NEWS

Europska komisija objavljuje natječaj ‘ImagineEU’ za srednje škole

HR_ECI_CompetitionTeachersPostTemplate
17.10.2023. 13:40; ; Početna / Obavijesti / Natječaji / Europska komisija objavljuje natječaj ‘ImagineEU’ za srednje škole

Ove školske godine učenici u Hrvatskoj pozvani su da podijele svoje ideje kako učiniti Europu (još) boljim mjestom za život, uz mogućnost osvajanja putovanja u Bruxelles! Natječaj nadopunjuje komplet materijala„Demokracija EU-a na djelu – Iznesite svoje mišljenje s pomoću europske građanske inicijative” kojega učitelji mogu upotrebljavati za upoznavanje učenika s područjima djelovanja Europske unije i građanima dostupnim alatima za angažman oko EU-a.

Učenici srednjih škola diljem EU-a pozvani su da se pridruže natječaju ImagineEU snimanjem i dijeljenjem kratkog videozapisa o inovativnoj ideji koja bi poboljšala njihovu zajednicu i koja bi mogla postati dio zakonodavstva EU-a.

Natječaj ImagineEU temelji se na konceptu Europske građanske inicijative, koja građanima Europske unije omogućuje aktivnu ulogu u utjecaju na politike i demokratske procese EU-a. Učenici koji će sudjelovati u natječaju potiču se da nauče više o EU-u te da razvijaju svoje vještine komunikacije i suradnje s pomoću nedavno izdanog kompleta materijala EGI-ja za škole.

Tko može sudjelovati?

Natječaj je otvoren za učenike zadnje dvije godine srednje škole u državama članicama EU-a. Videozapise (koji ne smiju biti duži od 3 minute) treba osmisliti i režirati skupina od do 7 učenika iz iste škole, pod nadzorom jednog ili dva učitelja.

Nakon slanja, pogodni videozapisi bit će učitani na web-stranicu natječaja gdje će se gledatelje poticati na glasanje i podršku favorita.

Po dovršetku javnog glasovanja, najbolje će videozapise ocjenjivati žiri natječaja te će objaviti tri najbolja videozapisa.

Natječaj traje do 13.12.2023. Cjelokupna pravila natječaja, tehničke specifikacije videozapisa i pojedinosti prijave dostupni su na web-stranici natječaja.

Što je nagrada?

Tri pobjednička tima sastavljena od 7 učenika i 2 učitelja osvojit će putovanje u Bruxelles.

Tijekom putovanja, učenici će imati priliku upoznati zastupnike Europskih institucija koje se bave EGI-jem te saznati više o ulozi tih institucija i povijesti EU-a.

Što je Europska građanska inicijativa (EGI)?

EGI je demokratski alat dizajniran za poticanje građana koji žive u različitim državama članicama Europske unije da zatraže promjenu u pogledu pitanja koja su im važna te na temelju kojih Europska komisija može predlagati zakone.

EGI skupinama organizatora (iz najmanje 7 država članica) omogućuje predlaganje zakona koji potencijalno mogu oblikovati budućnost politika EU-a.

Nakon zakonske provjere, građani EU-a se tijekom godine pozivaju na pružanje podrške inicijativama. Kad inicijativa prikupi milijun potpisa te je odobre nacionalne vlasti, povjerenici odlučuju o službenom odgovoru na inicijativu ističući koje će mjere uslijedit, ako uslijede, i zašto.

Od 2012. registrirano je 103 inicijative europskih građana u područjima politike od okoliša, dobrobiti životinja, prijevoza i zaštite potrošača do socijalnih i temeljnih prava. Trenutačno se prikupljaju potpisi za 10 inicijativa, a 9 inicijativa primilo je službeni odgovor od Europske komisije.

Što je komplet materijala za EGI za škole „Demokracija EU-a na djelu”?

Interaktivni komplet materijala za EGI za škole osmišljen je kako bi srednjoškolci stekli znanja i vještine koje će im omogućiti da postanu aktivniji i angažiraniji građani EU-a. Komplet materijala sastoji se od četiri tematske cjeline, svaka s različitim fokusom, polazeći od općenitih informacija o Europskoj uniji do specifičnih informacija i aktivnosti povezanih s Europskom građanskom inicijativom. Komplet materijala za EGI dostupan je na svim službenim jezicima EU-a.

EGI u Hrvatskoj

Više od 900 građana organizatora pokrenulo je 103 europske građanske inicijative, od čega 15 hrvatskih organizatora. Prikupljeno je više od 18 milijuna potpisa potpore inicijativama iz cijele EU, od čega je više od 95 tisuća potpisa prikupljeno u Hrvatskoj.

Saznajte više o Europskoj građanskoj inicijativi

Da biste saznali više o EGI-ju, možete poslušati novu epizodu na podcastu CitizenCentral (također dostupnoj na podcastima Apple, Spotify, Google i Soundcloud).

U epizodi se govori o utjecaju uspješnih građanskih inicijativa.

 

Europska građanska inicijativa u ključnim brojkama

Inicijative koje trenutačno prikupljaju potpise

Suradnja s ambasadorima europske građanske inicijative (Europa.EU)

Smjernice za natječaj

 

Print Friendly, PDF & Email