NEWS

Đelo Hadžiselimović odabrao filmove za 7. Poreč Dox

Đelo Hadžiselimović, selektor 7. Poreč Doxa
17.10.2017. 13:38; Učitavanja: 332; Početna / Obavijesti / Đelo Hadžiselimović odabrao filmove za 7. Poreč Dox

Bliži se sedmi po redu Poreč Dox. Međunarodni festival dokumentarnog filma, za koji filmove bira bivši HRT-ov urednik dokumentarnog programa Đelo Hadžiselimović, u porečkom će se kinu održati od 6. do 11. studenog 2017. Vrhunski dokumentarci po Đelinom izboru, raznolik off-program, odlični koncerti i zanimljivi gosti obilježit će studeni u Poreču, a sve još jednom organizira Pučko otvoreno učilište Poreč.

Što ćemo gledati

“Na 7. Poreč Doxu čeka nas pregršt dobrih dokumentaraca, kao uostalom i uvijek, a ove godine imamo posebnih dragulja. Među njima su dokumentarci koji su pobijedili na najvećim svjetskim festivalima, kandidati za Oscara i filmovi koje su radili dobitnici Oscara. Kriterij po kojem smo ih birali je uvijek i samo kvaliteta, pa mislim da će program 7. Poreč Doxa biti jako, jako dobar.” – rekao je Đelo Hadžiselimović.

I zaista, od petnaestak dokumentarnih filmova recentne domaće i strane produkcije koji će biti prikazani na Doxu, teško je izdvojiti one najbolje. U selekciji su se našli filmovi glazbene tematike, neobične priče iz svijeta, odlični domaći naslovi, ali i filmovi koji će u mnogima probuditi nostalgiju.

“Trst, Jugoslavija” (2017.) vodi nas na Piazzu Ponterosso, prozor nekadašnje Jugoslavije u svijet kapitalizma. Mnoge će film redatelja Alessija Bozzera podsjetiti na dane kad se u Trst išlo po Rifle, a mlađa će publika kroz priču o modi, švercu i geopolitici te razgovore s mnoštvom javnih ličnosti saznati kako je izgledala šoping groznica 70-ih.

Još jedan naslov vratit će mnoge u mladost. “Cicciolina, kuma od skandala” (2016.) Alessandra Melazzinija prati životni put Ilone Staler, ikone pop kulture čiji su život obilježili skandali. Od posla špijuna i modela do prve zvijezde pornografskih filmova koja je izabrana za zastupnicu u parlamentu, La Cicciolina je tijekom svoje turbulentne, ali uspješne karijere uvijek izazivala interes javnosti i propitivala talijanski patrijarhat.

Zanimljivi gosti u porečkom kinu
Na 7. Poreč Doxu očekuju se i mnogi interesantni gosti, od kojih će publika iz prve ruke moći saznati više o filmovima iz programa. “Scream for me Sarajevo” (2017.) donosi nevjerojatnu priču o ratom pogođenom gradu u koji Bruce Dickinson, frontman Iron Maidena, 1994. dolazi održati koncert. Redatelj Jasenko Pašić porečkoj će publici ispričati sve o nastanku jednog od najboljih filmova o opsadi Sarajeva, ali i kontekstu u kojem se koncert održao. 

Novinar i redatelj Robert Zuber nakon “Kandidata” vraća se na Dox filmom “Život od milijun dolara” (2017.) koji prati humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za liječenje Nore Šitum i borbu njezinih roditelja s udrugom Hrabro dijete koja je uslijedila.

Na programu su od filmova glazbene tematike još “The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years” (2016.) nakon kojega u kinu slijedi koncert The Beatles Revival Banda i kratki film “Joe’s Violin” (2016) nominiran za Oscara.

“Černobilske babuške” (2015.) vode nas u radioaktivnu zonu iz koje odbijaju otići, dok u “Anđelu Nanjinga” (2015.) pratimo dobrog duha kineskog mosta s kojega se mnogi bacaju u smrt. “Tko bi rekao – fantazije umreženog svijeta” (2016.), film njemačkog velikana Wernera Herzoga, donosi provokativan pogled na tehnologiju kroz pitanja poput: “Meditiraju li redovnici još uvijek ili su svi na Twitteru?”

Od domaćih naslova tu su još “Dom” (2017.) Zdenka Jurilja o ovrhama i deložacijama u Hrvatskoj te “Liga džentlmena” (2017.) Silvija Mirošničenka, nenapisana povijest hrvatskog filma koja se događala 60-ih godina prošlog stoljeća po zagrebačkim kavanama, za stolom filmskog kritičara i boema Vladimira (Vladeka) Vukovića.

Kao i svake godine, na Doxu se održavaju i školske matineje. Učenici škola iz Poreča, Tara, Novigrada, Višnjana i Vižinade gledat će izvrsne dokumentarce “Planet ocean”, “Demokracija” i “Amazonija 3D”.

Besplatne ulaznice za projekcije moći će se osvojiti na FB stranici Poreč Dox, gdje će uskoro biti objavljen i kompletan program festivala sa svim gostima i glazbenim izvođačima. Rezervacija ulaznica obavljat će se na blagajni kina, ali i preko online rezervacijskog sustava Pučkog otvorenog učilišta Poreč, na čijim će web stranicama također biti dostupne sve informacije.

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S