NEWS

Vijećnik Prgić (HDZ) i IDS-ov direktor Laković razmijenili žestoke uvrede

lakovic-prgic
foto: M.Miošek, Glas Istre
03.02.2018. 09:52; Učitavanja: 1.169; Početna / Politika / Vijećnik Prgić (HDZ) i IDS-ov direktor Laković razmijenili žestoke uvrede

“Smeće jedno”, “kriminalčino jedna”, “ti si kurva i smeće”, te još niz drugih neprimjerenih riječi čuli su vijećnici, novinari i gosti na sjednici Gradskog vijeća Poreča u srijedu navečer, kada su se oštro verbalno sukobili HDZ-ovac Dražen Prgić i direktor komunalnih firmi Usluga i Odvodnja, IDS-ovac Milan Laković. Dobrim poznavateljima rada porečkog vijeća ovo zapravo i nije ništa novo, jer je mnogo puta dosad u svojim verbalnim tiradama Prgić napadao vladajuće, pri čemu riječ “kriminalac” redovito koristi. No, u srijedu navečer prvi put da mu je netko odgovorio na isti način.

Neugodno pitanje

A sve je počelo neugodnim Prgićevim pitanjem na aktualnom satu, uperenim gradonačelniku Lorisu Peršuriću kao predsjedniku Skupštine Usluge, od kojeg je tražio da mu objasni je li moralno u upravu te gradske firme na, kako je rekao, “izmišljeno radno mjesto” zaposliti bivšeg gradonačelnika Edija Štifanića. Naime, u rujnu 2013. Štifanić je osuđen za kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti, a u istom tom postupku za isto nedjelo osuđeni su i Milan Laković i aktualni predsjednik porečkog SDP-a Rodoljub Kosić, kao bivši direktor Usluge. K tome, dodao je Prgić, Štifanić je postao i predsjednik Nadzornog odbora komunalne tvrtke Odvodnja. Gradonačelnik mu je dao odgovor za drugo pitanje, dok je za Uslugu pozvao Lakovića. Pa je tako Laković došao i odmah rekao: “Kako kažu neki, kurva uvijek o poštenju.”

Upravo to bila je iskra koja je “zapalila” HDZ-ovca koji je iz svoje vijećničke klupe započeo neugodnu tiradu govoreći: “Kako te nije sramota”, “smeće jedno”, “kriminalčino jedna”, “ti si kurva i smeće”. Umiješao se i predsjednik vijeća Adriano Jakus koji je pokušao smiriti Prgića, čak mu je zaprijetio da će ga udaljiti iz vijećnice dok traje ta točka dnevnog reda. No, Prgić je svoje nastavio govoriti, a s druge strane Laković je šutio. Javio se tad iz vijećničke klupe i nezavisni Maurizio Zennaro koji je od Jakusa tražio da zaštiti dignitet vijećnika, jer ga je Laković isprovocirao, a onda se okrenuo prema Prgiću i tražio od njega da se smiri. Kad je Laković ipak uspio obrazložiti kako je Štifanić zaposlen po zakonitom postupku, pravo na repliku imao je Prgić koji je svoju paljbu upućenu Lakoviću i IDS-u nastavio i za govornicom, vičući i zaključivši da je “IDS dozvolio da osuđeni kriminalac zaposli osuđenog kriminalca – pa to nema nigdje”.

Pitali smo obojicu aktera ove priče da nam komentiraju svoj verbalni sukob.

– Nemam potrebu komentirati nedavni vulgarni ispad dotičnog vijećnika HDZ-a, jer sam ispad kao takav govori dovoljno o njemu, njegovoj kulturi i odgoju. Žao mi je samo da je javnost morala svjedočiti tome, izjavio nam je Laković. Spomenimo i to da zadnje četiri godine Prgić redovito na vijeću naziva Lakovića kriminalcem, kao i Štifanića i Kosića, ali dosad Laković nikad nije reagirao, nego je šutio. Sve do protekle srijede.

Prgić se najprije ispričao ako je svojim istupom nekoga uvrijedio.

– Ali, ne opravdavajući moj istup, isto tako ne mogu se oteti dojmu da direktor koji vodi Uslugu i Odvodnju odgovori jednom vijećniku “tko o čemu kurva o poštenju”. Sjedim u vijeću gotovo pet godina i svašta sam proživljavao – od vrijeđanja i omalovažavanja do fizičkog napada od vijećnika IDS-a koji me uhvatio za vrat za vrijeme sjednice vijeća. Iznosili su laži o meni zbog čega sam istinu potražio na sudu i Edi štifanić mi se morao ispričati. Možda je moja reakcija akumulacija svih ovih godina nemoći mene, kao vijećnika, da u gradu nešto promijenim i na svu nepravdu koju vidim oko sebe. Stekao sam dojam da kriminalci i dalje zapošljavaju po gradskim poduzećima uz blagoslov gradonačelnika Peršurića koji je predsjednik skupštine, komentirao je HDZ-ovac.

Dodao je da su mu nakon sjednice mnogi sugrađani dali potporu, jer razumiju koji su razmjeri kriminala u gradu i mnogi su osjetili tko je i što IDS.

– Očekujem od gradonačelnika, kao predsjednika skupštine, da Lakovića i Štifanića koji su osuđeni za kriminal, smjeni sa sadašnjih funkcija i tako pokaže da zaista misli na dobrobit Poreča. Ne razumijem kako je moguće da Laković može obavljati sve te dužnosti direktora gradskih firmi i baviti se privatnim biznisom. I dalje ću, kao vijećnik HDZ-a, ukazivati na kriminal i nepotizam. Osim što zastupam birače, koji su me birali, moje je djelovanje usmjereno na dobrobit svih građana Poreča, poručio je Prgić.

Odlično posluje

Što se Lakovića tiče, on je dugo godina bio pročelnik za komunalne djelatnosti u Gradu Poreču, a onda je u lipnju 2013., nakon lokalnih izbora, postao predsjednikom Uprave Usluge. Na toj je funkciji bio Rodoljub Kosić, prije član IDS-a, a sada SDP-a, koji je smijenjen. Tad je gradonačelnik Edi Štifanić izjavio medijima kako je nakon izbora očekivao da Kosić svoj mandat direktora stavi na raspolaganje, što bi bilo moralno nakon svih laži koje je izgovorio u predizbornoj kampanji. Također, Štifanić je kazao da kao gradonačelnik ne može dozvoliti da na čelu jedne od najvažnijih gradskih tvrtki i da najvažniji suradnik bude njegov politički oponent. Smjenu je obrazložio time da Usluga posluje s gubitkom. Laković je u međuvremenu, nakon odvajanja djelatnosti skupljanja otpada i kanalizacije, postao i direktorom druge gradske tvrtke – Odvodnje. U zadnje vrijeme i Usluga i Odvodnja odlično posluju i redovito svake godine puno investiraju.

Stoga Laković sada u vijećnici gostuje kao direktor ovih tvrtki, a u srijedu je došao objasniti novosti s prikupljanjem i odvajanjem otpada. Navedeni trojac je u rujnu 2013., kada su osuđeni na sudu, dobio uvjetne kazne koje nisu prekršili, pa se može smatrati da su sada rehabilitirani. No, kako je i najavio, Prgić očekuje njihove smjene. Izgledno je da će HDZ-ovac svojim političkim djelovanjem i ubuduće biti neugodni kamenčić u cipeli IDS-ovcima.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S