NEWS

Zlatni zub predstavi “Za umrijet od smijeha”

1_vbeg3523847
11.03.2018. 18:13; Učitavanja: 269; Početna / Lifestyle / Zabava / Zlatni zub predstavi “Za umrijet od smijeha”

Sasvim neočekivano, a sve zbog bolesti glumaca i odgode predstave “Djevojačka večer” koja se trebala održati u nedjelju uz koncert Techno Vikingsa, preksinoć je nakon održane predstave “Za umrijet od smijeha” Teatra Rugantino i Kazališta Planet art zatvoren festival smijeha, 11. Zlatni zub, koji se u porečkome kazalištu održavao od 1. ožujka.

Umirali od smijeha

Publika je kao i svih godina do sada jačinom i dužinom pljeska odlučila pobjednika, pa je tako Zlatni zub osvojila upravo posljednja predstava “Za umrijet od smijeha”, a Srebrni zub dodijeljen je Neši Bridžisu za stand-up show naslovljen “Život”.

Slavodobitnici su u porečkome kazalištu briljirali, a publika umirala od smijeha, jer su glavni junaci, u interpretaciji Gordane Gadžić i Marka Torjanca, bili puni mana. Bili zahtjevni i teški, antijunaci našega doba. Dramski tekst nagrađivanog američkog dramskoga pisca i glumca Christophera Duranga nastao 1987. godine, a kojemu je kao ishodište poslužio vlastiti stand-up nastup prerađen u dramu koja ironično kritizira američko društvo osamdesetih, u hrvatskome uprizorenju režirao je Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac. Radnja drame prilagođena je domaćem kontekstu koji kritički pregovara o Hrvatskoj danas. Moramo li poludjeti kako bismo ostali normalni? Smijemo li biti autentični? Odgovore na sva ta pitanja na pozornici su svojom odličnom glumom porečkoj publici prenijeli odlična Gadžić i Torjanc. Publika je djelo ispratila višeminutnim pljeskom, a dugačak aplauz samo je potvrdio priznanje i prvu nagradu njihovim glumačkim izvedbama.

Glavni moto – život

Srebrni zub zaslužno je izborio i Neš Bridžis. Ovaj srpski stand-up komičar čiji je glavni moto život, u istoimenoj predstavi održanoj u petak mnoge je nasmijao do suza. Obzirom da on svoje tekstove nikad ne zapisuje kako bi sačuvao spontanost, ali i činjenice da je odradio više od 1.500 nastupa, ne treba čuditi što je svojom energijom i “nabrijavanjem” atmosfere mnoge ostavio bez daha. Kralj imitacija ljudi koje nitko ne poznaje, toliko je dobro odglumio da se nakon njegova nastupa mnogima činilo da bi opisane likove i prepoznali na ulici. Nagrade je uručio voditelj glazbeno-scenske djelatnosti POUP-a David Belas. Bridžisu je to priopćeno telefonom, pa su mnogi iz publike putem mikrofona mogli čuti i njegovo oduševljenje, a Gadžić i Torjanc prvu su nagradu, Zlatni zub, preuzeli odmah nakon svog fenomenalna nastupa zasluživši još jednom ogroman aplauz.

Na ovogodišnjem Zlatnome zubu odigrano je ukupno šest od predviđenih sedam komedija, a otvorena je i retrospektivna izložba satiričko-humorističkog podlistka Glasa Istre La Kost, naslovljena “Laža fotomontaža”, gdje porečke legende Goran Prodan, Vladimir Bugarin i Drago Orlić već godinama na kritički način ismijavaju dnevno-političku scenu u Hrvata i Istrana kroz medij fotomontaže.

Oni koji vole slojeviti, intelektualni humor i garantirano dobru izvedbu, uživali su i u predstavama “Ubojstvo u klubu” Quasimodo PlayDrame i HNK-a iz Zadra i nagrađene “Za umrijet od smijeha” Teatra Rugantino i Planet Arta. Na programu su bila i dva stand-up showa Nikole Đurička i nagrađena Neše Bridžisa. Najmlađi su uživali u “Hrvatskoj bajkovnica” Teatra Naranča.

(Napisao i snimio Ivan GRGAT, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City zimski popusti S