NEWS

Najava događanja POUPa za ovaj tjedan

poup-logo-v
09.10.2018. 13:17; Učitavanja: 139; Početna / Obavijesti / Najava događanja POUPa za ovaj tjedan

Glazbeno-scenska djelatnost
nedjelja, 14. 10. u 20.00
predstava Tri mozga na prodaju
Teatar Mërgimtari – Zagreb
redatelj: Leonard Hamitaj
uloge: Vedran Koijić, Leonard Hamitaj, Miroslav Medaković, Enisa Majer, Arjana Bali, Olrich Pusak

sadržaj: U sobi jedne psihijatrijske bolnice tri bivša intelektualca, tri bolesnika s različitim smjerovima mentalne diversifikacije, kao najveću brigu imaju kako riješiti problem s rupama na stropu iz kojih kaplje. Trojica bolesnika, od kojih svaki ima svoju opciju za rješenje problema, ironizira svijet oko sebe, a ironija svoj puni oblik dobiva kada upomoć dolazi humanitarna organizacija za pomoć psihijatriji iz koje kaplje sa svih strana i donosi kišobrane kako bi se njima začepile rupe na stropu. Ironična šala pretvara se u bol kada članovi humanitarne organizacije objašnjavaju kako koristiti te kišobrane za začepljenje rupa, naglašavajući simboliku potpunog napuštanja pacijenata i njihove primoranosti na život pod krovom iz kojeg kaplje.

Kino

četvrtak, 11. 10., petak, 12. 10. i subota, 13. 10. u 18.00
Vili kočnica – sinkronizirano
izvorno ime: Wheely
redatelj: Yusry Abdul Halim

žanr: avanturistička animacija

uloge: Franjo Dijak, Andrea Andrassy, Željko Vela, Božo Sušec, Ronald Žlabur, Zoran Pribičević

trajanje: 87 minuta

sadržaj filma: U imaginarnom svijetu u kojem su građani automobili jedan će taksi postati kralj ceste u svom rodnom gradu. Taksi ubrzo otkriva da je veća prednost ostati vjeran sebi nego biti slavan. Kada mu zaprijete veliki kamioni, hoće li im se žuti, lokalni taksi moći usprotiviti i postati globalni heroj?

četvrtak, 11. 10., petak, 12. 10. i subota, 13. 10. u 20.00
Zvijezda je rođena – Tres chic – kategorija 15
izvorno ime: A star is born
redatelj: Bradley Cooper
žanr: glazbena drama
uloge: Lady Gaga, Bradley Cooper, Sam Elliott
trajanje: 135 minuta

sadržaj filma: U filmu Zvijezda je rođena Bradley Cooper i Lady Gaga spajaju svoje talente kako bi opisali sirovu i strastvenu priču o Jacku i Ally, dvije umjetničke duše koje se udružuju na pozornici i u životu. Njihovo putovanje je kompleksno s lijepim i bolnim fazama odnosa koji se bori za opstanak. U novom pristupu kultnoj ljubavnoj priči kao redatelj se okušao po prvi put Bradley Cooper, glumac koji je četiri puta nominiran za nagradu Oscar. Osim u ulozi redatelja u filmu se pojavljuje i kao glumac uz nagrađivanu glazbenu zvijezdu također s nominacijom za Oscara, Lady Gagu, u njezinoj prvoj glavnoj ulozi u velikom igranom filmu. Cooper glumi iskusnog glazbenika, Jacksona Mainea, koji otkriva umjetnicu Ally i zaljubljuje se u nju. Ona je već odustala od svog sna da postane uspješna pjevačica, no upozna Jacka koji odmah prepoznaje njezin prirodan talent.

