NEWS

OPĆINA TAR-VABRIGA USPJEŠNA NA NATJEČAJIMA MINISTARSTAVA TURIZMA

tar-centar
23.01.2018. 08:31; Učitavanja: 425; Početna / Novosti / Okolne općine / OPĆINA TAR-VABRIGA USPJEŠNA NA NATJEČAJIMA MINISTARSTAVA TURIZMA

Općina Tar-Vabriga nedavno je od Ministarstva turizma dobila pola milijuna kuna za projekt uređenja Kuće tradicijske gastronomije u kategoriji “Centar za posjetitelje/interpretacijski centar”. K tome, općina je dobila i bespovratnih 80 tisuća kuna od Ministarstva kulture za izradu projektne dokumentacije Arheološkog parka Loron.

Gourmet ponude čitavog poluotoka

Općina se, naime, lani u kolovozu kandidirala na javni poziv Ministarstva turizma za odabir projekata i dodjelu bespovratnih sredstava temeljem programa razvoja javne turističke infrastrukture, za što su dobitnici objavljeni pred kraj prošle godine. Sredstva će biti isplaćena iz Fonda za razvoj turizma. Kako nadalje saznajemo u općinskoj upravi, Kuća tradicijske gastronomije u Taru, kao dio šireg projekta Eko muzeja maslinarstva, usmjerena je na unapređenje turističke ponude, odnosno stvaranje interpretacijskog centra za posjetitelje kao komplementarnog sadržaja, pogotovo uzme li se u obzir da služi kao početna točka za istraživanje tradicijske gourmet ponude čitavog poluotoka. Projekt, koji je procijenjen na oko 2,2 milijuna kuna, podrazumijeva obnovu jedne oronule kuće u centru Tara u općinskom vlasništvu, koja će se dograditi i prenamijeniti u interpretacijski centar.

Devet ključnih cjelina Kuće

U ovom centru će se tako moći kušati jela, upoznati tipična gastronomska ponuda Istre, ponešto naučiti iz podataka dostupnih putem multimedijskih izvora, a turisti će, k tome, biti usmjereni na istraživanje i upoznavanje drugih lokacija na poluotoku. Kuća će biti podijeljena u devet ključnih cjelina – masline i maslinovo ulje, srdele i inćuni, sir, tartufi, riba, suhomesnati proizvodi, slatko, samoniklo bilje i vino – uz mogućnost nadopune. Kako su nam nadalje pojasnili u općinskoj upravi, cjeline će se interpretirati u prvom redu kroz svojstvo okusa, a zatim kroz vizualno/tekstualne materijale, multimediju, interaktivne aplikacije i fizičke eksponate i smjernice za daljnje istraživanje. U konačnici sve će to biti uobličeno u suvenire namijenjene prodaji.

U obrazloženju ovog projekta piše da će Kuća tradicijske gastronomije sadržavati elemente koji će povećati zadovoljstvo posjetitelja boravkom u Istri i podići kvalitetu informiranosti, ali i produžiti sezonu i promovirati potražnju prema zaleđu. Želja je općine da na svom području poveća broj gostiju te da se otvore nova radna mjesta.

(Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email
Max City zimski popusti S