NEWS

Članovi Lions Cluba Poreč kod gradonačelnika Grada Poreča

lionsi
17.11.2017. 01:19; Učitavanja: 454; Početna / Lifestyle / Ostalo / Članovi Lions Cluba Poreč kod gradonačelnika Grada Poreča

U povodu 20.obljetnice djelovanja LC Poreč i u povodu organizacije 20.humanitarnog bala LC Poreč u gradskoj vijećnici članove LC Poreč je primio gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić. U vrlo ugodnoj atmosferi članovi LC Poreč Marino Rossi  predsjednik, Snježana Vidović potpredsjednica, Zlatko Janković-Miloš tajnik kabineta Distrikta te Boris Jugovac i Đek Šurija kao istaknuti članovi su gradonačelnika upoznali sa bogotom tradicijom kluba i pripremama za proslavu, a gradonačelnik je obećao podršku radu našeg kluba kao što je to grad činio i do sada.

U nastavku je kratki prikaz rada LC Poreč kroz dvadeset godina.

Lions Club International je međunarodna udruga Lions klubova i predstavlja najbrojniju i najučinkovitiju dobrotvornu organizaciju u svijetu. Prvi Lions klub osnovan je 1917. godine u Chicagu na inicijativu Melvina Jonesa koji je rekao da  “U životu se ne može postići puno, sve dok ne počneš  raditi nešto za nekog drugog”. Cijela ova godina je u znaku proslave 100 -te obljetnice djelovanja naše organizacije.

Danas smo organizirani u 47.000 Lions klubova u preko 210 zemalja svijeta s 1.430.000 članova. Načela na kojima su osnovani prvi Lions klubovi vrijede i danas. To su sloboda, razumijevanje i inteligencija u službi i na dobrobit zajednice i čovječanstva uopće.

Kod nas je prvi Lions klub osnovan prije 27 godina u Dubrovniku. Danas u Hrvatskoj postoji 58 klubova s preko 1.200 članova.

Prvobitna misija Lionsa bila je pomoć slijepim da bi se ubrzo ona proširila na sve osobe kojima je pomoć potrebna.

Zato je slogan Lionsa “Pomažemo”. A  ovogodišnji Guverner  nas je proglasio Anđelima humanosti.

Dakle kao što znate LC Poreč pripada Lions organizaciji koja sa ponosom može prikazati svoje rezultate rada. Organizacije u sklopu koje se i LC Poreč može pohvaliti da je u ovih proteklih 20 godina,  u našoj lokalnoj sredini Istri i Poreču učinio puno dobroga, pa dozvolite da napomenem samo neke činjenice o našem radu i neke od najznačajnijih akcija:

Osnovani smo 1997 g. a kum kluba je bio naš past internacionalni direktor Bojan Šober. Danas naš klub ima 34 člana od kojih je 8 osnivača aktivnih danas u klubu.

  • 20-ti put ove godine organiziramo Lions bal na kojem svake godine prikupljamo humanitarna priloge i sa ponosom možemo reći da smo do sada skupili i podijelili donacija u iznosu većem od 1.500.000 kn
  • osim u novčanim sredstvima proveli smo niz akcija i skupili značajna sredstva u knjigama, robi, dekama, hrani, medicinskim pomagalima,kompjuterima i drugim materijalnim dobrima koja su završila u bolnicama,školama,vrtićima,sigurnoj kući,zvjezdarnici Višnjan i drugim ustanovama.
  • u dodjeli donacija uvijek na prvo mjesto stavljamo Udruženje slijepih ŽI podružnica Poreč kojoj smo zajedno sa gradom omogućili pristojne uvjete za rad i sastajanje,ali ne zaboravljamo ni druge; odjeljenje sa posebnim potrebama OŠ Poreč,Udrugu Invalida,oboljele od celijaklije, dijabetesa, multiple skleroze , porečku inkluziju za osobe sa intelektualnim teškoćama,, distrofičare, kao i niz pojedinaca kojima smo do sada pomogli.
  • mnogim našim sugrađanima omogućili smo liječenje u inozemstvu
  • posebno se radujemo kada možemo pomoći i ljudima i udrugama izvan Istre kao što smo ove godine odlučili da 10 – tero djece iz Vukovara slabijeg imovnog stanja od nas za Božić dobiju na dar po jedno ručno računalo.
  • isto tako godinama uplaćujemo u LCIF – našu internacionalnu fondaciju koja pomaže nizu projekata u svijetu

Osim humanitarnog djelovanja sa ponosom ističem da se članovi često međusobno druže u raznim prigodama što nam jača zajedništvo u našim akcijama. Potičemo i kulturno stvaralaštvo mladih tako da već 13 godina dodjeljujemo nagradu najboljem mladom gitaristi na festivalu More i gitare u Vrsaru, a već treću godinu realiziramo i Likovni natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola Pazina i Poreča.

To je samo mali dio naših aktivnosti u ovih 20 godina na koje smo ponosni.

Lions Club Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Half maraton 2019 S