NEWS

Duplo više upisanih u poljoprivrednu školu u Poreču – projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ urodio plodom

Srednja škola Mate Balote
12.08.2020. 18:04; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Duplo više upisanih u poljoprivrednu školu u Poreču – projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ urodio plodom

U prvi razred programa agrotehničar u Srednjoj školi Mate Balote u Poreču za nadolazeću je školsku godinu upisan 21 učenik i učenica, što je duplo više od broja upisanih lani i potvrda da je projekt „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“, s ciljem upoznavanja učenika osnovnih škola s inovacijama u poljoprivredi i poticanja na upis srednjih škola poljoprivrednog usmjerenja, polučio uspjeh.

-Možemo reći da su ciljevi projekta ostvareni, jer smo popunili sva raspoloživa mjesta i to mi je izuzetno  drago. Animirali smo i informirali učenike osmih razreda na razne načine, u ožujku smo slali brošure i letke u škole da se distribuiraju učenicima, objavili smo linkove s promotivnim video materijalima i informacijama na web stranicama škole i Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, na kojoj zainteresirani mogu pronaći potrebne informacije o mogućnostima i prednostima upisa u poljoprivredno usmjerenje. Imali smo plan održati i Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane učenike i roditelje, koji smo zbog cijele situacije s koronavirusom morali otkazati, ali smo nastavili promociju u svibnju. Drago da smo ostvarili rezultate, kaže ravnatelj SŠ Mate Balote Krešimir Bronić.

Inače, nositelj projekta „Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu“ je Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, a potporu projektu pružili su Grad Poreč-Parenzo s 40 tisuća kuna i Istarska županija s 10 tisuća kuna, te je projekt javno predstavljen prije šest mjeseci u gradskoj vijećnici.

Kako je tom prilikom istaknuo Dean Ban, ravnatelj porečkog Instituta, razvoj poljoprivrede danas nije moguć bez adekvatnog stručnog zvanja, te ljudi i mladi koji se odluče za tu struku neće biti uspješni ako nemaju obrazovanje – moderne tehnologije, moderni procesi proizvodnje zahtijevaju znanje koje se može steći samo u školi i zato je ovaj projekt bitan.

Zadaća navedenog projekta je da kroz informativan, poticajan, ali nadasve realan pristup učenicima predstavi osnovne značajke poljoprivrede, naglasi važnost poljoprivrednog obrazovanja, opiše primjere i iskustva uspješnih poljoprivrednika u Istri, upozna ih s mogućnostima za usavršavanje odnosno zapošljavanje u poljoprivredi te ih na taj način potakne na upis srednjoškolskog poljoprivrednog usmjerenja. Zajednički cilj projekta je veći broj upisanih učenika u srednju poljoprivrednu školu, ali i pozitivnije opće društveno shvaćanje poljoprivrede kao poželjne, atraktivne, dinamične i profitabilne djelatnosti. Osim toga, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja agrotehničari imaju prilike nastaviti obrazovanje na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta, u Poreču, ili Agronomskom fakultetu u Zagrebu što su neki od ovogodišnjih maturanata i iskoristili.

Inače, među ovogodišnjim upisanim agrotehničarima ima učenika iz različitih krajeva Istre – Poreča, sa zapadne obale i središnje Istre, te Pule.

Srednja škole Mate Balote ima učeničku zadrugu učenika poljoprivrednog smjera koja djeluje već više od 20 godina. Podijeljena je u sekcije – vinarska, sekcija za ekstrakciju ljekovitog bilja i pčelarska, budući da im je pčelarstvo jedan od stručnih predmeta, a imaju i desetak svojih košnica. Sa svojim proizvodima sudjelovali su na smotrama učeničkih zadruga Hrvatske, ali i na Vinistri, fešti samoniklog bilja u Kršanu i drugima.

Inače učenici smjera agrotehničar sudjeluju u programu Erasmus+ i projektu „Europe, we can!“ koji je realiziran u suradnji sa Srednjom školom Lycée François Marty iz francuskog grada Villefranche de Ruerguea. Ovaj je grad poznat po uzgoju ovaca, te porečki učenici od svojih kolega uče o ovoj poljoprivrednoj grani, a ujedno prenose svoja iskustva o uzgoju maslina i proizvodnji maslinovog ulja. Suradnja traje već nekoliko godina, a u planu je uzvratni posjet porečkih učenika u Francuskoj na jesen, ukoliko epidemiološki uvjeti to budu dozvoljavali.

Bronić zaključuje kako sa poticanjem upisa u poljoprivredni smjer žele nastaviti i dalje, a u suradnji s Milanom Oplanićem, iz Instituta za poljoprivredu i turizam, voditeljem ovog projekta, želja im je da se brošura doradi, proširi i naglasak da na iskustva učenika koji sada pohađaju ovaj smjer.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email