NEWS

Milijunto noćenje u Poreču ostvareno na isti dan kao i prethodne godine

Peršurić i Velenik
02.07.2018. 14:04; Učitavanja: 200; Početna / Gospodarstvo / Milijunto noćenje u Poreču ostvareno na isti dan kao i prethodne godine

Prema podacima iz sustava eVisitor Poreč je sa danom 30.06.2018. ostvario milijun noćenja i time potvrdio svoju top poziciju među destinacijama na Jadranu po ostvarenom broju noćenja.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik objavili su danas, 2. srpnja 2018., da je u Poreču protekle subote ostvaren prvi milijun noćenja u ovoj godini.

– Iako su neki veći turistički objekti zatvoreni zbog preuređenja, poput hotela i naselja Laguna Park, Poreč je ove godine za 14.000 noćenja više nadmašio brojku noćenja u odnosu na isti datum lani, rekao je direktor Velenik.
– Porast od čak 21% ostvarili su domaći turisti, a i dalje su glavna emitivna tržišta Njemačka, Austrija, Slovenija i Italije. Najviše noćenja ostvareno je u hotelima, ali veseli broj povećanja noćenja u obiteljskom smještaju i vilama za odmor, rekao je Velenik i napomenuo kako su odlične brojke ostvarene u siječnju zbog dočeka Nove godine i Europskog rukometnog prvenstva, veljača zbog sportskih priprema dok je ožujak bio u znaku dolazaka za Uskrs, a svibanj ostalih katoličkih praznika.
– Sveukupno je u ovoj godini ostvareno 214.461 dolazaka i 1.014.115 noćenja.

Gradonačelnik Peršurić osvrnuo se na infrastrukturu koja podnosi ovolika povećanja iz godine u godinu.

–  Svjedoci smo da proteklih nekoliko oblačnih dana kada turisti tradicionalno odlaze u grad nema više nekadašnjih prometnih čepova, a smanjen je i broj crnih točaka. Sve se to postiglo time što smo na vrijeme izgradili cjelokupnu infrastrukturu koja može podnijeti boravak znatno većeg broja ljudi, rekao je gradonačelnik i napomenuo da se na sedamdesetak kilometara obale Poreštine od Mirne do Lima se s 9 milijuna noćenja ostvaruje gotovo 10 % hrvatskog turizma. – Dok neki tek sada doživljavaju turistički boom s potencijalom koji imaju oduvijek, Poreština radi ono što radimo jako uspješno već četrdesetak godina – imamo kontinuirani porast, stalna ulaganja, predvodnici smo u trendovima u turizmu i kao takvi smo sigurno primjer svima, a to na nacionalnoj razini navodi i Hrvatska turistička zajednica., rekao je Peršurić i najavio da će razvijanje infrastrukture, kao i dosad, ići u smjeru podizanja standarda na svim porečkim plažama, gradnjom manjih parkinga i širenjem kanalizacijske mreže. –  Nemojmo zaboraviti da naš grad od 17 tisuća stanovnika odjednom naraste u mjesto kojem gravitira više od 100 tisuća ljudi i zato je važno da se Poreč strateški razvija i raste, zaključio je Peršurić.

DOMAĆI GOSTI ostvarili su 21.881 dolazaka, odnosno 17% više i 60.897 noćenja, odnosno 21% više u odnosu na 2017. godinu.

STRANI GOSTI su ostvarili 192.580 dolazaka, te 953.218 noćenja, što je na nivou podataka iz rekordne 2017. godine.

Pri tome treba napomunti da je resort Laguna Park u cjelosti još uvijek u gradnji, te samim time nedostaju i noćenja koja bi se ostvarila u tom resortu.

Strani su gosti u spomenutom razdoblju ostvarili udio od 94% u ukupno ostvarenim noćenjima.

U strukturi noćenja najviše su ostvarili gosti iz Njemačke s 266.788 noćenja (-7%) i 39.092 dolazaka (-7%), zatim slijede Austrijanci s ostvarenih 210.205 noćenja (+2%) i 48.350 dolazaka (+0.09%). Slovenski gosti su u navedenom razdoblju realizirali 91.448 noćenja (+10%) i 25.383 dolazaka (+6%). Na četvrtom mjestu nalazi se talijansko tržište koje bilježi 66.130 noćenja (-9%) i 21.989 dolazaka (-11%). Domaći turisti ostvarili su 60.897 noćenja (+21%) i 21.881 dolazaka (+17%).

Germansko tržište u navedenom je razdoblju realizirano 47% od ukupnog broja noćenja u Poreču.  

Prema vrsti smještaja najveći udio u ukupnim noćenjima zauzima hotelski smještaj (68,06%), zatim privatan smještaj (15,62%), te smještaj u kampovima (9,09%). 

Po mjesecima najviše noćenja ostvareno je u lipnju i svibnju. Po mjesecima, porast noćenja u odnosu na prethodnu godinu bilježe siječanj, veljača, ožujak i svibanj. Turistički promet, u siječnju bilježi porast od 44%, dok u veljači porast od 22%. Zbog različitog termina Uskršnjih blagdana, koji su u 2017. bili u travnju, a ove godine u ožujku, u ožujku je ostvareno značajno povećanje od 91% u noćenjima, dok travanj bilježi pad od 20% u noćenjima. Svibanj bilježi povećanje od 25% u noćenjima, dok je u lipnju ostvaren pad od 9% u noćenjima.

Manifestacije koje su motiv dolaska gostiju u destinaciju, pregršt različitih programa i događanja, promocija na glavnim emitivnim tržištima, pozicioniranje programa u pred i posezonu, velike investicije te stalno ulaganje u infrastrukturu samo su neki od razloga koji su  pozicionirali Poreč u sam vrh Hrvatskog turizma.  

S obzirom na popunjenost smještajnih kapaciteta i povećanje turističkog prometa možemo očekivati kako će i ova turistička sezona biti vrlo uspješna. U nadolazećem periodu Poreč očekuje još značajnije brojke.  

Poreč, kao turistička destinacija, postavio je jako visoko ljestvicu, te će ove godine vrlo teško premašiti rezultate iz rekordne 2017. godine samim time što će naselje Laguna Park zbog temeljite rekonstrukcije biti zatvoreno do sredine srpnja.

Milijuntno noćenje u Poreču

Publiée par Radio Centar-Poreč sur Lundi 2 juillet 2018

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S