NEWS

Istarska premijera dokumentarca ‘Štafeta smrti’ u prepunoj porečkoj kino dvorani

1Foto45336-02
15.11.2018. 10:29; Učitavanja: 244; Početna / Kultura / Istarska premijera dokumentarca ‘Štafeta smrti’ u prepunoj porečkoj kino dvorani

(iPress) Događaje iz Domovinskog rata, nakon okupacije Bogdanovaca, na vukovarskoj bojišnici, od 10. do 22. studenog 1991. godine, ispričala je u dokumentarnom filmu ‘Štafeta smrti’ scenaristica i redateljica filma Nada Prkačin.

Dokumentarni film je priča o prijateljima, rođacima, susjedima, kumovima, o ljudima. Film svjedoči o istini iz tog ratnog vremena, u najavi projekcije naglasila je ravnateljica POU Poreč Snježana Radetić.

Film je dokument o hrabrosti hrvatskih branitelja i njihovo nesebičnom žrtvovanju za slobodu i neovisnost Hrvatske.

Poreč i Vukovar imaju vezu

Vukovar je dao najveću žrtvu u Domovinskom ratu a Poreč je bio nesebično utočište za ljude iz Vukovarskog kraja, obratio se prisutnima gradonačelnik Poreča Loris Peršurić napomenuvši da su se neki Vukovarci vratili a neki su ostali i vjerujem da se dobro osjećaju u našoj sredini. Pridružujemo se sjećanju na žrtve grada Vukovara i molim vas da prije projekcije filma odamo minutom šutne počast svima koji su dali svoje živote za našu zemlju i slobodu, rekao je Peršurić.

– U pokušaju spašavanja domicilnog stanovništva iz okupiranih Bogadnovaca, ulaskom u minsko polje u kukuruzištu nedaleko Marinaca, sedam branitelja je poginulo a šestorica su bila teško ranjena i uspjeli su preživjeti bez hrane, liječničke pomoći i s malo vode na surovoj slavonskoj zimi. Dvojica branitelja su osam dana ležala u minskom polju dok im nije stigla pomoć, jedan je ranjen ležao devet dana dok je Ivica Jurčan ležao u kukuruzištu 12 dana i preživio. No to nije bio kraj njegove kalvarije budući su ga pronašli i zarobili neprijateljski vojnici te je završio u logoru u Sremskoj Mitrovici a potom i u bolnici u Novom Sadu gdje su ga neadekvatno liječili. Oslobođen je 1992. godine, ispričao nam je Damir Radnić, tadašnji zapovjednik HOS-a, o heroju iz Bogdanovaca napomenuvši da je u hrvatskoj javnosti premalo detalja o događanjima i ratnim strahotama u Domovinskom ratu, o kojima bi se trebalo javno govoriti.

– Bili smo tada mladi i nismo razmišljali, bila je u pitanju samo naša država i kao mladi htjeli smo svoju državu ne gledajući svoje godine, rekao nam je nakon prezentacije dokumentarnog filma ‘Štafeta smrti’, uz Đuru Kovačevića jedini preživjeli u minskom polju nedaleko Marinaca, Ivica Jurčan.

– Ovo nije film za politiku niti protiv politike ovo je film realnosti o tome što se događalo 1991. godine i kako se borilo za Hrvatsku, naglasio je Jurčan. – Danas ima dvije proteze umjesto nogu, vrlo je aktivan, bavi se poljoprivredom, ore, vozi motor, svira u limenoj glazbi, ima suprugu i dva sina. Čudo je od čovjeka, posebno je naglasio Radnić.

(iPress)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
max 2