NEWS

U Stranićima otvoreno Učilište za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni Vitraj ”

23.02.2022. 16:49; ; Početna / Kultura / U Stranićima otvoreno Učilište za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni Vitraj ”
274693983_4916543888424731_7245797435806012919_n
Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je u Stranićima kod Poreča Učilište za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni vitraj ”, čime je u Hrvatskoj službeno počelo obilježavanje Međunarodne godine stakla.
 
„Učilište će biti mjesto okupljanja, učenja, prenošenja znanja i ljubavi prema umjetničkim obrtima, a posebno prema umjetnosti izrade stakla“, rekla je ministrica uz čestitke i zahvalu Udruzi za promociju tradicionalnih umjetnosti “Staklo & Umjetnost” na velikom entuzijazmu i inicijativi osnivanja Učilišta.
 
Istaknuvši kako je riječ o velikom doprinosu zajednici koji će dodatno istaknuti Hrvatsku na karti svijeta u ozračju obilježavanja Međunarodne godine stakla koju su proglasili Ujedinjeni narodi, ministrica je podsjetila kako Hrvatska baštini dugu tradiciju proizvodnje stakla.
 
„Puno je već uloženo, a nastavit ćemo ulagati u proizvodnju i restauraciju stakla i vitraja“, rekla je ministrica te dodala kako su u procesu zaštite kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i staklopuhački obrti iz okolice Zagreba kao još jedne posebnosti vrijedne hrvatske tradicije.
 
Okupljenima su se obratili gradonačelnik Poreča Loris Perušić, izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa državni tajnik Tomislav Paljak, ravnateljica Učilišta “Zlatni Vitraj” Jelena Golden, predsjednik Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti “Staklo & Umjetnost” Josip Deutsch te saborski zastupnik Silvano Hrelja.
 
 
Radio Centar

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email