SAMOVOLJNI »KOMUNALNI« RADOVI U PIONIRSKOJ ULICI

18.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / SAMOVOLJNI »KOMUNALNI« RADOVI U PIONIRSKOJ ULICI
123Javna_površina1.jpg

U ponedjeljak je u Pionirsku ulicu u Poreču stigao bager i s javne površine uklonio ostatak lani otpiljenog stabla te kameni obrub koji ga je štitio od automobila. U gradskom komunalnom odjelu jednom su prilikom rekli da će Grad svako posječeno stablo zamijeniti novim pa smo pokušali saznati jesu li se u međuvremenu predomislili, pogotovo s obzirom na neslužbenu informaciju da će na mjestu stabla u Pionirskoj biti postavljeni stupići.

Iz gradske uprave obećali su poslati komunalne redare, a jučer smo dobili informaciju da su u međuvremenu postavljeni stupići nelegalni te da je »pokrenuta procedura za uklanjanje«. Kako je komplicirano ukloniti nešto što je neki građanin odlučio postaviti na javnoj površini, a neizmjerno lako je otpiliti stablo! Ali, ova je priča o nelegalnim stupićima pred privatnim garažama zanimljiva i iz jednog drugog gledišta. Naime, istoga dana kad su postavljeni stupići obojen je i zid svih pet garaža, koje su privatno vlasništvo različitih osoba. Iz razgovora s jednim od njih saznajemo da ga nitko nije pitao da plati dio troška niti da mu oboje njegov djelić zida. Tko je poduzetnik u komunalnom odjelu nismo mogli saznati, a informacija »s ulice« kaže da je riječ o jednom koji stanuje u blizini i koji je vlasnik barem jedne od tih garaža.

Istina je da vlasnici ili korisnici pet garaža u Pionirskoj ulici imaju nemalih problema jer se ispred njih parkiraju nesavjesni vozači, bez obzira na upozorenja, ali to ne znači da itko može samovoljno intervenirati na javnoj površini, uklanjanjem komunalne opreme (bez obzira u kojem stanju ona bila) i postavljanjem stupića. U kratkoj Pionirskoj ulici niz je poduzetničkih prostora i nedovoljno parkirališnih mjesta, čak i zimi, a pogotovo ljeti. Više bi reda moglo biti kad bi se gradske službe time ozbiljno pozabavile: u toj ulici su, osim stambene zgrade i niza uredskih prostora, veliki restoran i rent-a-car poslovnica, bez osiguranih parkirališnih mjesta, a niti obilježen prostor za vozila dostave nitko ne poštuje. Nije stoga čudno da građani posežu za javnim površinama, ali to ne može biti opravdanje. Pogotovo s obzirom na to da su privatne garaže iz ove priče nikle na gradskom zemljištu, na mjestu nekadašnjih svlačionica lokalnog nogometnog kluba, koje su izgrađene po uhodanom socijalističkom principu – bez građevne dozvole.

S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email