NEWS

Nakon više godina u Kaštelir se vraća Okarina fest

274552735_4919052451507208_3913593483326812004_n
23.02.2022. 11:02; ; Početna / Kultura / Nakon više godina u Kaštelir se vraća Okarina fest
Nakon više godina neodržavanja, u Kašteliru su u toku pripreme te prijave za susret svirača na okarini, pod nazivom „5, okarina fest 2022“, a koji će se održati u subotu, 23. travnja.
Ovom jedinstvenom manifestacijom, koja je do sada imala međunarodni značaj, želi se okupiti izvođače, odnosno svirače koji sviraju na tom tradicijskom instrumentu te potaknuti mlade na upoznavanje ovog starinskog sviranja.
 
Spomenutim Festivalom se želi ukazati na potrebu za očuvanjem običaja sviranja na tradicijskim instrumentima te sačuvati i prikazati našu povijesnu kulturnu baštinu, odnosno instrument okarinu, koja se nekad svirala i na području Kaštelira. Inače, sviranje na tom poznatom tradicijskom instrumentu otkrio je etnomuzikolog Branislav Ostojić pišući knjigu o povijesnom razvoju glazbe na ovim prostorima. Otkriće je Ostojića potaknulo da započne s organiziranjem susreta svirača, koji su dosad održani uspješno četiri puta, a na njima je dosad nastupilo 40-tak svirača iz Italije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a većina svirača koji su nastupili su bili sa područja Istre.
 
U sklopu priprema, u toku su i pripreme za održavanje male škole sviranja okarine, koju će za sada polaziti nekolicina učenika tamošnje osnovne škole te će učenici na temu okarine crtati likovne radove. Ukoliko postoje zainteresirani svirači, koji bi htjeli naučiti svirati okarinu ili bi nastupili na Festivalu, mogu se prijaviti organizatorima, odnosno općini Kaštelir te etnomuzikologu Ostojiću.
 
5. Okarina fest održat će se pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, u sklopu potpora glazbenih manifestacija te glazbenog stvaralaštva na području tradicijske glazbe kao i lokalnih sredstava informiranja.
Print Friendly, PDF & Email