ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA VSI-VODOVODA BUTONIGA

18.11.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / ODRŽANA IZVANREDNA SKUPŠTINA VSI-VODOVODA BUTONIGA
157Butoniga_podjela.jpg

BUZET:

– Članovi Skupštine VSI-Vodovoda Butoniga, gradovi i općine, odnosno njihovi ovlašteni zastupnici, dali su suglasnost na model prijenosa imovine, prava i obveza Butonige na Istarski vodovod Buzet i Vodovod Pula. Skupština je time dala zeleno svjetlo diobi Butonige po predloženom modelu, izjavio je predsjednik Nadzornog odbora i predsjedatelj Skupštine VSI-ja Milan Antolović po završetku jučerašnje dvosatne izvanredne sjednice održane iza zatvorenih vrata.

Skupštini su prisustvovali predstavnici većih osnivača, među ostalima, Pule, Rovinja, Poreča, Umaga, Medulina, Ližnjana, Pazina, Buzeta i drugi… Sveukupno je bilo 83,77 posto glasova, a sve su točke jučerašnjeg dnevnog reda, pa tako i ova o suglasnosti na predloženi model diobe, prenio je Antolović, jednoglasno prihvaćene. – Jučer je simuliran model raspodjele sredstava i imovine, kao i obveza po kreditima koje Butoniga ima prema Hrvatskim vodama u iznosu od oko 118 milijuna kuna. Ukoliko se najavljene izmjene i dopune Zakona o vodama i Zakona o financiranju vodnog gospodarstva prihvate u predloženoj varijanti, postoje ozbiljne naznake da će se Butonigi oprostiti kreditna sredstva Hrvatskih voda, što znači da bi ta sredstva postala sastavnica imovine osnivača Butonige. U varijanti koja je predložena Skupštini je i ugovor o raspodjeli i preuzimanju Butonige i ugovor o isporuci vode iz sustava, odnosno o pravima Vodovoda Pule iz Postrojenja Butonige i akumulacije kao takve. Radi se o oko 430 litara vode u sekundi, odnosno s obzirom na to da je kapacitet prve faze tisuću litara u sekundi, to znači da je 4,3 milijuna kubika godišnji kapacitet namijenjen Puli. Stupanjem na snagu ugovora o diobi imovine, prava i obveza, automatski stupa na snagu i ugovor o opskrbi Puljštine vodom iz Butonige, rekao je Antolović.

Na temelju predloženog modela i dokumentacije koja je predočena, zaključno s ugovorom, može se, rekao je Antolović, razraditi konačna podjela Društva s 31. prosinca ove godine. Od početka iduće godine trebalo bi se voditi dvojno knjigovodstvo, dok se u konačnici ne donese odluka Skupštine na redovnoj godišnjoj sjednici u travnju iduće godine. Tada bi se brojke koje bi se s 31. prosinca proknjižile i ugovorom o podjeli imovine te onim o isporuci vode prema Vodovodu Pula prihvatile u konačnoj verziji te uputile Trgovačkom sudu na prihvaćanje i unošenje u temeljni kapital vodovoda Buzet i Pula.

Na jučerašnjem zasjedanju, prenio je Antolović, prihvaćen je i rebalans plana dovršetka izgradnje projekta VSI-ja prve faze, koji obuhvaća i izgradnju vodospreme u Gradolama od oko osam tisuća kubika. – Sredstva osigurana temeljem nagodbe potpisane s Thyssenom kada je naplaćeno šest milijuna eura za njegov izlazak iz projekta, između ostalog, namijenjena su i za dovršetak izgradnje prve faze, čime bi Butoniga završila svoju misiju postojanja i time predala sve objekte iz prve faze na upravljanje vodovodima Pula i Buzet. Rok za dovršetak izgradnje vodospreme u Gradolama je rujan 2006. godine, rekao je Antolović.

Na izvanrednoj Skupštini VSI-ja, na inicijativu Grada Pule, otvorena je i rasprava o mogućem objedinjavanju vodovoda na području Istarske županije. – Članovima Skupštine prenijeli smo tijek prekjučerašnjeg razgovora koji smo u kabinetu župana u Puli vodili s predstavnicima Hrvatskih voda. Razgovaralo se o jezeru Butoniga u funkciji vodoopskrbe Istarske županije. Govorilo se o novom programu Istarskog vodozaštitnog sustava, programu navodnjavanja, o programu organizacije i reorganizacije u kontekstu povlačenja sredstava iz pretpristupnih fondova EU-a gdje je, sukladno usvojenoj strategiji Vlade za razvoj vodnog gospodarstva, predviđena koncentracija vodoopskrbnih i komunalnih poduzeća na razini županija i u tom segmentu je naš model osnivanja IVS-a primjer za Hrvatsku. Trebalo bi objediniti i vodoopskrbu jer je intencija Hrvatske da se takva poduzeća objedinjavaju na razini svih županija. Riječ je o koncepciji koja proizlazi iz pripreme Hrvatske za ulazak u Europsku uniju. Budući da Hrvatske vode podržavaju takav pristup, kao i to da je Istra školski primjer gdje bi se moglo imati objedinjenu vodoopskrbu, pa i ostalu komunalnu infrastrukturu, obavijestili smo članove Skupštine Butonige da postoje takva razmišljanja i da je pozitivno opredjeljenje više gradova u tom segmentu. Do kraja ove godine izradit će se prva radna verzija jednog modela objedinjavanja vodovoda i komunalnih poduzeća te će se takva radna verzija predočiti svim osnivačima, što znači jedinicama lokalne samouprave, radi zaštite interesa svih osnivača, s jedne strane, i povlačenja maksimalnih sredstava iz pretpristupnih fondova, s druge strane, izjavio je Antolović.

G. ČALIĆ ŠVERKO

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email