NEWS

VIŠNJANSKO ASTRONOMSKO DRUŠTVO DOBITNIK DONACIJSKOG NATJEČAJA HT-a “GENERACIJA NEXT”

1_GO03375733
Višnjanski laboratorij za učenike - Glas Istre
10.11.2017. 08:34; Učitavanja: 109; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / VIŠNJANSKO ASTRONOMSKO DRUŠTVO DOBITNIK DONACIJSKOG NATJEČAJA HT-a “GENERACIJA NEXT”

Projekt pod nazivom “HT Campus” Astronomskog društva iz Višnjana pobjednik je ovogodišnjeg donacijskog natječaja “Generacija Next” Hrvatskog Telekoma kojim kompanija nagrađuje i podržava najbolje STEM projekte u zemlji. Višnjanski centar dobitnik je u kategoriji edukacije mladih, a ukupnu donaciju od 700.000 kuna podijelit će s nositeljima još dva nagrađena projekta. U kategoriji edukacije odraslih, naime, najboljim je proglašen projekt udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih “Napredne Internet of Things tehnologije (IoT) u hrvatskim školama”, a u kategoriji inovacija projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu “Prva hrvatska punionica vodika”. Sva tri projekta omogućit će edukaciju više od 1.500 učenika i 100 mentora diljem Hrvatske.

Ljetna škola postaje cjelogodišnja

“HT Campus” nastavak je prošlogodišnjeg projekta Astronomskog društva iz Višnjana kojim će se opremiti Laboratorij za robotiku i napredne tehnologije gdje će se moći izvoditi vježbe i projekti iz tehničke kulture, robotike, senzorike, automatizacije, elektronike i fizike. Time će Znanstveno-edukacijski centar u Višnjanu biti opremljen za provođenje kompleksnih interdisciplinarnih učeničkih projekata iz STEM područja.

– Jedna od novosti na koju smo jako ponosni je što će se nakon niza godina edukacijski proces odvijati kroz cijelu godinu, a ne samo u ljetnim mjesecima. Ove godine u planu nam je u projekt uključiti ukupno 725 učenika i pokazati im da postoji jedan svijet u kojem postoji drugi način komunikacije, u kojem se znanje, rad, sposobnosti, inventivnost posebno cijene, naglasio je Korado Korlević, osnivač Astronomskog društva u Višnjanu.

U sklopu projekta “HT Campus” prošle su godine opremili laboratorij za molekularnu biologiju i astrobiologiju, a gotovo je već kompletiran i laboratorij za robotiku i napredne tehnologije u koji sad stižu optika i robotika, roboti instrumenti koji služe za mjerenja. Iz ove donacije pokrit će se jednogodišnja plaća voditelja i administrativni troškovi, a ostalo ide za nabavku opreme. Sve je u višnjanskom znanstveno-edukacijskom centru namijenjeno radu s darovitim učenicima. Srednjoškolci im dolaze iz cijelog svijeta, a osnovnoškolci iz Hrvatske i dijaspore, budući da je za njih službeni jezik hrvatski.

Generacija Next nova je komunikacijska platforma Hrvatskog Telekoma koja objedinjuje sve projekte kompanije koji pomažu pripremiti Hrvatsku za novi val tehnoloških promjena. Uz konkretan doprinos HT-a popularizaciji STEM vještina i tehnologije u svim segmentima života, Generacija Next pratit će najnovije trendove i projekte kompanije u području sigurnosti na internetu te ulaganja u hrvatsku kulturu, poručuju iz HT-a.

Novi val tehnoloških promjena

– Dolazi novi val tehnoloških promjena. Generacija Next ulaže u ljude koji su spremni iskoristiti prilike koje novo vrijeme donosi. To znači da uključujemo mlade u STEM projekte koji mijenjaju društvo te pomažu njihovom razvoju i budućim karijerama. Podržanim projektima u sklopu donacijskog natječaja i ove ćemo godine povećati broj učenika i studenata educiranih za korištenje suvremenih tehnologija, no ove godine usmjerili smo se i na edukaciju mentora da bi se znanje dalje prenosilo, istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije HT-a.

U sklopu projekta “Napredne IoT u hrvatskim školama” educirat će se 100 učitelja i mentora za rad s IoT tehnologijama, koji će stečena znanja prenijeti na 800 djece diljem Hrvatske.

– IoT je najbrže rastuća internetska tehnologija, a njezinim uvođenjem u školstvo omogućavamo učiteljima i učenicima da prate svjetske trendove, pojašnjava Rujana Bakić, suosnivačica i glavna tajnica Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Motivirani Pariškim sporazumom o klimi, studenti i njihovi mentori s Fakulteta strojarstva i brodogradnje osmislili su projekt “Prva hrvatska punionica vodika” koji se zasniva na korištenju Sunčeve energije za proizvodnju alternativnog goriva, odnosno vodika za čišći transport, kaže Ankica Kovač, voditeljica projekta.

U nedjelju završna prezentacija u Višnjanu

– Laboratorij je već funkcionalan, od ljetos imamo robote, automatske podmornice za istraživanje morskoga dna, održavaju se astronomske škole, uzgajaju bakterije za proizvodnju struje te provodi niz drugih neobičnih eksperimenata. Upravo traje nastavak Ljetne škole znanosti S3 (Summer School of Science) koju pohađa 25 srednjoškolaca iz čitave Hrvatske – ključna je riječ: visoko motiviranih mladih ljudi – koji se sami prijavljuju za edukativne programe, a bilo ih je toliko mnogo da nisu svi stali u dva-tri ljetna mjeseca, pa je škola produžena. Školu vodi Petar Čuček, a ove nedjelje navečer imaju završnu prezentaciju u Višnjanu, kaže Korado Korlević.

(Duška PALIBRK, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max City Advent S