NEWS

DODJELJENA XXVIII. NAGRADA LAURUS NOBILIS

20240503_195730
04.05.2024. 12:04; ; Početna / Kultura / DODJELJENA XXVIII. NAGRADA LAURUS NOBILIS

U petak, 3. svibnja, u Istarskoj sabornici održana je 28. po redu dodjela Nagrade Laurus nobilis za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjih škola Poreštine. Svojom maestralnom izvedbom u ovu je svečanost okupljene uvela Naja Jugovac, darovita učenica 6. razreda Umjetničke škole Poreč, izvrsna kao solistica, ali vrlo je uspješna te rado svira i u komornoj glazbi. Izvela je dvije skladbe: „Valcer“ Venancija Garcie Velasca te „Tango“ Francisca Tarrega, a pripremio ju je učitelj Haris Brković.

Ovaj svečani dan posvećen je učenicima i učenicama koji svojim literarnim radovima otvaraju  svoja srca i misli i otkrivaju svoje skrivene svjetove. Sve to omogućuje Gradska knjižnica Poreč, koja svake godine objavljuje natječaj za izvorno prozno djelo i to: kratku priču, humoresku, kozeriju, pjesmu u prozi, putopis, biografski zapis ili esej. Prosudbeni odbor, koji su ove godine činili profesori hrvatskog i talijanskog jezika: Anči Ritossa Blažević, Daria Škrinjar, Ivan Čupić i Dunja Janko, nije imao lagan zadatak. Profesor i profesorice pročitali su tekstove pristigle na natječaj, razmotrili ih pod zaporkama te su odabrali najbolje.

Osim osvajanja nagrade, poticaj mladim autorima tiskanje je njihovih tekstova u zbirci PoZiCa, koja donosi najbolja literarna ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola triju prijateljskih gradova na natječajima: Mala nagrada Gjalski za osnovnoškolce i nagrada Gjalski za srednjoškolce u Zaboku, natječaj Grada Crikvenice te porečka Nagrada Laurus nobilis.   

Laureatima ovogodišnjeg natječaja dodjeljuje se „Nagrada Laurus nobilis“ koja se sastoji od poklon bona za kupnju knjiga te putovanja u Zabok na svečanu dodjelu Nagrade Ksaver Šandor Gjalski.

A najboljim radovima proglašeni su:

KATEGORIJA OŠ – HRVATSKI JEZIK
„Pet neobičnih navika koje me čine savršenim“, Katja Mihoković, 7. razred, Osnovna škola Tar-Vabriga
Mentorica: Gordana Poropat-Alihodžić, prof.

KATEGORIJA OŠ – TALIJANSKI JEZIK

 „Sono una ragazzina del Medio Evo“, Virginia Vendrame, 6.razred, Talijanska osnovna škola- Scuola elementare italiana „Bernardo Parentin“, Poreč
Mentorica: Ester Grubica, prof.

KATEGORIJA SŠ – HRVATSKI JEZIK

 „Tišina i Zmajoliki“, Neva Blažević, 3. razred opće gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč
Mentorica: Anči Ritossa Blažević, prof.

 

Svoje mjesto u PoZiCi osigurali su i pohvaljeni radovi:

KATEGORIJA OŠ – HRVATSKI JEZIK

„Svijet mašte“, Anteo Bartolić, 6.c razred, Osnovna škola Poreč
 Mentorica: Jelena Uher, prof.,

„Mjesec“, Leo Čolaković, 5.b razred, Osnovna škola Finida
 Mentorica: Valentina Lamot, prof. te

„Moje seke i ja“, Samuel Pincan, 5.c razred, Osnovna škola Finida
 Mentorica: Tiana Lakoseljac, prof.

KATEGORIJA OŠ – TALIJANSKI JEZIK

„Un luogo speciale“, Naja Jugovac, 8.razred, Talijanska osnovna škola- Scuola elementare italiana „Bernardo Parentin“, Poreč
Mentorica: Ester Grubica, prof.

KATEGORIJA SŠ – HRVATSKI JEZIK

„Štorija o lakodelcu“, Sandi Herak, 2. razred jezične gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč
Mentorica: Tina Horvat, prof.,

„Ljubav ne vidi očima“, Lucija Geržinić, 3. razred jezične gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč
Mentor: Ivan Čupić, prof.

„Raspašoj“, Anika Blažević, 1. razred opće gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč
Mentorica: Dunja Janko, prof

„Slučaj Nasmijane zvijeri“, Natali Bogojević, 1. razred opće gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč
Mentorica: Dunja Janko, prof.

Na svečanosti je glazbeni predah donio Adrian Deković, izuzetno muzikalni i talentirani učenik 6. razreda Umjetničke škole Poreč, iza kojega su brojni uspješni nastupi. Svojim virtuoznim sviranjem harmonike razveselio je okupljene izvevši dvije skladbe:„Rosamundu“ Jaromira Vejvode i „Karpatski ples“  A. T. Dorenskog. Pripremila ga je njegova mentorica učiteljica Tamara Ignjatović.

 Kako je trajni cilj ove višedesetljetne manifestacije poticanje umjetničkog, poglavito jezičnog izričaja, širiti granice razumijevanja, bliskosti, prijateljstva i ljubavi, uvažavanja različitih stavova i razvijanje kreativnosti, Gradska knjižnica Poreč pozvala je sve učenike da se i sljedeće godine odvaže i okušaju u pisanom stvaralaštvu te sudjeluju u Natječaju Laurus nobilis. Kad se osvrnemo na sve ove minule godine i na tisuće tiskanih radova naše djece u PoZiCama, može se uistinu govoriti o izgrađenim mostovima prijateljstva koji ostaju kao trajni zalog za sve nove naraštaje. O važnosti samoga Natječaja Laurus nobilis i vrijednosti ove manifestacije za poticanje djece na pisano stvaralaštvo i na čitanje, govorio je i gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo Loris Peršurić koji je nagrađenim i pohvaljenim učenicama i učenicima dodijelilo priznanja, pozvavši ih da nastave stvarati, bez obzira gdje ih putevi odveli.

Predivna svibanjska večer završena je veselom i poticajnom ozračju, a ovu su svečanost dodjele Nagrade vodile maturantice porečke Srednje škole Mate Balote, Vita Gržetić i Mia Mijatović.

 

Gradska knjižnica Poreč

 

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email