NEWS

U Gradskoj knjižnici predstavljen program povodom Mjeseca hrvatske knjige

IMG_3802
11.10.2017. 15:48; Učitavanja: 161; Početna / Slider / U Gradskoj knjižnici predstavljen program povodom Mjeseca hrvatske knjige

U Gradskoj knjižnici Poreč u srijedu, 11. listopada 2017. godine održana je konferencija za novinare na kojoj je ravnateljica Irides Zović najavila bogati kulturni program kojim će se obilježiti Mjesec hrvatske knjige, tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija koja se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a posvećena je hrvatskoj pisanoj riječi. Manifestacija ima za cilj promicanje hrvatske knjige i čitanja, a okuplja knjižničare, književnike, nakladnike, kulturne djelatnike i brojne čitatelje diljem Hrvatske. U raznovrsne programe uključene su narodne knjižnice širom Hrvatske te brojne druge institucije.

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Poreč bit će u znaku književnih gostovanja, predavanja i radionica za sve dobne skupine korisnika. „Za naše najmlađe najavljujemo nastavak ciklusa edukativno-kreativnih radionica pod nazivom Petkom u pet. Za mlade se nastavlja ciklus vrlo posjećenih radionica pod nazivom Kava u 2, dok su za odrasle pripremljena večernja gostovanja“, najavila je Zović. Ni ovoga puta knjižnica nije zaboravila na stare i nemoćne iz porečkoga Doma gdje se nastavlja ciklus Sretne priče.

MAUROVIĆ U POREČU

Mjesec knjige u Poreču započet će u ponedjeljak, 16. listopada otvorenjem izložbe „Knjižne ilustracije Andrije Maurovića“ koju je knjižnica pripremila u suradnji s antikvarijatom „Mali neboder“ iz Rijeke. Na izložbi će biti predstavljene knjige koje je likovno opremio Andrija Maurović, hrvatski slikar i crtač stripova, često zvan ocem hrvatskog stripa.

„Svi znaju da je Andrija Maurović bio genijalan strip crtač. Manje je poznato da je bio i vrstan ilustrator. Upravo taj aspekt njegova rada donosi ova izložba na kojoj će posjetitelji moći vidjeti uvećane skenirane naslovnice knjiga koje je Maurović ilustrirao, a bit će izloženi i primjerci knjiga u njihovom stvarnom izdanju nastalih u razdoblju od 1925. do 1944. godine. Budući da nije poznato koliko je naslovnica napravio i knjiga ilustrirao, sakupljanje Maurovićevih ilustracija prava je avantura za antikvare iz Rijeke koji već deset godina kolekcionarski prikupljaju knjige ilustrirane Maurovićevom rukom“, pojasnila je Zović.

Najkvalitetnije što je Maurović u svojem ogromnom opusu podario hrvatskoj kulturi je serija stripova. Stoga je i ova izložba uvod za dugo iščekivani događaj u organizaciji porečke knjižnice, jer će se istoga dana na trećem katu Odjela za djecu i mlade otvoriti stripoteka. Zbirka „Strip na trećem“ broji oko 800 naslova, što je bio dovoljno dobar razlog da se stvori još jedan novi kutak porečke knjižnice kojim će se obogatiti čitalački afiniteti svih zainteresiranih za ovaj medij.

Izložba „Andrija Maurović u Poreču“ bit će otvorena 16. listopada 2017. godine u 13 sati u matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč na Trgu Marafor 3. Izložba će biti otvorena do 15. studenog 2017., kada će i završiti cjelokupni program Mjeseca hrvatske knjige.

PROMOCIJE I PREDSTAVLJANJA, RADIONICE I PREDSTAVA

U četvrtak, 19. listopada, u 19 sati, Gradska knjižnica Poreč poziva vas na predstavljanje knjige “Šest millimetera: ispovijest o boli i pobjedi” autorice Josipe Pavičić Berardini, tv voditeljice i  ambasadorice Europa Donna Hrvatske.

