NEWS

Maškare u Poreču- Veliki mali karneval na Trgu slobode, u Novoj Vasi vladaju cirkusanti, a u Červar Portu kauboji i Indijanci

Pust u Novoj Vasi
19.02.2019. 16:51; Učitavanja: 564; Početna / Lifestyle / Zabava / Maškare u Poreču- Veliki mali karneval na Trgu slobode, u Novoj Vasi vladaju cirkusanti, a u Červar Portu kauboji i Indijanci

Pri samom su kraju pripreme za maškarano slavlje u porečkim mjesnim odborima, a ove se godine, uz već poznate maškare iz Nove Vasi za karnevalske radosti pripremaju i mještani i mještanke iz Červar Porta, dok će se tradicionalni dječji karneval održati na Trgu slobode u Poreču.

Prvi počinju mališani i to u subotu, 23. veljače od 10 do 12 sati na Trgu slobode gdje će se održati 22. izdanje Velikog malog karnevala, u organizaciji Društva Naša djeca Poreč i uz pokroviteljstvo Grada Poreča-Parenzo. Uz zabavu animatora i muziku predstavit će se petstotinjak djece iz svih porečkih dječjih vrtića, te vrtića iz Višnjana, a maskirat će se i roditelji koji će također sudjelovati u slavlju tako da se očekuje čak tisuću učesnika. U slučaju loših vremenskih prilika Veliki mali karneval održat će se u subotu, 02. ožujka u isto vrijeme na Trgu slobode.

Radionice izrade grupnih maski u Červar Portu traju svaku večer, a tridesetak sudionika vrijedno šije kostime za grupnu masku – onu Indijanaca i kauboja. Kako kaže Ivana Titlić , predsjednica Mjesnog odbora Červar Porat, ove su se godine odlučili ozbiljno prihvatiti posla i zaista napraviti kvalitetne i zabavne maske. Svake večeri u radionici u sjedištu Mjesnog odbora okupljaju se i mještani i mještanke, a kako je inicijativa jako dobro prihvaćana uz ugodno druženje, već se govori kako bi se slične zajedničke aktivnosti mogle produžiti tijekom cijele godine. Maškare iz Červar Porta nadaju se da će njihovo maškarano slavlje postati tradicionalno, a snage će udružiti sa novovašanskim kolegama. Na dan karnevala, 3. ožujka, u 11 sati postavit će na glavnom trgu u Červar Portu indijanski logor u kojem će gostima, maškaranim skupinama iz Tara i Nove Vasi, ali i svima koji žele sudjelovati u njihovoj fešti nuditi kuhano vino i fritule, te se zabavljati sve od večernjih sati. Na dan paljenja pusta uputit će se u Novu Vas gdje će sudjelovati u tamošnjoj već tradicionalnoj maškaranoj fešti.

Naime, maškare iz Nove Vasi, najpoznatije su i najaktivnije na području Grada Poreča-Parenzo,u kojima sudjeluju i mnogi van samog mjesnog odbora, a ove godine pripremaju grupnu masku na temu cirkusa, doznajemo od predsjednika Mjesnog odbora Zlatka Šalića. Njihov ovogodišnji pust zove se Rade Muljanik i već je izvješen u središtu mjesta, a pratit će ih i u njihovom tradicionalnom maškaranom obilasku okolnih mjesta u nedjelju 3. ožujka. Zadnji dan karnevala, u utorak, 05. ožujka novovašanske će maškare izreći šentencu pustu, a u bogatom zabavnom programu sudjelovat će i bikeri, limena glazba, učenici i vrtićarci, a dobrodošli su i svi koji se žele maskirati. Nakon šentence pustu fešta maškarane povorke i ostalih nastavlja se uz glazbu Malvazija benda, te bogatu gastro ponudu, a afterparty je zakazan u moto klubu Highlanders.

V.V.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
MAX opće  S