Oporba će tražiti tematsku sjednicu vijeća o “Starom Jadranu”

Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre"> cgal3498296
04.01.2018. 08:37; Učitavanja: 146; Početna / Politika / Oporba će tražiti tematsku sjednicu vijeća o “Starom Jadranu”

Porečka će oporba do kraja tjedna potpisati zahtjev za sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća na kojem će zatražiti da se još jednom raspravi o poništenom natječaju za prodaju starog nogometnog igrališta Jadran. Izjavio je to na današnjoj konferenciji za novinare gradski vijećnik HNS-a Slavko Fornažar koji je još jednom istaknuo da je natječaj bio loše napisan, da je postupak njegove provedbe otvorio brojna pitanja, odnosno pobudio je njihovu sumnju da se nekome htjelo pogodovati. Uz Fornažara su na presici bili predsjednik porečkog HNS-a Karlo Ezgeta i glasnogovornik te stranke na županijskoj razini Enver Kasa.

– Ovo je trebala biti najveća prodaja gradske imovine u prošloj godini. Taj je novac uključen i u proračun za 2018. Nažalost, svjedoci smo još jednog propalog natječaja, a samim time pod upitnik dolazi realizacija mnogih projekata. U tekstu natječaja navedena je vrlo sumnjiva stavka, odnosno da Gradsko vijeće može odabrati bilo koju pravovaljanu ponudu, što znači da može odabrati i onu koja ne nudi i najveću cijenu. To nije u skladu sa zakonom i protivno je samoj svrsi instituta javnog natječaja. Ugovor sklopljen na taj način bio bi ništavan i dao bi mogućnost ponuditeljima da tuže grad, pojasnio je Fornažar i dodao da je od otvaranja ponuda do zadnje sjednice vijeća na kojoj je natječaj poništen prošlo više od mjesec dana. Naveo je da u to vrijeme do vijećnika nisu došle nikakve informacije i odvijao se medijski rat u kojem su se frakcije IDS-a borile za prevlast.

– Način na koji je pisan natječaj može upućivati samo na dvije stvari: ili su gradske službe zajedno s pročelnikom nesposobne i nedorasle poslu kojim se bave ili su navedeni propusti napravljeni namjerno, a to se onda zove pogodovanje. Nakon svega zanima nas tko je spreman snositi odgovornost i dati ostavku ako jedan od investitora odluči tužiti Grad zbog poništenja natječaja i Grad izgubi, odnosno ako na novom natječaju ne bude postignuta tako visoka cijena? U maloj bari punoj krokodila na kraju najveću će štetu pretrpjeti građani Poreča, koji će još jednom biti zadovoljni sa skupim vrtićima, skupim udžbenicima i s lošom vlašću koja upravlja ovim gradom, zaključio je Fornažar.

Na upit kane li nešto konkretno poduzeti već kada sumnjaju u ozbiljne nepravilnosti, poput podnošenja kaznene prijave, Fornažar je kazao da će najprije sačekati ishod tematske sjednica vijeća, koja bi se trebala sazvati u roku od 15 dana nakon što oporba preda svoj zahtjev sa šest potpisa.

Peršurić: Skupljanje jeftinih političkih bodova

Na upit da komentira navode HNS-ovaca gradonačelnik Loris Peršurić odgovorio je da je na temu prodaje “Starog Jadrana” već sve rečeno, a o namjeri sazivanja tematske sjednice vijeća kazao je da se trebaju obratiti predsjedniku vijeća.

– Tim se natječajem bavila nadležna komisija, budući se radilo o vrijednosti većoj od 0,5 posto proračuna u čemu gradonačelnik nema ingerencija. Ponovit ću – uvijek smo radili po zakonu i tako će biti i ubuduće. Treba raditi, a ne samo politizirati. Sve što su HNS-ovci rekli je samo skupljanje jeftinih političkih bodova, smatra Peršurić.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email