Suočivši se s dijagnozom karcinoma dojke u 35. godini osjetila je strah i tugu – zbog liječenja koje je čeka, zbog najbližih, zbog brige za djecu… A zatim je odlučila da će slušati svoje tijelo i voljeti sebe, a karcinom prihvatiti kao dar. Bio je to prvi od šest koraka prema izlječenju koje je iskreno, emotivno i s mnogo snage i hrabrosti opisala Josipa Pavičić Berardini u svojoj knjizi “Šest milimetara”.

“Kako se osjeća žena nakon dijagnoze karcinoma, od čega se sve mora oprostiti i kako može ponovno osmisliti svoj život, ali i koje popratne pojave terapije može očekivati, kako prilagoditi prehranu, na sva ta pitanja Josipa Pavičić Berardini dat će nam odgovore na druženju u Mjesecu hrvatske knjige u matičnom odjelu Gradske knjižnice Poreč.”, rekla je ravnateljica Zović.

U Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice Poreč 20. listopada u 17 sati spustit će se čarolija jesenske noći koju će u naš grad donijeti učenici OŠ Jože Šurana iz Vižinade. Mali glumci i pjevači, pod vodstvom svoje učiteljice Tine Pajdaš, pripremili su predstavu prema dramskom tekstu Norme Šerment „Čarolija ljetne noći“, adaptiranu za izvedbu u Mjesecu hrvatske knjige u porečkoj knjižnici. Predstava je namijenjena djeci od šest do deset godina.

„Gradska knjižnica Poreč poziva buduće roditelje i roditelje beba, tek rođenih pa do 2 godine starosti na radionicu Znakovni jezik za bebe, koju će voditi Tina Kodrnja, certificirani instruktor Baby Signs Programa koja će novopečene i buduće roditelje upoznati s jednostavnim i prirodnim načinom komuniciranja s djetetom i prije no što ono progovori. Znakovni jezik za bebe u svijetu se koristi više od 20 godina. Ovo umijeće komuniciranja jača dječje samopouzdanje i olakšava odnos s drugom djecom i odraslima, dok sami roditelji uživaju postajući svjesni mnoštva stvari koje se odvijaju u toj maloj glavici. Rezultat svega je napredna emocionalna inteligencija i iznadprosječne komunikacijske vještine“, objasnila je Zović. Radionica će se održati u petak, 27. veljače 2017. godine u 17 sati u Odjelu za djecu.

Sretne priče, projekt Gradske knjižnice Poreč, kazivat će se i u Mjesecu hrvatske knjige, a poznati istarski književnici čitat će korisnicima Doma za starije i nemoćne iz Poreča.

Nastavljajući projekt Sretne priče koji je njegove stanovnike, premda slabije pokretne, otisnuo na još mnoga brojna putovanja i avanture, Gradska knjižnica Poreč pripremila je za njih dva književna druženja; 30. listopada u 11 sati gost porečkog doma bit će Daniel Načinović, a 13. studenoga 2017. godine u 11 sati, Drago Orlić.

Daniel Načinović, književnik, novinar, prevoditelj, ilustrator, slikar i glazbenik, porečkim će korisnicima Doma u druženju donijeti radost kroz pjesmu i stihove, a susret s jednim od najistaknutijih istarskih književnika zasigurno će korisnike učiniti bogatijima.

Drago Orlić, istarski pjesnik, pisac, novinar, satiričar, umjetnik, nakladnik i gastronom, čest je gost porečkog Doma, a u Mjesecu hrvatske knjige korisnicima će približiti svoja brojna ispisana sjećanja na grad Poreč i njegove starogradske priče.

Pričama ovih dragih nam istarskih književnika, Sretne priče uistinu postaju sretne, baš onakve kakve trebaju biti da uljepšaju život stanovnicima Doma.

Ako ste jednom zavoljeli Ivanu Plechinger uz njezine pjevačke hitove ili kao voditeljicu dječjih televizijskih emisija, ili je uživate slušati na radiju, pozivamo vas da nam se pridružite 6. studenoga, u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč na predstavljanju knjige Ono što ostaje, uvijek ljubav je. Svojevrstan je to vodič prema boljem životu kojemu svi težimo, a autorica nam vlastitim primjerom otkriva kako unatoč teškim životnim trenucima i traumama, unatoč bolesti, tuzi i smrti biti otvoren prema ljudima i svijetu oko sebe, kako živjeti bez straha sada i ovdje.

