NEWS
VALFRESCO S-170422

Otvoren novi, moderan vrtić u Žbandaju

1 (162)
08.05.2021. 23:05; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Otvoren novi, moderan vrtić u Žbandaju

Kratkom svečanošću u samom središtu porečkog prigradskog naselja Žbandaj danas je otvoren moderan vrtić za sedamdesetak djece, vrijedan 5 milijuna kuna + PDV. Investitor je Grad Poreč-Parenzo, koji je zbog pozitivnih demografskih kretanja i stalnog porasta broja upisane djece, u protekle tri godine izgradio čak tri vrtića – u Velom Maju, Dračevcu i Žbandaju.

–  Srce mi je danas puno, jer otvaramo ovaj vrtić i jaslice. Žbandaj je zadnjih godina doživio jedan demografski boom, ima puno djece i na to smo pravovremeno reagirali tako da je mjesni odbor u četiri godine dobio novu školu, dvoranu, a sada i vrtić s jaslicama. To su konkretne demografske mjere – gradimo vrtiće i jaslice kako bi osigurali da svako naše dijete ima svoje mjesto prilikom upisa., rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zahvalivši se mještanima, gradskim odjelima, vrtiću, izvođačima, nadzoru, mjesnom odboru i svima ostalima koji su bili uključeni u ovaj projekt.

– Prepuštamo ga sada u sigurne ruke našeg DV Radost, da ga dječjim smijehom, crtežima, predstavama obogate i pretvore u pravi vrtić., zaključio je gradonačelnik.

Podsjetimo, radovi su dovršeni u roku i obuhvatili su rekonstrukciju i prenamjenu bivše poslovne zgrade u središtu naselja u građevinu javne i društvene namjene – dječji vrtić i jaslice, igrališta te uređenje pristupne prometnice. Ukupne neto korisne površine od 571,80 m2, ovo moderno zdanje ima dizalicu topline za grijanje (podno) i hlađenje (ventilokonvektori), te potpuno opremljenu kuhinju za pripremu jela, dok su na katu biti uredi za osoblje. Okoliš ima dvorište za djecu površine 650m2 i parkiralište s 12 parkirnih mjesta, a u planu je ostavljanje i stijene za penjanje za djecu, između ostalog. Izvođač radova bila je tvrtka Vladimir Gortan iz Pazina, projekt je izradio Solidplus iz Poreča, a nadzor je povjeren tvrtki Singrad iz Poreča.

Divna Radola, ravnateljica DV Radost Poreč, koji će upravljati ovim područnim odjelom, podsjetila je roditelje kako su upisi u gradske vrtiće upravo u tijeku i da će za nove dvije jasličke i dvije vrtićke skupine u Žbandaju biti interesa.

– Žbandaj je dobio vrtić kakvo zaslužuje – mjesto u centru naselja, rađen je po svim pedagoškim standardima, a u njemu će se sva djeca osjećati sigurno i sretno, zaključila je Radola.

– Prije četiri godine skupa smo otvorili novu školu, a danas otvaramo već i novi vrtić. Hvala Gradu koji, uz naš mjesni odbor, stalno ulaže i u sve ostale dijelove grada i hvala što smo riješili pitanje vrtića, ali i nekadašnjeg derutnog objekta u središtu naselja, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Žbandaj Sandi Jugovac.

Vrtić je otvoren rezanjem vrpce, u čemu su pomogla djeca iz mjesnog odbora, blagoslovio ga je lokalni župnik, vlč. Ivan Kramar, nakon čega su mještani obišli i razgledali novo zdanje, koje je uljepšalo i obogatilo lokalnu sredinu.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email