Goran Gašparac, vijećnik SDP-a Poreč, podnio je 6 amandmana na Prijedlog Proračuna Grada Poreča za 2018 godinu

GoranGašparac
08.12.2017. 07:00; Učitavanja: 484; Početna / Politika / Goran Gašparac, vijećnik SDP-a Poreč, podnio je 6 amandmana na Prijedlog Proračuna Grada Poreča za 2018 godinu

Goran Gašparac, vijećnik SDP-a Poreč, podnio je 6 amandmana na Prijedlog Proračuna za 2018 godinu:

  1. Izrada studije – Produženje turističke sezone
  2. Povećanje naknade za novorođeno dijete na 5.000 Kn
  3. Sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike OŠ
  4. 100%-tno financiranje “Prehrana djece u OŠ-ama u riziku od siromaštva”
  5. Izrada idejnog rješenja – Proširenje sportske lučice
  6. Uređenje plaže Rivetta

 

Amandman br. 01

Izrada studije – Produženje turističke sezone

Problem prekratkog turističkog poslovanja i visoka koncentracija turističkog poslovanja u par turističkih mjeseci veliki je problem za male poduzetnike i za građane Grada Poreča.

Izrada stručne studije o Produženju turističke sezone u Poreču, dala bi nam odgovore na pitanja kako angažirati naše turističke resurse u cilju produženja turističke pred i po sezone, s intencijom da u skoroj budućnosti ostvarimo cjelogodišnju turističku aktivnost i poslovanje.

 

 

 

 

Amandmani br. 02 i br. 03

Povećanje naknade za novorođeno dijete na 5.000 Kn i

Sufinanciranje kupnje udžbenika za sve učenike OŠ-a

Poreč je drugi grad po veličini u Istarskoj županiji, u zadnjih 50 godina stalno raste broj stanovnika i taj trend ne prestaje. Međutim, naš grad “stari” pa je tako udio mlađih od 14 godina pao je sa 17 na 15 posto u razdoblju od 2001. do 2011., a usporedo s time porastao je udio starijih od 64 godine. Bilježi se i pad novorođene djece – pa je tako 2006. bilo je 171 rođenih beba, dok je 2014. taj broj iznosio 159.

Kako bi se taj trend preokrenuo i kako bi potaknuli mlade obitelji da se odlučuju na veći broj djece, predlažem ova dva amandmana kao dio mjera pronatalitetne politike.

 

 

Amandman br. 04

100% financiranje Prehrana djece u OŠ-ama u riziku od siromaštva

Projekt MZO “FEAD – Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”

Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi europski projekt “FEAD – Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva”, u kojem Grad Poreč ne može sudjelovati zbog indeksa razvijenosti većeg od 125. Iz tog razloga ovaj se projekt u 2016.i 2017 godini realizirao kroz djelovanje Zaklade “Hrvatska za djecu”. Na žalost, Zaklada je ove školske godine prekinula sa financiranjem ovog projekta.

Međutim, prestankom rada Zaklade na ovom projektu, nisu nestali i problemi ukupno 83 učenika i njihovih roditelja osnovnih škola na području grada, koji su prošle godine imali osiguran besplatni topli obrok u školama.

Amandmanom sam predložio da se njegovim usvajanjem Grad Poreč sam pobrine da se ovoj djeci i naredne kalendarske godine osigura besplatni obrok u školama.

 

Amandman br. 05

Izrada idejnog rješenja – Proširenje sportske lučice

Grad Poreč-Parenzo treba puno bolje brinuti o vlasnicima barki i onima koji bi htjeli imati barke, ali ih ne mogu imati jer ih nemaju gdje vezati. Također, postojeći vezovi su toliko skučeni, a barke toliko stisnute da se međusobno udaraju.

Poreču hitno treba najmanje 100 novih vezova. Izradom idejnog projekta proširenja sportske lučice, napravio bi se prvi korak u rješavanju tog problema koji muči naše građane.

 

 

Amandman br. 06

Uređenje plaže Rivetta

Plaža Rivetta koja se nalazi u samom centru grada i starogradske jezgre, te uz koju se proteže šetnica, područje koje, pod hitno, treba urediti.

Rivetta je tradicionalno gradsko kupalište Porečanki i Porečana sa Marafora, Pustrele i Prodola i mogla bi postati dodatna atrakcija našega grada, jer je poznato da su upravo kupališta u gradskim središtima velike atrakcije u poznatim gradovima na Mediteranu.

Rivetta je, također, jedno od jedinstvenih mjesta u ovom djelu Jadrana i šire s fantastičnim pogledom na zalazak sunca koje doslovno kao da pada u more na svom zalasku. To je slika koja dnevno privlači stotine turista da sa fotoaparatom zabilježe taj trenutak.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email