NEWS

U Kašteliru se slavila Kuzminja i otvorenje novouređenog prostora za umirovljenike

Kaštelir - 37 - 20220926
27.09.2022. 11:14; ; Početna / Novosti / Okolne općine / U Kašteliru se slavila Kuzminja i otvorenje novouređenog prostora za umirovljenike

Kuzminja, blagdan sv. Kuzme i Damjana, obilježen je u ponedjeljak 26. rujna u Kašteliru kroz tradicionalno slavlje posvećeno zaštitnicima ovog mjesta, a taj je dan ujedno bio prigoda za svečano otvorenje novouređenog prostora Udruge umirovljenika koji će od sad na raspolaganju za druženje i aktivnosti imati svi umirovljenici s područja Općine Kaštelir-Labinci.

Prostor, koji se pokazao idealnim za ovu namjenu, nalazi se neposredno uz jaslice, u prizemlju općinske zgrade, i njegovim uređenjem Općina je nastavila s pozitivnom praksom stavljanja u funkciju nekretnina koje su u općinskom vlasništvu. Ispred mnogobrojnh okupljenih mještana i članova općinskog vijeća, vrpcu je prilikom otvorenja prerezao načelnik Općine Kaštelir-Labinci Đulijano Petrović, zajedno s potpredsjednikom Udruge umirovljenika Valterom Bratovićem i Marizom Jugovac, blagajnicom Udruge.

  • Sretan sam što smo uspjeli ovaj prostor urediti i adaptirati za one najzaslužnije, one koji su svoj radni vijek odradili, a sada će imati svoj kutak za druženje i nadam se da će se u njemu ugodno osjećati – rekao je načelnik Petrović u govoru prilikom otvorenja dodajući da se nada da će svi biti zadovoljni, čuvati opremu kao svoju imovinu te se u novom prostoru kvalitetno družiti i provoditi svoje aktivnosti.

Prije tog svečanog trenutka održan je i prigodni kulturno-umjetnički program. U njemu su nastupili mališani iz kaštelirskog vrtića s nekoliko pjesama i plesnih točaka koje su pripremile odgojiteljice Moira Blažević, Danijela Muller, Samanta Kocijančić i Diana Radisavljević, a zapjevala je i vokalna etno skupina Nigrignanum Zajednice Talijana Labinci. Blagoslov novim prostorima dali su bivši župnik, umirovljeni Marijan Kancijanić, te aktualni župnik velečasni Želimir Bagavac.

Investicija preuređenja prostora za umirovljenike vrijedna je 200.000 kuna, i tim je novcem obnovljena fasada cijele zgrade, kompletno zamijenjena stolarija, uređena jedna prostorija, opremljen sanitarni čvor te nabavljena oprema i namještaj. Riječ je o projektu koji je od velikog značaja za cijelu zajednicu, osobito za umirovljenike koji svoje vrijeme sad mogu provoditi na daleko kvalitetniji i sadržajniji način.

  • Često se stariji nalaze u parku gdje igraju briškulu i trešetu. Trebao nam je kutak gdje bismo se mogli nalaziti i družiti, pa zahvaljujem svima koji su doprinijeli realizaciji ove investicije – rekao je Valter Bratović.

Proslava Kuzminja započela je svetom misom i procesijom u 11 sati, nastavila se otvorenjem prostorija za umirovljenike, a potom je uslijedio turnir “Briškula i trešete”. Zabava i druženje upriličeni su u večernjim satima  u sali na Domu) uz “Malvazija band” i besplatnu ponudu hrane i pića.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email