno gradilište«, ali je uredno izvješena prepoznatljiva plava službena pločica s natpisom »apartman«, što navodi na zaključak da se u zgradi bez građevinske, a time i bez uporabne dozvole obavlja i turističko-iznajmljivačka djelatnost!

Nije loše za potpredsjednika stranke koja u svojem programu ističe da želi Hrvatsku »europskih standarda, zemlju pravne države u najširem smislu te riječi«.

Goran Prodan, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email