Gradska knjižnica Poreč poziva svu djecu na edukativno-kreativnu radionicu „Enciklopedija – knjiga koja se čita“ iz ciklusa „Petkom u pet“ koja će se održati 3. studenoga 2017. godine u 17 sati na prvom katu Odjela za djecu i mlade. Pridružit ćemo se tako tisućama druge djece diljem Hrvatske u slavljenju knjige i čitanja u Mjesecu hrvatske knjige. Mjesec hrvatske knjige ove je godine posvećen upravo enciklopedijama, a ova je radionica prilika za najmlađe da se upoznaju s ovom vrstom knjiga koju obožavaju mali i veliki.

U srijedu 8. studenoga u 13.00 sati, u sklopu ciklusa radionica Kava u 2, održat će se predstavljanje najnovije, XXI. PoZiCe – zbirke literarnih i likovnih radova učenika osnovih i srednjih škola gradova Poreča, Zaboka i Crikvenice. Naš program obogatit će pohvaljeni učenici na natječaju „Nagrada Laurus nobilis“ čiji su radovi, uz nagrađene Adriana Zbašnika, Robertu Radman i Benjamina Terzića, uvršteni u zbirku, a to su: Nina Klaić, Katarina Knežević, Antonio Jukić, Dora Hrelja i Kimberly Mirka Kolar. Nakladnik ovogodišnje zbirke je Grad Crikvenica.

Gradska knjižnica nastavlja svoj projekt kojim nastoji doprijeti do šire zajednice i otvara novu malu knjižnicu na otvorenom na Poreštini.. Nastavak je ovo projekta Knjiga pri ruci u sklopu kojeg su otvoreni knjižnični stacionari u Červar Portu, Novoj Vasi, Varvarima i Baderni, što je pokrenulo širenje knjižnične mreže u našoj lokalnoj zajednici. A nakon malih knjižnica, kućica za knjige u porečkom parku Olge Ban i u Vižinadi, raduju nas, ovogodišnje, nove dvije kućice za knjige, ona u Funtani, otvorena prošli tjedan, i ova u Vrsaru.  „Knjižnica poziva sve drage prijatelje knjige i čitanja, male i velike, mlade i stare, u petak, 10. studenoga 2017. godine u 11 sati u Vrsar, da zajedno otvorimo vrata još jedne male slobodne knjižnice! Projekt Little Free Library zaživio je u 70 država svijeta ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorima“, dodala je Zović.

Mjesec hrvatske knjige u Poreču bit će zatvoren predstavljanjem najnovije knjige autorice Marine Vujčić,  Pitanje anatomije koje će se održati 15. studenog u 19 sati u Gradskoj knjižnici Poreč. Jedan će neobični oglas objavljen u Večernjim novostima spojiti dvije potpuno različite osobe; inženjera koji dobro živi od slučajnog izuma i bankarsku službenicu koja ima kredit u švicarcima, propali brak i oženjenog ljubavnika. Marina Vujčić i u svom šestom po redu romanu kao temu uzima usamljenike, čudake. Isprva se čini kao komedija karaktera i situacije, no autorica nam precizno, izbrušenim stilom, finom ironijom i velikom vještinom pisanja ubrzo razotkriva mnogo važnije pitanje – što se njezinim junacima krije ispod kože, sve ono što mislimo i osjećamo. I, naravno, skrivamo.

U Mjesecu hrvatske knjige započinje deveta po redu sezona projekta „Dam-daš: volonteri u akciji“ koji je ove godine okupio 20 voditelja radionica te je na taj način nanovo uspostavljena suradnja kulturne ustanove i građana u kreiranju programa razmjenjivanjem znanja i vještina. Cilj je ove suradnje neformalno obrazovanje usmjereno prema potrebama za kreativnim provođenjem slobodnog vremena. „Pozivamo sve zainteresirane sugrađane na upis u besplatne radionice. Odaberite svoju radionicu s popisa dostupnog na našoj internetskoj stranici: www.knjiznicaporec.hr. Upisi su otvoreni do subote 28. listopada 2017. godine“, pozvala je svih ravnateljica Irides Zović.

Print Friendly, PDF & Email
Oktober fest S