NEWS

KADA RIJEČI POČNU PEĆI – edukativne radionice protiv verbalnog nasilja za mlade u Sonda Kreativnom centru

Vizual_Kada rijeci pocnu peci_Sonda
17.10.2023. 14:53; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / KADA RIJEČI POČNU PEĆI – edukativne radionice protiv verbalnog nasilja za mlade u Sonda Kreativnom centru

Kada riječi počnu peći by Parole O_stili, naziv je edukativnih radionica za polaznike osnovnih škola koje će se u organizaciji Udruge Sonda za promicanje kreativnosti, edukaciju i razvoj lokalne zajednice, a prema već nadaleko priznatom programu Udruge Parole O_stili iz Italije tijekom 26. i 27. listopada provoditi u Sonda kreativnom centru u Vižinadi. Radionice su namijenjene polaznicima osnovnih škola, a usmjerene su na edukaciju o savjesnom i odgovornom korištenju jezika s ciljem suzbijanja verbalnog nasilja.

Riječi imaju nevjerojatan potencijal biti izrazito snažne i dirljive, mogu povezati ljude i unijeti toplinu u komunikaciju. No, isto tako, mogu nanijeti bol, uvrijediti i stvoriti udaljenost među ljudima. U digitalnom svijetu, gdje kvalitetan sadržaj nije uvijek zajamčen, snalaženje zahtijeva edukaciju i razumijevanje digitalne kulture. Upravo zato, uz podršku i prema programu udruge Parole O_stili iz Italije koja je inicijalni pokretač projekta koji je dosad uključio milijun učenika diljem talijanskih škola, Sonda želi potaknuti svijest o individualnoj odgovornosti i educirati mlade kako bi razvijali nove digitalne vještine i birali oblike komunikacije koji nisu neprijateljski nastrojeni.

Ove interaktivne i kreativne radionice temelje se na pažljivo osmišljenom “Manifestu nenasilne komunikacije” – deset praktičnih principa za suzbijanje upotrebe negativnog jezika koji promiču poštovanje, vrijednosti i zajedničku odgovornosti u stvaranju sigurnog prostora na internetu te potiču pažljiv odabir riječi, nikada ne zaboravljajući koliko su one snažne i važne. Cilj radionica jest poboljšati način na koji se učenici izražavaju i komuniciraju, kako na internetu tako i u stvarnom svijetu.

Edukacije će voditi Mirjana Aleksić, voditeljica iskustvenih radionica te ovlaštena edukatorica udruge Parole O_stili koja posjeduje stručno znanje u razvoju komunikacijskih vještina i duboko razumijevanje nenasilne komunikacije te se kontinuirano posvećuje promicanju pozitivnih interakcija među djecom i odraslima. Podršku će joj pružiti Alen Delić, stručnjak za informacijsku sigurnost i zamjenik predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti. Tijekom dva dana, kroz priče, video materijale i interaktivne zadatke, polaznike viših razreda osnovnih škola iz Vižinade, Kaštelira, Višnjana i Poreča naučit će kako izbjeći neželjene situacije te doprinijeti boljem razumijevanju i pozitivnom ponašanju u zajednici s ciljem stvaranja trajnih promjena u oblikovanju budućih digitalnih građana koji su osviješteni, odgovorni i suosjećajni sudionici stvarnog i virtualnog svijeta.

Inicijativu “Parole Ostili” pokrenula je istoimena udruga u Italiji 2016. godine, stvarajući prvu online zajednicu protiv verbalnog nasilja i podižući svijest o tome da je virtualno stvarno te da ponašanje na internetu ima stvarne, ozbiljne i trajne posljedice na živote ljudi.

Osim Manifesta koji je primjenjiv u sedam različitih područja – od politike i javne uprave do znanosti, tijekom godina iz inicijative su proizašli brojni edukativni materijali, istraživanja, događanja i suradnje s brojnim tvrtkama, školama, sveučilištima i neprofitnim organizacijama među kojima je i Sonda koja je ujedno i prva udruga u Hrvatskoj koja će u okviru projekta postati potpisnica Manifesta nenasilne komunikacije. Zajednička suradnja na ovom projektu osigurat će kvalitetnu primjenu provjerenih dobrih praksi te stručno vodstvo što će u konačnici doprinijeti kvaliteti edukacija i dugoročnim pozitivnim rezultatima. Navedene radionice prvi su korak u uspostavljanju dugotrajne suradnje.

Projekt se provodi uz financijsku potporu Zaklade Istra – Fondazione Istria iz sredstava Fonda gradova i općina u okviru natječaja „Mali projekti za bolje sutra“.

Print Friendly, PDF & Email