NEWS

PRESTANITE PITI IZ PLASTIČNIH BOCA: Bakterije i kemikalije u njima štetnije su nego što mislite

02.07.2017. 19:44; Učitavanja: 350; Početna / Lifestyle / Zdravlje / PRESTANITE PITI IZ PLASTIČNIH BOCA: Bakterije i kemikalije u njima štetnije su nego što mislite
thinkstockphotos-503705656

Plastične su boce jednokratne i nisu namijenjene ponovnom punjenju jer mogu ispuštati štetne kemikalije i odlična su podloga za razmnožavanje bakterija.

Tijekom ljetnih vrućina, mnogi od vas zasigurno nose sa sobom bočicu s vodom. Kako biste izbjegli dodatne troškove, vjerojatno ste skloni u postojeću plastičnu bocu natočiti vodu iz slavine. Ali, prestanite to činiti jer je jako loše za zdravlje.

Plastične su boce jednokratne i nisu namijenjene ponovnom punjenju jer mogu ispuštati štetne kemikalije i odlična su podloga za razmnožavanje bakterija. Stručnjaci su najviše zabrinuti zbog bisfenola, kontroverzne kemikalije koja se koristi u proizvodnji plastične ambalaže, a povezuje se s utjecajem na spolne hormone.

“Bisfenol može poremetiti menstrualni ciklus i ovulaciju, utječe na hormonske promjene i povećava rizik od nastanka endometrioze, pa čak i raka dojke”, upozorava  dr. Marilyn Glenville.

Test na bakterije

Ni bakterije iz plastičnih boca nisu ništa bezazlenije. Više od 60 posto njih mogu uzrokovati infekcije i druge bolesti. Jedan se atletičar za potrebe istraživanja podvrgnuo testu na bakterije nakon tjedan dana pijenja iz iste boce.

Ispostavilo se da su bakterije u njegovu organizmu oformile 900.000 kolonija na samo jednom kvadratnom centimetru. Zabrinjava podatak da je to više bakterija nego na prosječnoj zahodskoj školjki.

Kako si pomoći?

Zapravo je vrlo jednostavno – prestanite reciklirati plastične boce. Popijte iz nje dozu koju ste kupili i bacite je. Ne želite li uvijek iznova kupovati vodu u plastičnoj ambalaži, uložite u prijenosnu staklenu ili bočicu od nehrđajućeg čelika, piše Independent.

Magazin.hr

 

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S