NEWS

Upozorenje plivačima: meduze Pelagia pojavile su se i na području Poreča

392754886_841535827975043_4632671116751689325_n
17.10.2023. 14:44; ; Početna / Obavijesti / Upozorenje plivačima: meduze Pelagia pojavile su se i na području Poreča
Nakon Rovinja, meduze Pelagia stigle u Poreč, plivači oprez!
 
U proteklih desetak dana, stanovnici obalnih područja Istre suočili su se s neočekivanom pojavom meduza Pelagia. Nakon što su prvo uočene kod Crvenog otoka u Rovinju, ove iznimno peckajuće meduze su danas viđene i kod nas u Poreču na Brulu. Ove meduze su poznate po tome što jako peku i ostavljaju plikove i tragove na koži duže vrijeme, stoga plivači trebaju biti oprezni.
 
Mnogi  građani na području Poreča sjećaju se vremena sedamdesetih i osamdesetih godina kada su ove meduze vladale obalom, čineći gotovo nemogućim ući u more bez straha od opeklina.
 
Meduze Pelagia su obično male, okrugle i prozirne, a mogu biti i ljubičaste ili ružičaste boje. Njihov opasni dio su tentakli, koji su prekriveni sitnim žarnicama koje luče otrov. Ovaj otrov može izazvati bol, svrbež, osip i druge simptome kod ljudi koji su u kontaktu s njima.
 
Plivačima se savjetuje da budu iznimno oprezni i izbjegavaju svaki kontakt s ovim meduzama. U slučaju kontakta, preporučuje se temeljito isprati zahvaćeno područje hladnom vodom te potražiti medicinsku pomoć ako se simptomi pogoršaju ili postanu ozbiljni.
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email