NEWS

Učenici i profesori TUŠ Antona Štifanića na projektnom sastanku Erasmus+ u Njemačkoj

12.04.2017. 21:31; Učitavanja: 115; Početna / Obavijesti / Učenici i profesori TUŠ Antona Štifanića na projektnom sastanku Erasmus+ u Njemačkoj
LOGO-TUŠ

Četvrti projektni sastanak u okviru projekta Yes Europe iz programa Erasmus+ održan je od 26.03. do 01.04.2017, u gradu Brühl, nedaleko od Kölna. Kako Europska zajednica trenutno proživljava teška vremena, osobito je važno da postoje ovakvi susreti, na kojima se susreću predstavnici raznih kultura i pružaju mladima priliku za upoznavanje, razmjenu iskustava, bolje razumijevanje i prevladavanje predrasuda i rješavanje eventualnih nesporazuma. Učenici škole domaćina su predstavili programe škole, koja priprema učenike za zanimanja u gospodarstvu i trgovini. Sudionici su tijekom boravka i rada stekli dragocjena interkulturalna iskustva, budući da su sudjelovali u nastavi i bogatim projektnim aktivnostima. Tako su se u okviru radionice speed-dating bolje upoznali i senzibilizirali za različite načine ophođenja i ponašanja. Činjenica da se tijekom boravka govorio engleski jezik, nikome nije predstavljala prepreku za komunikaciju.

Cilj našeg projekta je pripremiti učenike za buduće zanimanje, uspješno snalaženje u traženju posla u vlastitoj zemlji i u inozemstvu, pa su se projektne aktivnosti fokusirale na pripreme  za razgovor prilikom zapošljavanja, savjete za primjereno odijevanje i ponašanje. Naglašeno je da je  pored izvrsnih dokumenata u današnje vrijeme potrebno imati i preporuke, znati se predstaviti na ispravan način i posjedovati tzv. soft skills.

Posjet rudniku Garzweiler, koji posluje u okviru njemačke energetske kompanije RWE, hotelu KAMEHA u Bonnu i Barmer Insurance Inc nam je omogućio uvid u gospodarsvo pokrajine Nordrhein-Westfalen i mogućnosti zapošljavanja u tim kompanijama, stručnom usavršavanju koje nude, te uvjetima rada.

U neformalnom je dijelu projektnih aktivnosti  bilo vrlo uzbudljivo uspinjati se stepenicama na toranj katedrale u Kölnu i uživati u pogledu na grad i okolinu. Osim toga domaćini su organizirali posjet NS – dokumentacijskom centru odnosno sjedištu Gestapa u Kölnu, koji je u jednakoj mjeri posvećen uspomeni na žrtave NS režima, kao i istraživanjima tog tužnog i surovog razdoblja njemačke povijesti. Zadnji dan projektnog sastanka učenici su prezentirali rezultate tjednog rada, a završna večera je protekla u veseloj atmosferi s planovima za sljedeći susret kojem je naša škola domaćin u rujnu ove godine, od 24.09. do 30.09. u Poreču, gdje će se nastaviti projektni rad, ali i ojačati stečena prijateljstva.

 

Koordinatorica projekta:

Tatjana Gulić Pisarević, prof.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MTB ture