NEWS

Samostalna izložba porečkog umjetnika Gorana Škofića u Parizu

GO03274379
Goran Škofić, foto: Glas Istre
26.01.2018. 12:38; Učitavanja: 263; Početna / Kultura / Samostalna izložba porečkog umjetnika Gorana Škofića u Parizu

orečki multimedijalni umjetnik Goran Škofić imat će svoju prvu samostalnu izložbu u Francuskoj, u Galeriji Dix9 Dix9 Hélene Lacharmoise u Parizu. Na izložbi, koja se otvara u subotu, 27. siječnja, ovaj će višestruko nagrađivani umjetnik predstaviti svoje radove u dva ciklusa.

Film “Na plaži”

U prvom dijelu predviđena je projekcija eksperimentalnog filma “Na plaži”. Film će biti postavljen kao videoinstalacija u prostoru galerije. Na taj način postavljen, uključuje gledatelja u rad i poigrava se s percepcijom prostora u koji je smješten.

“Na plaži” je rad neuobičajen za dosadašnju praksu Gorana Škofića tijekom koje se umjetnik pojavljivao kao jedini protagonist svojih radova, figura unutar problema i apsurda svakodnevice. U prividno jedinstvenoj sekvenci kadra, odjevene figure pojavljuju se na plaži, ulaze u more i nastavljaju hodati sve dublje i dublje, dok potpuno ne nestanu u moru. Vrlo iznenađujuće, u posljednjoj se sceni ponovo pojavljuje prva figura koja tako odbacuje bilo kakvu ideju kolektivnog nestanka. Gledatelj se tada suočava s idejom vječnog povratka.

Rad “Na Plaži” bio je već prikazan na nizu izložaba i festivala kao što su Paris Photo 2017, Bogotá Short Film Festival, CODE Copenhagen, Tabor Film Festival, Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu… Film je nagrađen GRAND PRIXom na 51. zagrebačkom salonu.

Drugi dio izložbe u pariškoj Galeriji Dix9 održat će se u svibnju i lipnju 2018. i usredotočit će se na uobičajenu umjetnikovu praksu, na njegove autoreferencijalne radove u kojima je protagonist on sam. Radi se o radovima koji su podjednako konceptualni i razigrani.

Splet društvenih reprezentacija

“U radu Gorana Škofića ljudsko tijelo predstavlja središte istraživanja, a manipulacija tijelom i medijem kao i multipliciranje tijela javljaju se kao imanentni dio njegovih fotografija, videa, videoperformansa i multimedijalnih instalacija. U većini slučajeva snimljeno, montirano i predstavljeno tijelo je tijelo samog umjetnika što njegova djela nužno čini autoreferencijalnim i autoreprezentacijskim. Iako je riječ o umjetnikovom tijelu, ono nikada ne predstavlja (samo) individualno, nego se kroz pojedinačno preobražava u opće – reprezentaciju društvene kontrole, manipulacije ili apsurda svakodnevice.

Škofić izvođenjem vlastitog ‘ja’ tako ne artikulira pojedinačni identitet, nego splet društvenih reprezentacija i artikulacija društvenosti koje jastvo svjesno i nesvjesno preuzima i ponovo vraća društvu. Premda u djelu “Na plaži” (2016.) umjetnikovo tijelo nije prikazano, ponavlja se isti koncept u mnoštvu različitih performativnih tijela odjevenih u crno koja bez zadrške ulaze u nepoznato i nestaju, zapisala je povjesničarka umjetnosti i kustosica Patricia Počanić.

Goran Škofić diplomirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu na odsjeku za Dizajn vizualnih komunikacija u klasi prof. Dana Okija, nakon što je u Puli završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna (grafički dizajn) u klasi prof. Ivana Obrovca. Izlaže od 2002. i do sada je već bio više puta nagrađivan za svoje radove.

Danas radi gotovo isključivo u mediju videa. Njegov se rad bavi proučavanjem, istraživanjem i tumačenjem svijeta u kojemu jesmo, odnosno života kojega živimo.

(V. BEGIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S