NEWS

Solidarnost u fokusu: U Poreču predstavljen model podrške zajednici

Konferencija_TNP_3
17.10.2023. 13:42; ; Početna / Novosti / Solidarnost u fokusu: U Poreču predstavljen model podrške zajednici

U Velikoj vijećnici Grada Poreča-Parenzo održana je u ponedjeljak, 16. listopada 2023., završna konferencija projekta “Točka na P – Podrška. Povezanost. Poreč“. Na konferenciji su se okupile predstavnice i predstavnici različitih sektora i institucija, a gradonačelnik Loris Peršurić istaknuo je važnost suradnje između Grada Poreča, Društva “Naša djeca” Poreč, Centra za građanske inicijative Poreč te drugih udruga koje djeluju na poboljšanju uvjeta života u gradu Poreču.

Cilj projekta “Točka na P” bio je jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva i razvijanje mreže pružatelja socijalnih usluga i podrške u Poreču. Ovakav pristup omogućuje pružanje brze, kvalitetne socijalne usluge ranjivim skupinama tijekom njihovih osobnih i javnih kriza. “I ranije smo smo surađivali, ali je ta suradnja uglavnom bila temeljena na privatnim kontaktima. Kroz projektne aktivnosti željeli smo tu praksu „usustaviti”, premjestiti je u profesionalne uloge a ne individualne osobe, kako kanali suradnje ne bi ovisili o pojedincima i pojedinkama, nego bi ostajali prohodni i učinkoviti i kod promjene osoba koje obavljaju konkretan posao”, izjavila je Sniježana Matejčić, moderatorica konferencije ujedno i članica projektnog tima „Točka na P“.

Na konferenciji je istaknuto dugogodišnje iskustvo Centra za građanske inicijative Poreč u radu sa žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Pokazalo se da u kriznim situacijama, bez obzira na lokalni ili osobni karakter, potreba za podrškom raste. Razvijanje suradnje između pružatelja socijalnih usluga postaje ključno za socijalni i psihosocijalni oporavak zajednice. Provedba ovog projekta rezultirala je zajedničkim modelom suradnje u kriznim situacijama. Model primarno odgovara na potrebe korisnica i korisnika jer bolje povezani pružatelji usluga i podrške učinkovitije i brže će odgovarati na njihove potrebe. Razvijeni model povezane podrške u ovom projektu uključuje mapu usluga dostupnih različitim udrugama i ustanovama u Gradu Poreču. Ova mapa će olakšati profesionalkama i profesionalcima pružanje kvalitetne podrške korisnicima/cama tijekom osobnih ili javnih kriznih situacija”, objasnila je Jasminka Sabol Mužinić, voditeljica procesa izrade modela i stručna suradnica na projektu.

Na konferenciji je naglašena važnost stvaranja održive mreže podrške. Centar za građanske inicijative Poreč obvezao se na nastavak poticanja suradnje kroz organizaciju dodatnih susreta, razgovora te konstantnog unapređenja modela suradnje i mape pružatelja socijalnih usluga i podrške, stvarajući temelje za bržu i učinkovitiju podršku građankama i građanima Poreča i šire.

Projekt je trajao 18 mjeseci, a proveo ga je Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s Gradom Poreč-Parenzo i Društvom “Naša djeca” Poreč, uz potporu Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email