NEWS
Best of Poreč

Sredstvima iz EU fondova nabavljeno novo električno vozilo za komunalno redarstvo

elektro vozila
12.08.2020. 18:07; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Sredstvima iz EU fondova nabavljeno novo električno vozilo za komunalno redarstvo

Nakon još jednog uspješno prijavljenog projekta, komunalno redarstvo Grada Poreča-Parenzo opremljeno je novim električnim vozilom, čiju je nabavku Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao sa 80.000 kuna. Ovoga puta riječ je o dostavnom vozilu Renault Kangoo Express Maxi, produžena kabina Z. E. 33 FP, vrijednom 178.991 kuna + PDV. Grad se na javni poziv za neposredno sufinanciranje kupnje energetski učinkovitih vozila pravnim osobama prijavio u svibnju 2019., te novim vozilom upotpunio „zeleni“ vozni park. Naime, vozni park gradskog komunalnog redarstva krajem 2018. dobio je, također zahvaljujući sufinanciranju sredstvima iz FZOEU, električno vozilo Renault Zoe Intens Q90 i električni skuter NIU Civic Nis. Time se udio električnih vozila u gradskom voznom parku popeo na 30 posto.

Osim dodatnog opremanja gradskog komunalnog i prometnog redarstva, koji najviše i koriste službena vozila, realizacija ovog projekta predstavlja nastavak pozicioniranja Poreča kao zdravog, čistog i energetski učinkovitog grada. Naime, samo u proteklih pet godina implementirano je više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, zaštite okoliša i e-mobilnosti, a mnogi su sufinancirani bespovratnim sredstvima, kako nacionalnim tako i sredstvima Europske unije.

Osim električnih vozila za komunalno redarstvo, električnim vozilom je nedavno upotpunjen i vozni park gradske komunalne tvrtke Usluga Poreč. Riječ je dostavnom vozilu, za potrebe dostave robe za područje starogradske jezgre i čije usluge mogu koristiti sve pravne i fizičke osobe. Osim toga, Poreč je jedan od partnera u EU projektu SUTRA (Održivi promet na jadranskom priobalnom području i zaleđu) u sklopu kojeg će, zahvaljujući europskim sredstvima Grad dobiti električni minibus.                                                    

Inače, Grad je prije pet godina na Velikom gradskom parkiralištu otvorio punionicu za električne automobile. Osim što je ovdje samo punjenje za vlasnike električnih vozila besplatno, kao i korištenje velikog gradskog parkinga za vozila na električni pogon, time se direktno potiče sam koncept e-mobilnosti. Pružajući primjer dobre prakse, te u ulozi pokretača promjena na lokalnoj razini, turističke i ostale tvrtke na području grada su prepoznale ovu viziju, te svojim djelovanjem popratile inicijativu. To je rezultiralo činjenicom da se na području grada trenutno nalazi sedam stanica za punjenje vozila na električni pogon, što je u odnosu na broj stanovnika, najveći broj po glavi stanovnika u cijeloj Hrvatskoj.

Grad Poreč-Parenzo je odavno prepoznao energetsku učinkovitost, održivi razvoj i zaštitu okoliša, te je jedan od prvih šest gradova potpisnika Novog integriranog Sporazuma Gradonačelnika o klimi i energiji u Republici Hrvatskoj čime se dodatno obvezao provoditi mjere ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama, s ciljem 40 % smanjenja emisija CO2 na području Grada u periodu do 2030. godine. Među prvima je izradio Strategiju i pripadajući Akcijski plan prilagodbe klimatskim promjenama, jedan od osnovnih preduvjeta za kandidiranje novih projekata i povlačenje bespovratnih sredstava Europske unije u programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Na ova se način postavljaju čvrsti temelji održivog razvoja grada, čija uspješna realizacija rezultira višestrukom koristi za, prvenstveno, građane i sve osobe koje na području grada borave. Tako Poreč pruža primjer dobre prakse ostalim gradovima i promiče se kao energetski i ekološki osviještena ”zelena” turistička top destinacija koja svakom posjetitelju pruža dodatni doživljaj i spoznaju da boravi na području koje ulaže iznimno velike napore u očuvanje zdravog okoliša. Grad Poreč-Parenzo nastavlja aktivno raditi na pripremi i prijavi projekata za dobivanje sredstava iz europskih i nacionalnih fondova, te odgovorno razmišljati kako bi se isti mogli nastaviti u ovim financijskim zahtjevnim vremenima.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani