NEWS

Reuse dan u Rojcu – akcija popravljanja uređaja i promocija inovativnog koncepta knjižnice stvari

IMG_6435
26.04.2024. 13:26; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Reuse dan u Rojcu – akcija popravljanja uređaja i promocija inovativnog koncepta knjižnice stvari

U četvrtak, 25. travnja, u Društvenom centru Rojc održano je događanje „Reuse dan u Rojcu” u organizaciji Udruge „Zelena Istra”. Mnoštvo zabavnih i edukativnih sadržaja te praktična popravljaonica električnih uređaja su, unatoč promjenjivom vremenu, privukli velik broj građana svih uzrasta.

U prvom dijelu programa učenici i nastavnici pulskih osnovnih i srednjih škola posjetili su „E-transformer 2.0”, posebno vozilo slovenske tvrtke ZEOS d.o.o. koje se transformira u zabavnu učionicu. E-transformer obišli su učenici osnovnih škola Monte Zaro i Kaštanjer te tri srednje škole – Ekonomska škola Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna i Tehničke škole Pula. Tijekom posjeta učenici su imali prilike pogledati kratak film o kružnom gospodarstvu, informirati se o važnosti smanjenja električnog i elektroničkog otpada, pogledati izložbu uređaja iz prošlosti, zaigrati retro kompjuterske igrice, a upoznali su se i s inovativnim konceptom knjižnice stvari te su na licu mjesta mogli posuditi razne društvene igre i sportske rekvizite iz „pop-up” knjižnice.

U Dnevnom boravku Rojca je od 14:00 do 15:00 sati održano predstavljanje koncepta knjižnice stvari – prostora u kojem zajednica dijeli alate, uređaje i opremu umjesto da ih svatko pojedinačno posjeduje. Knjižnica djeluje na principu zajedničke upotrebe i na svojim policama najčešće nudi predmete koji su prosječnom korisniku potrebni samo povremeno, poput alata, kućanskih uređaja ili audio-video opreme. Ovakav model posuđivanja stvari promiče efikasnu uporabu resursa, smanjuje nastanak otpada, ali i troškove kućanstva te potiče solidarnost među članovima.

Koncept ove neuobičajene knjižnice predstavio je Jošt Derlink koji već desetak godina vodi vrlo uspješnu ljubljansku knjižnicu stvari, „Knjižnica reči”, te promovira i širi ovu ideju i na ostale gradove u Sloveniji. Sudionici predavanja saznali su kako funkcionira ljubljanska knjižnica, koji su to predmeti koje građani najviše posuđuju, kako se može postati članom knjižnice te brojne korisne savjete za one koji bi nešto slično željeli pokrenuti i u svojoj lokalnoj sredini. Udruga Zelena Istra najavila je pokretanje slične knjižnice u Radioni Re-Geppetto te su putem ankete (online verzija ankete dostupa je ovdje) od građana skupljali ideje o tome koje bi predmete oni željeli posuditi iz buduće pulske knjižnice.

Zadnja aktivnost „Reuse dana u Rojcu” bio je repair café – akcija popravljanja malih kućanskih uređaja uz druženje – koji se u „E-transformeru” održao u poslijepodnevnim satima. Tijekom akcije dvadesetak je građana donijelo svoje neispravne uređaje, a dva su majstora dijagnosticirala o kojem se kvaru radi, popravili ono što je bilo moguće na licu mjesta i savjetovali građane isplati li se proizvod popraviti i koje su im rezervni dijelovi potrebni. Također, tijekom cijelog dana bilo je moguće donijeti svoje ispravne uređaje u E-mjenjačnicu i zamijeniti ih za drugi uređaj po principu „jedan za jedan”.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email