NEWS

Poreč kao primjer dobre prakse u energetskoj obnovi kulturne baštine

Sudionici konferencije
29.03.2022. 21:01; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Poreč kao primjer dobre prakse u energetskoj obnovi kulturne baštine

IRENA-Istarska Regionalna Energetska Agencija u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu organizirala je danas u Poreču radionicu i studijski posjet u sklopu projekta SEADRION PLUS – Poticanje razvoja tehnologija grijanja i hlađenja pomoću dizalica topline koje koriste morsku vodu.  Radionica je održana u hotelu Parentium, a prisustvovalo joj je pedesetak sudionika – stručnjaka, profesora i učenika.

Cilj radionice bio je predstavljanje primjera dobre prakse i projekta SEADRION PLUS koji predstavlja nastavak projekta SEADRION u sklopu kojega je Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kao vodeća organizacija, zajedno s partnerima iz Italije, Grčke, Slovenije, Albanije i Hrvatske, organizirala postavljanje triju dizalica topline koje koriste morsku vodu. Poreč je kao domaćin odabran ciljano, s obzirom da je primjer dobre prakse, konkretnih projekata, usmjerenih na energetsku obnovu zgrada kulturne baštine, posebice onih na zgradi gradske palače i dječjeg vrtića Radost II. Naime u suradnji s  IRENA-om kroz projekt COASTENERGY se izrađuje projektno tehnička dokumentacija za sustav grijanja putem dizalice topline za zgradu gradske palače čemu je bio posvećen i jedan dio jedan dio predavanja. O primjerima projekata dobre prakse  Grada Poreča-Parenzo u službi postizanja ciljeva europske energetske politike govorila je Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o.o.

Okupljene je pozdravio i gradonačelnik Loris Peršurić koji je istaknuo kako je Poreč jedan od gradova koji puno radi na energetskoj obnovi zgrada kulturne baštine i zgrada u povijesnoj starogradskoj jezgri, što je često puta i zahtjevan i izazovan projekt. – Jedan od takvih projekata je i energetska obnova zgrade dječjeg vrtića u Poreču, smještenog u zgradi koja je kulturno dobro. Za tu zgradu javili smo se na Javni poziv za financiranje izrade projektne dokumentacije za projekte povećanja energetske učinkovitosti javnih zgrada koja su klasificirana kao kulturna dobra, koji je objavila IRENA, te ostvarili pravo na stopostotno financiranje izrade projektne dokumentacije povećanja energetske učinkovitosti, te Konzervatorske podloge. Pripremni za obnovu su u tijeku i krenut će uskoro, rekao je gradonačelnik.  

Sudionici sastanaka ocijenili su kako su takvi korisni upravo u cilju nastavka razvoja dijaloga o energetskoj obnovi zgrada posebice kulturne baštine kakao bi se i konzervatorska struka bolje upoznala s mogućnostima i svi pronašli najbolje rješenja za očuvanje takvih objekata.

 

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email