NEWS

Amaterska dramska družina Kratki rez postala članicom Hrvatskog sabora kulture

45517270_1968657409880075_3536360721589731328_n
foto: Radio Centar facebook
06.11.2018. 19:36; Učitavanja: 131; Početna / Kultura / Amaterska dramska družina Kratki rez postala članicom Hrvatskog sabora kulture

Hrvatski sabor kulture okuplja čak 250 amaterskih kazališta i kazališnih družina s područja Republike Hrvatske. Od početka nove školske godine, članicom HSK postala je i Srednja škola Mate Balote Poreč, uz veliku pomoć i potporu ravnatelja škole Krešimira Bronića. Kao punopravni članovi platforme koja već godinama potpomaže razvoj kulture na amaterskoj razini, mentori dramske družine Kratki rez, Anči Ritossa Blažević i Ivan Čupić, sada mogu i dodatnim znanjem ulagati u srednjoškolce, mlade entuzijaste koji se tek upoznaju s kazališnim daskama.

HSK svim članovima na raspolaganje nudi brojne pogodnosti prilikom usavršavanja izvannastavnih aktivnosti, poput stručne biblioteke, pristupa originalnim dramskim tekstovima (preko 2000 u bazi podataka), ali i organiziranja stručnih seminara diljem Republike Hrvatske.

Mladi glumci 4. razreda jezične gimnazije (Ema Sedmak, Andreja Petrovska, Angela Petrovska, Rea Knapić, Dora Šimonović, Katja Zec i Ana Grujić) koji se već tjednima pripremaju za školski i županijski LiDraNo, u siječnju i veljači 2019. godine, tako su imali priliku, uz pratnju mentora i ravnatelja škole, posjetiti Županju. Radni vikend pod nazivom Tekst-glumac-uloga trajao je od 27. – 28. listopada, a voditelj seminara bio je istaknuti dramski glumac Joško Ševo.

Gospodin Ševo je diplomirao glumu na zagrebačkoj Akademiji, gdje je ovih dana redoviti profesor i pročelnik na Odsjeku glume. Dramski prvak, kazališni, filmski i televizijski glumac, Ševo iznimnu pozornost posvećuje riječi, govoru i jeziku, pa su učenici mogli iz prve ruke čuti, vidjeti, ali i sami isprobati scenu, kako to rade studenti prve godine glumačke Akademije. Predvečer, svi su zajedno prisustvovali izvedbi nagrađene predstave dramske amaterske družine Pučkog otvorenog učilišta Vodice – Dvoje.

Iznimno korisno i jedinstveno iskustvo zasigurno će im poslužiti prilikom stvaranja novih dramskih segmenata, na svim razinama srednje škole, budući da od ove školske godine Kratki rez radi u pojačanom ritmu te dvije skupine: stariji – maturanti i mlađi – koji će ih već dogodine naslijediti.

Veselimo se pokazati našim sugrađanima što smo sve zanimljivoga radili na sceni i koliko smo napredovali od početka djelovanja amaterske dramske družine. Vidimo se u publici već na početku nove godine!

(ič)

via Radio centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX 170819-240819 – S
DELFIN 2019 S2