NEWS
VALAMAR-S-sezona

U porečkim vrtićima ubuduće dvostruko više ribe u prehrani djece

dobitnici potpora
16.01.2020. 13:33; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / U porečkim vrtićima ubuduće dvostruko više ribe u prehrani djece

U prostorijama Udruženja obrtnika Poreč danas, 16. siječnja 2020. službeno su uručene odluke o odabiru projekata LAGUR natječaja za Mjeru 3. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu pod nazivom „Poticanje povećane potrošnje ribe u odgojno obrazovnim ustanovama“.

Kroz natječaj, na koji su se mogle prijaviti ustanove unutar obuhvata ribarstvenog područja FLAG-a “Istarski švoj“, odobrena su bespovratna sredstva za ukupno pet ustanova, među kojima i  porečkim gradskim vrtićima „Radost“ i „Paperino“. Vrtićima su za projekte “Volim zdravo, volim ribu“ i „More na pjatu“ dodijeljena sredstva u iznosu od 162.257,00 kuna, koja će iskoristiti za nabavu opreme za pripremu i čuvanje proizvoda ribarstva i akvakulture, te provedbu promotivnih i edukativnih aktivnosti.

Nabavkom opreme poput parno-konvekcijske pećnice ili rashladnih uređaja osigurat će se kvalitetnija pripreme svježe ribe, smanjiti vrijeme pripreme i tako osigurat kraći puti svježe namirnice – ribe od mora do stola, što će stvoriti preduvjete za uvođenje dodatnih obroka na bazi ribe odnosno povećati potrošnju ribe u odgojno-obrazovnim ustanovama. Između ostalog, omogućit će se primjereno skladištenje prerađenih proizvoda ribarstva i akvakulture ili zamrznutih proizvoda.

Ukupno 466 porečke djece tako će, umjesto dosadašnja četiri riblja obroka mjesečno, konzumirati njih dvostruko više – 8, odnosno, riba će na meniju gradskih vrtića biti po dva puta tjedno. Očekivani rezultat provedbe Mjere 3, pod pretpostavkom da od 1740 djece koje pohađa ovih pet ustanova na dnevnoj bazi jede 1300 djece, da svako dijete konzumira 100g bruto ribe po obroku te da odgojno-obrazovna godina traje devet mjeseci, je povećanje potrošnje proizvoda ribarstva i akvakulture u javnim ustanovama  u razdoblju od pet godina s trenutnih 21t na 74t.

Odluke je ravnateljicama vrtića „Radost“ i „Paperino“ Divni Radoli i Nataši Musizza uručio predsjednik LAGUR-a „Istarski švoj“ Robert Momić, dok je voditeljica Iva Jekić iznijela detalje oko predstojećih aktivnosti. Ovime je službeno priveden kraju natječaj za Mjeru 3 LAGUR-a. Prethodno je proveden natječaj za Mjeru 1 „Jačanje prepoznatljivosti ribarskog područja, proizvoda i usluga izradom jedinstvenog vizualnog identiteta cjelokupne ribarske zajednice na području LAGUR-a“, što će utjecati na jačanje prepoznatljivosti i dodavanje vrijednosti ribarskim područjima, lokalnim proizvođačica i proizvodima u sektoru ribarstva i akvakulture. U 2020. planira se raspisivanje natječaja za Mjeru 2 „Ulaganje u prodajna mjesta, kušaone i nabava vozila za proizvode ribarstva i akvakulture s jedinstvenim vizualnim identitetom“ , Mjeru 5 „Organizacija edukativnih manifestacija u svrhu jačanja uloge ribarstvenih zajednica“ te Mjeru 7 „Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske kulturne baštine“.

AT Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email