NEWS

Svečano otvoreno Pazinsko dječje odmaralište u Špadićima

347414511_751882796940347_8948680147443695398_n
20.06.2023. 14:18; ; Početna / Novosti / Svečano otvoreno Pazinsko dječje odmaralište u Špadićima
Simboličnom predajom ključeva predstavniku i predstavnicama Vijeća učenika Osnovne škole Vladimira Nazora Pazin, danas (19. lipnja) je u Poreču svečano otvoreno renovirano dječje odmaralište Špadići. Svečanom otvorenju nazočili su gradonačelnica Grada Pazina Suzana Jašić sa suradnicima, vijećnici i vijećnice Gradskog vijeća Grada Pazina, načelnici općina Pazinštine te zamjenik gradonačelnika Poreča Ugo Musizza, predsjednik LAGUR-a „Istarski švoj“ Robert Momić, predstavnici LAGA -a Središnje Istre, predstavnik izvođača radova Darvin Žufić i brojni gosti koji su pridonijeli realizaciji projekta.
 
Čast da prvi zakorače u nove prostore pripala je učenicima Nini Čotar, Melisi Mrak i Mati Miljavcu, dakle, upravo onima kojima je odmaralište namijenjeno, a koje je obnovom poprimilo nove, urbane, moderne vizure koje će spojiti dosadašnji kupališni i smještajni dio te ono postaje inovativno odmaralište koje će djeci pružiti iskustvo puno radosti i igre kroz različite dodatne edukacije, aktivnosti i sadržaje koji su pažljivo osmišljeni.
 
„Ovo je poseban trenutak za nas jer smo nakon privremenog zatvaranja odmarališta 2017. godine, zajednički uložili mnogo truda kako bismo stvorili prostor koji će pružiti najbolji mogući boravak za nadolazeće generacije. Hvala vam na tome!“, rekla je uvodno gradonačelnica Suzana Jašić, zahvalivši se svima koji su pridonijeli uspješnom dovršetku projekta.
 
Projekt Rekonstrukcija i nadogradnja dječjeg odmarališta Špadići – „More od malih nogu“.
 
Što se tiče samog odmarališta, dalje je rečeno kako je ono predano na upravljanje Općini Pazin krajem šezdesetih godina i otada se konstantno u njemu odvija program ljetovanja s kratkim prekidom devedesetih godina kada su u njemu smještene izbjeglice i kada je ono dograđeno.
 
Iz sigurnosnih razloga odmaralište je zatvoreno u ljeto 2017. godine, dok je u travnju 2020. godine uspješno prijavljen projekt od strane Grada Pazina, u ime svih ostalih općina – suvlasnica na natječaj od strane Lokalne akcijske grupe u ribarstvu „Istarski švoj“ Pazin (LAGUR) temeljen na Mjeri 7. iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu pod nazivom “Promicanje ribarstvene, akvakulturne i pomorske baštine”, te se je od 26. svibnja 2021. godine u suradnji s općinama Pazinštine provodio ovaj veliki projekt Rekonstrukcija i nadogradnja dječjeg odmarališta Špadići – „More od malih nogu“.
 
Ukupna vrijednost projekta, koji uključuje građevinske radove, opremanje objekta, uređenje okoliša te ostale troškove, kreće se na kraju oko 965 tisuća eura, ( 7,3 milijuna kuna). Od toga, 350 tisuća eura (2.641.100,00 kn) sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo putem Ministarstva poljoprivrede – Uprave za ribarstvo, dok su preostali iznos osigurali Grad Pazin i općine Pazinštine sukladno suvlasničkom udjelu, a uz taj zahtjev poslat će se zahtjev i za dodatnim financiranjem iz fonda vezanog za nadopunu za inflaciju.
 
Građevinski radovi na samom objektu su započeli u siječnju 2022. godine, a dovršeni su u početkom 2023. godine, dok se posljednjih mjeseci po posebnom projektu radilo na uređenju okoliša i opremanju objekta te je proveden postupak ishođenja građevinske dozvole. Odmaralište je danas spremno za korištenje svih 12 mjeseci godišnje sa kapacitetima prilagođenim sadašnjim standardima.
 
Građevinske radove izvela je pazinska tvrtka Vladimir Gortan, a stručni nadzora tvrtka V.T.M. d.o.o. iz Poreča.
 
Ovo ljeto sedam smjena, prva 2. srpnja
 
Nakon otvaranja odmarališta u sklopu projekta ostvarit će se odgojno – obrazovni programi s ciljem promocije i podizanja svijesti djece o ribarstvenoj, pomorskoj i akvakulturnoj kulturnoj baštini.
Tijekom godine predviđa se boravak do 500 djece u kratkotrajnom i dugotrajnom boravku. Boravak djece u odmaralištu nakon njegove rekonstrukcije odvijat će se u organiziranim grupama, i boravak svake grupe učenika u trajanju do 7 dana. Djeca u dobi od 7 do 14 godina će pod stručnim vodstvom imati priliku dodatno se educirati i senzibilizirati o ribarstvenoj, akvakulturnoj, pomorskoj, društvenoj i kulturnoj baštini, a sve praćeno prilagođenom prehranom sa uključenim većim postotkom ribljih namirnica u dnevne obroke.
 
Edukativni dio programa provodit će se stručnjaci Fakulteta za prirodne znanosti – Katedre za biologiju mora s pulskog Sveučilišta.
Odmaralište svoja vrata za prihvat prvih polaznika otvara u nedjelju, 2. srpnja, a u odmaralištu će djeca ovo ljeto boraviti sve do 20. kolovoza 2023. godine kroz sedam smjena.
 
Odmaralište mjesto promocije ribarstva, pomorske i akvakulturne baštine
 
Obnovu je, dakle, financijski poduprla Lokalna akcijska grupa u ribarstvu (FLAG) „Istarski švoj“ koja u svom području spaja područja središnje i zapadne Istre u jednu cjelinu, a uspješnost te suradnje upravo se vidi u projektima poput Dječjeg odmarališta Špadići.
 
„Nema boljeg područja od promocije ribarstva, pomorske i akvakulturne baštine od ranog ulaska u školski sistem i promocije putem prehrane. Tako su uložena značajna sredstva u najveću školu u Hrvatskoj, OŠ Vladmira Nazora u Pazinu gdje su nabavljeni konvektomati u školama u Pazinu i TInjanu, pazinski vrtić isto je dobio značajnu potporu, kao i porečki i vrsarski vrtići. Možemo reći da Razvojna vizija „FLAG-a Istarski švoj“ dobiva realizacijom ovako velikog projekta kakvo je rekonstruirano i dograđeno odmaralište Špadići novi „vjetar u leđa“, istaknuo je Robert Momić.
 
Nakon službenog dijela, uslijedilo je razgledavanje objekta. Prvi su dojmovi odlični, kako svih prisutnih gostiju, tako i samih budućih korisnika kojima bi odmaralište kao takvo trebalo omogućiti da u Špadićima dožive nezaboravno iskustvo puno radosti, igre i avanture.
 
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email