NEWS

POREČAN IGOR JURKOVIĆ U PARIZU OSVOJIO NAJPRESTIŽNIJI PROFESIONALNI POZIVNI SVJETSKI KICKBOXING K-1 TURNIR

30.05.2006. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / POREČAN IGOR JURKOVIĆ U PARIZU OSVOJIO NAJPRESTIŽNIJI PROFESIONALNI POZIVNI SVJETSKI KICKBOXING K-1 TURNIR
768K1.jpg

POREČ – S trofejom pobjednika i titulom najboljeg borca svijeta u svojoj težinskoj skupini, ali i s velikom masnicom i poluzatvorenim lijevim okom, te potpuno plavom i natečenom lijevom nogom vratio se Porečan Igor Jurković iz Pariza gdje je osvojio najprestižniji svjetski profesionalni kickboxing K-1 turnir za kategoriju do 90 kg. Jurkovićev izgled najbolje odaje težak put koji je morao proći do naslova, ali nakon osvojenog turnira i uspona na sam vrh svjetskog kickboxinga sve je posljedice lakše podnijeti.

Kada pogledate kako ja izgledam, a osvojio sam turnir, možete si zamisliti kako izgledaju ostali borci koji su se borili za ovaj naslov – započeo je svoju priču o putu do trona Jurković.

– Polufinalna borba u kojoj sam pobijedio Belgijanca Frederika Sionatra bila je puno ljepša za gledatelje, s puno atraktivnih poteza i udaraca. U prvoj rundi obojica smo po jednom bili u »knock downu«, prvo sam ja jednom dobro »potegnuo« njega, a onda i on mene. U drugoj rundi sam ponovno natjerao suca da mu broji, a u trećoj sam ga »kickom« u glavu i nokautirao. I da nisam pobijedio tim prekidom mislim da bi suci na koncu presudili u moju korist, jer sam bio bolji, mada se i Sionatra vrlo hrabro borio pokušavajući me pod svaku cijenu oboriti. Inače, nismo gledali sve mečeve, jer smo se prije i poslije polufinala odmarali i koncentrirali na finale, ali mislim da je ova borba jedina na turniru riješena nokautom.

Gadni udarci

U finalu vas je, pred 15 tisuća gledatelja, čekao glavni favorit turnira Rus Mohamed Magimedov?

– Iz revijalnog susreta koji sam od njega početkom godine izgubio u Tajlandu izvukao sam svakako dobro iskustvo. Trener Komšić i ja dobro smo ga »snimili«, uvidjeli njegove vrline i mane, znali odakle prijeti najveća opasnost i odredili taktiku. Temelj za uspjeh bio je dobro se obraniti, što znači da lijevu ruku praktički nisam skidao sa svog lica, osim naravno kad sam je upotrebljavao za udarce, ali sam je hitro morao vraćati u obrambeni položaj. Protiv Magimedova bi svako otvaranje bilo kobno, jer kad samo pomislim koliko sam udaraca nogom dobio u tu ruku, pitam se što bi bilo da sam samo jedan dobio izravno u glavu. Pored toga, on je napadao »kickovima« po mojoj lijevoj nozi, zbog čega mi je i tako plava. U jednom sam je trenutku zbog bolova morao i »sakriti« iza desne zauzevši dosta nepravilan položaj. Želio me srušiti, ali se jednostavno nisam dao. S druge strane, ja sam se više bazirao na boksačku tehniku i držao ga na distanci. Moj se izbor napada rukama pokazao taktički ispravnim. Pogađao sam ga raznovrsno sa svih strana i zadao mu daleko više čistih udaraca. To je kod sudaca i prevagnulo, te su sve tri runde proglasili u moju korist. Inače meč nije bio toliko atraktivan za gledatelje, ali su udarci koji su »sijevali« s obje strane bili »gadni«. Bio je to meč izdržljivosti, važno je bilo ne pokleknuti.

Dobar za izbjegavanje

– Igor je zaista obje borbe na turniru odradio fantastično – ocjenjuje Jurkovićev trener Leonardo Komšić.

– Poslušao je sve moje savjete, primjenjivao sve što smo se prije mečeva dogovorili i praktički svih šest rundi u kojima je nastupio odradio je na vrlo visokom nivou. Žao mi je samo što se taj Francuz Frederc Bellonie nije pojavio na četvrtfinalu, jer sam uvjeren da ni taj meč ne bi utjecao na konačan rasplet turnira. Niti nakon turnira nije nam rečeno koji su razlozi njegovog odustajanja, ali pomalo sumnjam da se uplašio poraza kad je vidio koga mu je ždrijeb donio. Svi su se borci na turniru međusobno dobro poznavali, Jurković nije slovio za favorita, ali je sigurno bio protivnik kojega je bilo dobro izbjeći.

Kakvu će provjeru u Jurkovićevoj karijeri donijeti ova titula?

– Najveća promjena će biti u tome da ćemo se morati još više posvetiti radu, premda on već sada profesionalno trenira dva puta dnevno. Međutim, nakon ovoga Igor će na svako sljedeće natjecanje odlaziti kao favorit i neće imati alibi za bilo kakav loš nastup. Imamo već određene planove kako bi se njegova karijera dalje trebala razvijati, ali ćemo pustiti da sve dođe u svoje vrijeme. Premda već skoro očekujemo ponude za nove profesionalne borbe, u ovom trenutku mogu reći da ih tako skoro nećemo prihvatiti. Sada nam je najvažnije da se Igor dobro odmori i oporavi, a sredinom ljeta ćemo početi pripreme za nove izazove.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email