VALFRESCO sredina

Zanimljiv dijalog flaute i gitare

30.01.2006. 00:00; ; Početna / Kultura / Zanimljiv dijalog flaute i gitare
430GO121054.jpg

U dobrom ozračju, pred brojnom publikom glazbenici su skladno muzicirajući izveli raznovrstan program, što je ovoga puta bila prednost i pridonijelo je uspješnosti koncerta.

– Osjetila se dobra usklađenost između instrumenata, pa su do izražaja došli raznovrsni karakteri odabranih autora i glazbenih razdoblja u kojima su skladbe nastale, komentirala je ravnateljica glazbene škole Sanja Radetić-Fatorić.

Koncert su započeli skladateljem De Viseéom, koji je bio dvorski gitarist na dvoru Louisa XIV., poznatog kao kralja Sunca. Od njegovih brojnih suita koje čine značajni dio gitarističke literature odabrali su Suitu u D-molu pa su slušatelji zahvaljujući izvrsnoj izvedbi mogli odlično osjetiti zanimljiv dijalog flaute i gitare.

Slijedila je Scheidlerova Sonata u D-duru, skladatelja s kraja 18. stoljeća, sonata daje mozartovski ugođaj što se dobro uklopilo u proslavu 250. obljetnice rođenja ovog vrsnog austrijskog glazbenika. Izuzetno je zanimljivo bilo, posebno poznavateljima klasične glazbe, to što je Samanta Stell svirala na drvenoj flauti koja se koristila u vrijeme kada je skladba nastala.

Posebno je zanimljiva bila izvedba A. Piazzolle, majstora umjetničkog tanga. Skladbom Histoire de tango Porečani su imali prigodu pratiti razvoj tanga s početka 20. stoljeća. Publiku je dojmila temperamentna izvedba puna ritma i naglih promjena raspoloženja. Posebnu su pažnju privukli udaraljkaški efekti po tijelu gitare, a Samanta je koristila flaterzung i udaranje po klapnama flaute. Slijedio je još jedan izniman glazbenik B. Bartok, skladatelj koji se vješto koristi folklorom, ritmom i narodnim napjevima, pa su tako i nastali rumunjski plesovi puni ritma. U posljednjoj skladbi J. Iberta Entr´actea, porečka je publika bila počašćena španjolskim flamencom, virtuoznom skladbom 20. stoljeća. A za bis su odsvirali poznatu Mozartovu skladbu Alla turca, čime su istodobno uveličali njegov rođendan, te ujedno razgalili već dobro raspoloženu publiku.

V. Md., Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna