NEWS
LUTRIJA T

Završnica rasprodaje: Na prodaju i vodoopskrbne tvrtke

09.01.2011. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Završnica rasprodaje: Na prodaju i vodoopskrbne tvrtke
893voda-slap.jpg

Završnica privatizacije obuhvaća očito i prodaju tvrtki iz portfelja Hrvatskih voda.

Na prodaju je tako 21 društvo, pokazuje oglas objavljen u Narodnim novinama u prosincu, a kojeg možete pregledati ovdje. Riječ je o 21 lokalnoj vodoopskrbnoj tvrtki u kojima Hrvatske vode imaju između 14,98 i 17,94 posto udjela.

Rok za dostavu ponude je do 11. siječnja do 12 sati, bez obzira na način dostave, kojom prilikom će Povjerenstvo otvarati sve zaprimljene ponude. Nepotpune, nejasne i nepravovremeno pristigle ponude neće se razmatrati. Otvaranju ponuda mogu prisustvovati svi ponuditelji ili njihovi zastupnici s iskazanom punomoći.

Osnovni kriterij za odabir najpovoljnije ponude je najviša ponuđena cijena. Ponuda je neprihvatljiva u svakom slučaju ako je ponuđena cijena niža od početne nominalne cijene paketa dionica. U slučaju da pristignu dvije ili više ponuda s istom ponuđenom cijenom, prednost ima ponuditelj koji nudi kraći rok plaćanja od 30 dana.

U slučaju da pristignu dvije ili više ponuda s istom ponuđenom cijenom i istim rokom plaćanja, provest će se drugi krug natječaja u kojem će sudjelovati samo ti ponuđači, kaže se u uvjetima natječaja.

Interesa za privatizaciju "vodoprivrednih" kompanija vjerojatno će biti. Na kraju krajeva, Hrvatsku je na visokom trećem mjestu u Europi prema vodnim zalihama. Ispred naše zemlje samo su Norveška i Island. Na svjetskom razini Hrvatska je među 30 najbogatijih svjetskih zemalja, što se vode tiče. Hrvatska prema tom izvješću raspolaže sa 32.818 prostornih metara godišnje obnovljive pitke vode po stanovniku, a osim toga jedna je od rijetkih zemalja koje svojim građanima osiguravaju pitku vodu sustavom javne vodoopskrbe.

Od sljedeće godine će kao posljedica nove zakonske regulative u većini gradova i općina voda poskupjeti jer će se na računima pojaviti nova naknada za razvoj. Uz to, tvrtke za vodoopskrbu i odvodnju se trebaju izdvojiti iz komunalnih poduzeća i poslovati bez gubitaka, pa će se cijena vode obračunavati po ekonomskim kriterijima. Dosad su se gubici tih tvrtki pokrivali iz drugih djelatnosti u okviru istog poduzeća. Dio novca za izgradnju vodoopskrbe i odvodnje koji je dosad išao iz proračuna ubuduće treba pokriti kroz novu naknadu od krajnjeg korisnika, piše Seebiz.eu.

Print Friendly, PDF & Email