NEWS

DANAS POČINJE TRODNEVNO SLAVLJE ZA BLAGDAN SVETOG MAURA

18.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / DANAS POČINJE TRODNEVNO SLAVLJE ZA BLAGDAN SVETOG MAURA
471SvMauro05.jpg


Obilježavanje blagdana gradskog zaštitnika svetog Maura počinje danas u 17 sati, predavanjem Draga Orlića u Zajednici Talijana o istinama i legendama vezanima uz sv. Maura i Eleuterija. U Zavičajnom muzeju Poreštine u 19 sati dr. Vesna Girardi-Jurkić govorit će o duhovnoj kulturi antičke Istre, u sklopu dodjele Nagrade Sveti Mauro, kojom će ove godine biti ovjenčan likovni umjetnik Ivan Krajina, a u 20 sati u Muzeju će biti otvorena izložba Vltave Muk o etnografskom nasljeđu i etnografima Poreštine između 1952. i 1975. godine.

Svečana misa bit će u bazilici u 11 sati u ponedjeljak, na sam blagdan, a druga je na rasporedu u 18 sati istoga dana. Dan prije, u nedjelju u 19 sati u bazilici gostuje kraljevički pjevački zbor »Zvijezda Danica«.

Subota je dan za sportska natjecanja, koja počinju turnirom u briškuli i trešetu u Zajednici Talijana, nastavljaju se nogometom, rukometom i košarkom, a nedjelja i ponedjeljak su predviđeni za pučku feštu s muzikom na otvorenom te četvrti festival palente. O programu fešte na konferenciji za novinare detaljnije su govorili Sergio Pavat, predsjednik gradskog odbora za manifestacije, i Drago Orlić, idejni začetnik i organizator palentijade. Orlićeva je maksima da svaki grad koji drži do sebe mora imati jednu gastronomsku feštu, a on je povezao blagdan gradskog patrona s pjesmom »La mula di Parenzo«, odnosno stihom te pjesme koji spominje brda od palente. Oba dana palentijada počinje marendom u 10 sati, užinom u 13 i večerom – sve pod šatorom na rivi, pod kojim će biti 400 mjesta za sjedenje, a oko njega bit će postavljeno šest plastičnih sjenica, pod kojima će se kuhati palenta. Dnevni obroci palente bit će »začinjeni« i živom muzikom. U nedjelju će svirati Baredine-sauri, Big Band i Anelidi navečer, a u ponedjeljak ponovno Baredine-sauri, potom Štrace i Klapa Riveta navečer. U ponedjeljak navečer fešta od palente završava tradicionalnim »trobojem palentara« u restoranu »Parenzana«, u kojem će se nadmetati gosti iz talijanskog grada Bezzecca, Koprivnice i restoran-domaćin, a uključena su dva studenta vinarstva i vinoteka Epulon.

– Ovo je posao Turističke zajednice, ali kako se oni ne žele time baviti, feštu mora organizirati Grad. Moja je ideja bila da nakon prvog festivala palente sve prepustimo Turističkoj zajednici i cehu ugostitelja, ali izgleda da će Pavat i dalje morati »glumiti« TZ i da ćemo zajedno morati nagovarati ugostitelje svake godine da se uključe, jer iako to radimo zajedno s njima, još ih nismo uspjeli uvjeriti koliko je to i za njih i grad važno. Nikako da zaživi i ideja da se nekoliko dana prije i poslije fešte u svim restoranima u gradu posebno nude različita jela s palentom, rekao je Orlić. Od Pavata saznajemo da se na sastanak o organizaciji fešte, sazvan kod gradonačelnika Edija Štifanića, iz Plave lagune nije nitko odazvao, a iz Rivijere pak nisu pokazali nikakvo zanimanje. Lokalni TZ, o čijem programu odlučuju ove dvije turističke tvrtke, niti jednom kunom ne podupire proslavu ovog blagdana, jednog od rijetkih preostalih veziva u tkivu grada.

S. MATEJČIĆ

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email