NEWS

25 godina kasnije, Poreč s ponosom nosi titulu grada zdravlja

Prijem
30.06.2018. 11:40; Učitavanja: 679; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / 25 godina kasnije, Poreč s ponosom nosi titulu grada zdravlja

Povodom proslave 25. godina postojanja Zdravog grada Poreč i postavljanja Nataše Basanić Čuš na mjesto nacionalne koordinatorice zdravih gradova Hrvatske, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić u Velikoj je vijećnici organizirao prigodan prijem u petak, 29 lipnja 2018.

– Poreč je godinama prepoznat kao lider Hrvatske mreže zdravih gradova zbog činjenice da je naš grad  razvio najstabilniju suradnju politike i struke u lokalnoj brizi za zdravlje i razvoju socijalne osjetljivosti usmjerene svakom čovjeku-stanovniku Poreča.

Ulaganje u zdravlje naših građana Gradu Poreču bio je i ostao jedan od glavnih prioriteta i danas smo ponosni na činjenicu da naš grad proglašen liderom i primjerom među zdravim gradovima Hrvatske, rekao je Peršurić i dodao kako je imenovanje Basanić Čuš kao nacionalne koordinatorice dodatna potvrda uspjeha grada koji prepoznaju u cijeloj zemlji.

– Poreč nakon 25 godina od pristupanja projektu Zdravi grad Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) s ponosom nosi status grada zdravlja i taj ga status sa svim lokalnim programima, uslugama, nad standardima koje je Poreč iz područja socijalne zaštite i unapređenja zdravlja stvorio svojim stanovnicima najviše razlikuje od svih drugih hrvatskih gradova, rekla je na prijemu gradonačelnika, koordinatorica Zdravog grada Poreč i ravnateljica ustanove Nataša Basanić Čuš.

Zahvalila je gradonačelniku Lorisu Peršuriću što je, kao mladi političar, od početka svoga rada prepoznao projekt baš onako kako ga propagira SZO te potiče njegov upliv u sve resore grada, što projekt Zdravi grad, kao predstavnik građevinske struke ugrađuje u uređenje prostora, dostupnost za sve građane i ranjive skupine, odnosno u stvaranje okolišnih uvjeta za zdravlje svih stanovnika Poreča.

Skupu se obratila i predsjednica Hrvatske mreže zdravih gradova, dr. Selma Šogorić, akademska stručnjakinja, najveći ekspert javnog zdravstva u RH koja je svih 25 godina pratila i podržavala porečki projekt. Naglasila je da Poreč istinski napravio najveći iskorak u Hrvatskoj te da je lider hrvatskih zdravih gradova uvjetima i podrškom koje stvara ranjivim skupinama i svim svojim stanovnicima okupljajući oko projekta sve značajne ljude i stručnjake u zajednici. Naglasila je da Poreč istinski prepoznaje i prihvaća društvenu odgovornost za zdravlje te stvara bolje mogućnosti svim stanovnicima, a posebno najranjivijim skupinama.

Nova nacionalna koordinatorica je pred pedesetak okupljenih liječnik, psihologa, pedagoga, profesora, pravnika, rehabilitatora, socijalnih radnika, medicinskih sestara,  kineziologa, inženjera  šumarstva, strojarstva, ekonomista i drugih stručnjaka napomenula kako su svi zajedno gradili put danas jednog od najperspektivnijih pokreta i projekata za zdravlje. – SZO ga je ponudila i on je postao izazov za sve one zajednice koje su imale spremnost i snagu prepoznati ga, i ugraditi u svoj sveukupni razvoj  sa vizijom, spoznajom i strpljenjem da se značajni pomaci u kvaliteti života i uvjetima za zdrav život događaju postepeno, kontinuiranim i upornim timskim radom, a ne preko noći. Svi smo se vodili idejom – misli globalno, djeluj lokalno, zaključila je Basanić Čuš.

Spomenute su značajne osobe  na razvojnom putu projekta Zdravi grad Poreč koji su, iz svojih uloga omogućili da se Zdravi grad u Poreču razvije i napreduje te omogući Poreču status grada zdravlja.  Bili su to svi bivši gradonačelnici od 1993. godine do danas koji su omogućili da Poreč pokretu pristupi i da ga lokalni stručnjaci razvijaju uz lokalnu političku podršku, koji su imali dovoljno političke mudrosti i osjećaja za projekt koji može utjecati dugoročno na kvalitetu života svih stanovnika zajednice te vjeru u profesionalce koji su projekt vodili i zagovarali.

Prim. dr. Nino Basanić,  kasnih 80-tih prvi je u naš grad donio planetarnu ideju zdravlja SZO. Tada liječnik,  sa iskrenim štamparovskim opredjeljenjem za socijalnu medicinu, predavač i suradnik katedre socijalne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i suradnik Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Kao  liječnik, humanist i nepobjedivi vizionar tada je u prvoj pisanoj ediciji iz 1993. napisao kako je gradskoj vlasti Grada Poreča dana Noina barka zdravlja za 21. stoljeće te da ostaje da se vidi što će ta ista gradska vlast u nju ukrcati.

Očigledno su porečke vlasti i porečki čelnici ukrcali temelje zdravlja u zajednici i odlično iskoristili tu Noinu barku kojom su upravljali i danas upravljaju stručnjaci.

Marino Sedmak, 1993. tada pročelnik resornog odjela je sa svojim suradnicama Sonjom Vojinović i Anđelkom Prekalj radio na operativnoj organizaciji formalnih i sadržajnih uvjeta za pristupanje projektu Zdravih gradova SZO i na osnivanju gradske ustanove koja će razvijati projekt Zdravi grad za Poreč. Sa svojim timom upravo je 1993. godine stvorio uvjete za početak formalnog rada organizacije Zdravi grad Poreč.

Vesna Medvedec , novinarka koja je otvorila iskrenu i profesionalnu perspektivu komunikacije Zdravog grada sa medijima te postavila temelje stručnog predstavljanja i stručnih tema te otvorila  putove kojima se tim Zdravog grada predstavljao javnosti ali i put poučavanja građana o važnim temama zaštite mentalnog i tjelesnog zdravlja.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
max 2