NEWS

Nova filatelistička izložba u Klubu umirovljenika GALIJA u Poreču “HRVATSKI BISERI NA UNESCO-voj NIZI SVJETSKE BAŠTINE”

Biseri1
05.09.2018. 21:42; Učitavanja: 47; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Nova filatelistička izložba u Klubu umirovljenika GALIJA u Poreču “HRVATSKI BISERI NA UNESCO-voj NIZI SVJETSKE BAŠTINE”

U GALIJI na Trgu J. Rakovca u Poreču, Filatelističko društvo «Poreč» postavilo je filatelističku izložbu u nastavku ranije izložbe posvećene Eufrazijevoj bazilici.

Svi znamo da je Poreč 1997. godine postao jedan od bisera na UNESCO-vom Popisu svjetske materijalne baštine, ali da li znamo: što je to Popis svjetske baštine, koji su kriteriji za upis, koja je procedura za upis, da postoji i Popis nematerijalne baštine u kojemu participira i naše područje.

Odgovori na sva ova pitanja mogu se naći na ovoj izložbi i to u najkraćim crtama, ali obogaćeno „slikama“. Slikama koje filatelisti zovu: Maksimum karte, cjeline, omotnice prvog dana, karneti, blokovi… Akcent je stavljen na hrvatske lokalitete, kako materijalne (kompletno) tako i nematerijalne (velika većina) baštine te skoro svi spomenici na Pristupnom (kandidacijskom) popisu koji čekaju da budu upisani na Svjetsku listu baštine pod okriljem UNESCO-a.

Autor izložbe od 48 listova je Marino Banko, a može se razgledati do sredine listopada, kada se izložba seli u Varaždin na međunarodnu izložbu grupacije ALPE-JADRAN.

S.K.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
max 2
Funtana Istra S