U POREČU OTVOREN DNEVNI CENTAR PULSKE UDRUGE INSTITUT

GO03477098
10.11.2017. 09:23; Učitavanja: 400; Početna / Lifestyle / Ostalo / U POREČU OTVOREN DNEVNI CENTAR PULSKE UDRUGE INSTITUT

Pulska udruga “Institut” službeno je u četvrtak otvorila Dnevni centar – Dnevni boravak Poreč, namijenjen svim potrebitima na području sjevera Istre, a smješten je u zgradi nedaleko Doma zdravlja, gdje se nalazi i Centar za socijalnu skrb.

Drugi je to dnevni centar u Istri, nakon pulskog pokrenutog prije 11 godina, koji djeluje u sklopu programa U.P.E.Z. Kako je na otvorenju pred brojnim okupljenima istaknula predsjednica udruge Varja Bastiančić, Dnevni centar Poreč otvoren je zahvaljujući sredstvima Ministarstva zdravstva koje je prepoznalo vrijednost ove inicijative. Podršku su dobili i od Grada Poreča koji je osigurao prostor koji je pulska udruga preuredila u uredski prostor s dnevnim boravkom, kuhinjom i kupaonicom, gdje se može od 9 do 18 sati od ponedjeljka do petka dobiti hrana, kava, topla riječ i savjet.

Motiviranje za prestankom rizičnog ponašanja

U.P.E.Z. je program smanjenja šteta kao odgovor na sveopći porast broja korisnika droga, osoba koje se bave prodajom seksualnih usluga, kao i povećanjem broja osoba s rizičnim seksualnim ponašanjem. Program se sastoji iz dva dijela – prvi obuhvaća posrednu prevenciju i rad s korisnicima droga i to na način da se distribuira sterilan pribor za intravenske korisnike i sakuplja upotrijebljeni, zatim kroz distribuciju kondoma i edukativnih materijala seksualnim radnicima.

No, među korisnicima centara, posebice pulskog, svakim su danom, istaknula je Bastiančić, sve više siromašni građani, bilo da su mlade obitelji ili umirovljenici koji kod kuće više nemaju struje ni vode pa se u centar dođu istuširati i oprati i osušiti rublje, te beskućnici kojih u Poreču ima podosta.

– Osnovni cilj i svrha programa je smanjenje društvenih posljedica uzimanja droga i rizičnog seksualnog ponašanja. Također, program predviđa kontinuirano motiviranje na prestanak uzimanja droga i uspostavljanje trajne apstinencije, uključivanje u programe liječenja, prestanak rizičnog seksualnog ponašanja, testiranja na krvlju i spolno prenosive bolesti, odnosno očuvanje zdravlja pojedinca. U.P.E.Z. se odvija na ulici, mjestima gdje ovisnici borave, žive ili koriste droge te kroz Dnevni centar, gdje je korisnicima koji nemaju gdje biti tijekom dana omogućen boravak, topli napitak, održavanje osobne higijene, pranje robe i socijalni kontakt s našim zaposlenicima, navela je Bastiančić.

U Poreču istaknut problem beskućništva

Ovakvi oblici dnevnih boravaka u susjednim su se zemljama pokazali izrazito dobrima. Bastiančić je istaknula da 90 posto njihovih korisnika nije institucionalizirano i ovaj način rada je kvalitetan za trijažu i motivaciju. Dodala je da ljude ne žele mijenjati, prihvaćaju ih i poštuju način na koji žive, ali ih i motiviraju da se uključe u programe i pokazuju im da postoji mogućnost odabira drugačijeg smjera u životu.

– Čak ni u zemljama u našoj regiji ne postoje dva ovakva centra u jednoj županiji, na što smo ponosni. No, u Puli i Poreču hitno trebamo prenoćište. Naime, u Poreču se iskristalizirao problem beskućništva, jer postoji tek sporadnična skrb o njima. U Puli 80 posto korisnika su ovisnici o drogama i siromašni, koji nažalost imaju i brojne druge probleme kao posljedica bijega od stvarnosti. U Poreču imamo 15 stalnih korisnika-beskućnika koji dolaze svakodnevno, objasnila je predsjednica udruge. Po njoj bi svaki grad trebao imati prihvatilište i prenoćište, jer mnogi beskućnici nemaju ni osobnu iskaznicu bez koje ne mogu pristupiti institucijama, nego tek nevladinim organizacijama poput Instituta.

– Na području od Vrsara i Poreča do Umaga kroz naš program ima 115 ovisnika o drogama, rezimirala je Bastiančić.

Grad Poreč pronašao adekvatan prostor

Na kratkom otvorenju na kojem su bili predstavnici Crvenog križa, Centra za socijalnu skrb, policije, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i drugi, dožupanica Giuseppina Rajko naglasila je zadovoljstvo što u Istri postoje čak dva ovakva dnevna centra, te čestitala svim djelatnicima i volonterima udruge čiji rad jednim dijelom financira i Istarska županija. Porečki gradonačelnik Loris Peršurić kazao je da su se odazvali pozivu na suradnju Instituta i pronašli odgovarajući prostor, dok je pulska udruga uložila velik napor kako bi osigurala značajna sredstva za iduće tri godine. Koordinatorica Zdravog grada Poreč Nataša Basanić Čuš navela je da je Svjetska zdravstva organizacija dokazala brojnim istraživanjima da su najuspješnije i najzaštićenije zajednice one u kojima se skrbi o svakom čovjeku koji ima potrebu, na bilo koji način. U izrazito socijalno osjetljivom Poreču ne postoji otpor ni predrasude prema niti jednoj skupini, bilo da su ovisnici ili beskućnici, rekla je Basanić Čuš.

Dnevni centar Poreč financira ministarstvo s 490 tisuća kuna godišnje, dok Grad omogućuje besplatnu najamninu i podmiruje dio režijskih troškova. Dnevni centar je otvoren i građanima koji žele donirati ponajviše mušku odjeću i obuću, jakne i deke, jer stižu sve hladniji dani, zbog kojih će se radno vrijeme ubrzo produljiti.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Max Friday