Likovna djelatnost 

četvrtak, 11. 10. u 20.00
otvorenje izložbe Konstrukcije  Lorena Živkovića Kuljiša
galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: 11. 10. – 10. 11. 2018.
radno vrijeme galerije: radnim danom 10.00 – 12.00 i 17.00 – 20.00

Izložbom Konstrukcije predstavljeno je sedam radova koji čine presjek djelovanja kipara Lorena Živkovića Kuljiša u posljednjem desetljeću. Radovi se mogu dvostruko čitati i interpretirati – kronološki, u odnosu na vrijeme nastanka djela i začetka razvoja specifične misli, te sinkronijski, uzimajući u obzir kako svako njegovo djelo supostoji u nizu drugih pokrenutih procesa i razvija se kao dugoročni projekt u nadgradnji inicijalne ideje koju je potrebno istodobno prepoznati, iskusiti i kritički valorizirati. Stoga je ova samostalna izložba u galeriji Zuccato svojevrsni narativni okvir u kojemu možemo sva ta iskustva pojmiti istodobno. U doba potpunog zasićenja slikom, kada su se vizualni obrasci uvukli u gotovo sve sfere društva i kada je prepoznato da funkcioniraju neovisno o (verbalnim) procesima jezika, potrebno je izmijeniti i rekonstruirati zadane uloge, osobito u kontekstu vizualnih umjetnosti. Budući da, prema teoretičarima vizualnog obrata, slika utjelovljuje ikoničko iskustvo, odnosno prisustvo odsustva realne materije koje prikazuju, potrebno je istraživati daleko šira područja u kojima bi tradicionalne umjetničke vrste funkcionirale. Antropolog A. Gell i povjesničar umjetnosti W. J. T. Mitchell primjećuju i iznose teoriju kako je umjetnost sredstvo kojim čovjek alegorizira temeljna načela društvene organizacije. Polazeći od te pretpostavke, slikarstvo, kiparstvo, grafika i fotografija trebaju ispitati i izmijeniti zadanu povijesnu ulogu u skladu s aktualnom hiperprodukcijom slike. Ako slika ima život i ulogu nevezanu uz autora i određeno razdoblje, dosadašnje interpretacije koje nameću određeno značenje vezano isključivo uz određeno razdoblje treba ponovo propitati u odnosu na sadašnji kontekst. Upravo taj potencijal koristi Živković Kuljiš kako bi preispitao vlastitu ulogu akademskog kipara, kao i cjelokupni svijet današnje umjetnosti i društva koje ona alegorizira.

Patricia Počanić (iz predgovora)

Loren Živković Kuljiš rođen je 28. veljače 1973. u Splitu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1997. godine, a 2002. godinu proveo je na studijskom boravku u San Franciscu u SAD-u. Na California College of Arts and Crafts (CCAC) pohađao je nastavu iz crno-bijele fotografije, a u radionici kovina The Crucible u Berkeleyu završio tečaj tradicionalnog kovanja. Grupno izlaže od 1996., a samostalno 1997. godine. Od tada je izlagao na 21 samostalnoj i 26 skupnih izložbi. Dobitnik je tri nagrade, a radovi mu se nalaze u fundusima Galerije umjetnina u Splitu i Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Od 1997. godine član  HULU-a Split, a od 2002. do 2006. godine bio je članom HZSU-a. 

U Maloj galeriji otvorena je izložba Hvalospjev ljetu Mladena Čulića
trajanje izložbe: do 21. 10. 2018.
radno vrijeme galerije: radnim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 21.00 osim nedjeljom i praznicima.

Hvalospjev ljetu novi je ciklus radova kojima se predstavlja Mladen Čulić. Izvedene u tehnici akrila na dasci, ove slike/studije varijabilnih dimenzija nastajale su ovo ljeto za autorovih boravaka na Marjanu u različita doba dana. Slikane su in situ, a kako se akril jako brzo suši, autor se namjerno dovodio u situacije da mora reagirati brzo i u duhu krokija pokušati zadržati kratke isječke doživljaja trenutka u kojemu se nalazi i osjećaj rada u ambijentu što ga je kroz šetnje esencijom ljeta vraćao u prostore djetinjstva – prostore nevine igre bez pretenzija i straha od ilustrativnosti. Međutim ovdje je uz zaigrani dječji duh prisutan i vješt crtač, a ilustrativnost u radovima ima stripovsku neposrednost prizora koja transparentno prenosi ozračje u kojemu su radovi nastajali. Sitni potencirani detalji (brod, patka i sl.) na slikama dodatno udahnjuju život prostoru galerije u kojemu se izlažu, čime je osjećaj vitalnosti i boravka unutar prizora koji predstavljaju dodatno osnažen.

Transmisija je dominantan osjećaj, a ova je izložba još jedna prilika za pohvalu slikarstvu klasične provenijencije, ali i za prisjećanje na davni tekst koji slavi umjetnika: „Ako se neka sjenka čini plavom, nemojmo se bojati naslikati je što je plavije moguće, najljepšom plavom bojom iz svoje palete. Ali ako je boja tinte, učinimo je najljepšom crnom, crnom poput crnog jantara. Boje moraju biti iskrene jer će tako biti iskreni i kontrasti djela. Svaki crtež ili slika strastveni su ekvivalent nekog primljenog osjeta. Potrebna je ta snaga kontrasta da bi ih se moglo podijeliti. Ključni dojam koji na nas ostavlja neka slika danas je rezultat jedinstvene slike. Možemo pogoditi da će jednog dana na običan papir dodirom umjetnika biti prenesene stotine slika u kojima će grafizam i boje opjevati mnoštvo pustolovina. Poput onih koje sam slučajno čuo u lukama Perua, Brazila, Antila ili Središnje Amerike, u ekvatorijalnim vodama ili ovdje u Oceaniji…“ Ili možda na Mediteranu, u Splitu, na Marjanu jednog sasvim običnog i naoko ni po čemu posebnog ljetnog dana.

Toni Horvatić 

Obrazovna djelatnost

Dvije filmske radionice Pulske filmske tvornice za djecu i mlade u našem gradu 

U sklopu 8. Porečdoxa, međunarodnog festivala dokumentarnog filma, Pučko otvoreno učilište Poreč u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom (IKA) organizira dvije besplatne filmske radionice – Production In i Radionicu animiranog filma. 

Production In radionica namijenjena je prije svega srednjoškolcima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u devet dana, od ideje do realizacije. Na ovoj intenzivnoj radionici od 19. do 26. listopada desetak će autora realizirati svoj film. Radionica se sastoji od tri dijela – razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, a namijenjena je svim kreativnim snagama Poreštine – srednjoškolcima, muzičarima, likovnim umjetnicima, medijskim djelatnicima, glumcima, plesačima, skejterima i svima ostalima s prethodnim iskustvom rada s kamerama i montažom te iskustvom stvaranja i realizacije ideje u bilo kojem mediju, ali i bez njega. Radionica je prilagođena ostalim obvezama polaznika i traje uglavnom u popodnevnim satima, a počinje obaveznim sastankom u petak, 19. listopada u 19 sati.

Radionica animiranog filma namijenjena je osnovnoškolcima i svima koji vole animaciju. Počinje izradom fenakistoskopa, popularnog uređaja za animaciju slika. Putem njegove izrade polaznici će se upoznati s osnovama animacije te zajednički raditi na izradi scenarija i osmišljavanju priče. Nakon toga slijedi rad na knjizi snimanja sastavljenoj od osam skica, napisanih dijaloga i prijedloga za zvukove u filmu. Polaznici će moći svoj segment priče realizirati u obliku brojnih crteža ili putem stop frame animacije koja uključuje izradu samostojeće scenografije i likova. Slijedi snimanje crteža, stop frame animiranje, sinkronizacija, montaža te, konačno, projekcija animiranog filma na zatvaranju festivala. Radionica animiranog filma održavat će se od 19. do 26. listopada svakim danom od 17 do 19 sati. 

Voditelji radionica: Marko Zdravković-Kunc, producent i filmski pedagog; Tomo Zidić, redatelj i scenarist; Michele Bulešić, montažer i snimatelj; Dorotea Cerin, redateljica i montažerka te izvršna producentica i redateljica Sanda Letonja-Marjanović. 

Informacije i prijave na www.poup.hr. Prijavite se što prije i osigurajte sebi ili svojem djetetu mjesto u kreativnom svijetu filma i animacije!


Obrazovna djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Poreč obavještava sve zainteresirane da su u tijeku upisi na verificirane tečajeve stranih jezika, programe osposobljavanja i kreativne radionice.

Tečajevi za računovodstveno-knjigovodstvenog referenta, dadilju, njegovatelja, maslinara te verificirani tečajevi stranih jezika samo su neki od obrazovnih programa koje možete pohađati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč.

Za informacije i prijave potrebno se javiti na broj telefona (052) 887 – 216, a više informacija može se pronaći na internetskoj stranici www.poup.hr.

Print Friendly, PDF & Email
ATP 2019 CENTRAL
Galerija S