NEWS

Kreće obnova fasada kompleksa Zavičajnog muzeja Poreštine

Zavičajni muzej Poreštine sjedište u Decumanusu u središtu starogradske jezgre
20.09.2022. 14:43; ; Početna / Slider / Kreće obnova fasada kompleksa Zavičajnog muzeja Poreštine

Uskoro kreće obnova pročelja palače Sinčić, odnosno sjedišta Zavičajnog muzeja Poreštine, u središtu porečke starogradske jezgre, što je i službeno označeno današnjim potpisivanjem ugovora o izvođenju radova na obnovi pročelja kompleksa zgrada porečkog muzeja, koji su potpisali ravnateljica dr.sc. Elena Uljančić i Gracijela Orbanić, direktorica izvođača radova, tvrtke Kapitel d.o.o. iz Žminja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i porečki gradonačelnik Loris Peršurić i inženjer gradilišta Branko Orbanić, te predstavnici nadzora mr.sc. Dino Ružić i Danijel Simonetti iz tvrtke Istra Inženjering d.o.o.

Kako je rekla ravnateljica, riječ je o radovima kojima će se obnoviti, ne samo pročelje palače Sinčić, nego cijeli barokni kompleks – uz samu palaču, to su i susjedna kućica za služničad i nekadašnji gospodarski objekt gdje se danas nalazi ugostiteljski objekt – sve ukupno 1.700 metara kvadratnih fasade koja će biti obnovljena spomenutim zahvatom.

Porečka povijesna jezgra više neće biti ista, već će imati jednu veliku obnovljenu površinu. To radimo za sebe i sve buduće generacije, jer kao što smo mi otkrivali kako se nekada radila palača Sinčić, tako će i oni koji budu dolazili poslije nas, saznati što smo mi odlučili u ovom trenutku. Jer ova je palača rađena kao obiteljska kuća, nije rađena kao muzej i zato je nosivost konstrukcije morala biti ojačana, pretvaramo nešto što je bilo privatno u javni prostor, rekla je ravnateljica Uljančić. Kako je dodala, riječ je o višegodišnjem projektu. – Tek kad smo ga otvorili, vidjeli smo čaroliju građevine iz baroknog razdoblja i morali smo je prezentirati na pravi način. Jer je i sam Zavičajni muzej Poreštine jedan muzejski eksponat i tako ga tretiramo i prezentiramo. To iziskuje stručnjake s velikom znanjem, velika financiranja i drago nam je da je Grad Poreč to prepoznao. Zavičajni muzej Poreštine je prvi muzej u Istri, osnovan 1884. Svi radimo više od 10 godina na ovom spomeniku, radimo na svakom centimetru zgrade, restauratori su propitali sve moguće slojeve i nastoji se sačuvati izvornost palače i sve mora bi perfektno i u skladu s pravilima struke, konzervatorima i građevinarima, rekla je Uljančić.

Vrijednost spomenutog ugovora radova na obnovi pročelja iznosi 5.489.795 kuna, nadzora nad radovima 123.500 kuna, a rok za izvođenje radova je osam mjeseci, odnosno do iduće turističke sezone.

-Od osnutka muzeja ovo je pojedinačna najveća investicija, iako kad bismo gledali u masi zadnjih godina, radili smo još na rješavanju kapilarne vlage, temelja, same međukatne konstrukcije, krovišta i sad je došla na red vanjska ovojnica, koja će na neki način primijeniti vizuru grada. Gledano zadnjih godina, nikada se toliko nije ulagalo u spomenike. Prije se ulagalo u infrastrukturu i ulice, ali sada ulažemo u same spomenike – u tijeku su i radovi na obnovi fasade gornjeg vrtića, u samom smo projektiranju i pred samim krajem, odnosno krajem ove godine, ili početkom iduće počet ćemo s obnovom Romaničke kuće, tu je Eufrazijeva bazilika, od samog zvonika koji je obnovljen prije par godina, pri čemu bi se zahvalio i Restauratorskom zavodu, koji nas je podržao i financijski. Čeka nas nastavak pripremnih radova za obnovu najstarijeg trga u Poreču, trga Marafor i ulice koje još nisu obnovljene oko Marafora – u tijeku je projektiranje, a početkom iduće godine nastavljamo s pripremnim radovima za samu izgradnju. Krajem ovog tjedna kreće i natječaj za sufinanciranje obnove fasada privatnih objekata u starogradskoj jezgri, ovo je već petu godinu da financiramo ovaj ciklus natječaja, najavio je gradonačelnik Peršurić.

Branko Orbanić glavni inženjer na obnovi fasade, kazao je kako za ovako zahtjeve zgrade kao što je palača Sinčić, prilikom obnove treba paziti na svaki element koji se bude otvorio i iza njega treba stajati restaurator i stručnjak, koji prije samih radova mora istražiti kako raditi dalje. – Najprije treba odrediti barokne žbuke koje se čuvaju, onda idu restauratori koji pregledavaju svaku rupu. Poseban naglasak je na kamenoj plastici, koja ovdje nije jako bogata, ali se moramo ozbiljno prihvatiti posebnih radova na sanaciji i čišćenju plastike, a na cijelog zgradi ne smije biti cementa, već se koriste drugačiji, prirodni materijali. Konzervacija ne smije isticati zgradu, dobra konzervacija znači da se ne vidi da se radilo na zgradi, zaključuje Orbanić.

Inženjer Dino Ružić ovom se prilikom zahvalio talijanskoj arhitektici Elisabeth Forroni, koja je i ranije radila na obnovi muzeja i s kojom je uspostavljena odlična suradnja. – Jer kod obnove ovakvih zgrada riječ je o filigranskom poslu gdje suradnja mora biti uspostavljena na više razina – od arhitekata, izvođača i konzervatora, a posebno je važna suradnja od samog početka radova, kazao je Ružić.

Za vrijeme trajanja radova, zgrada muzeja bit će propisno zaštićena, te se ovom prilikom mole svi sugrađani, stanari i prolaznici za oprez u zoni izvođenja radova i strpljenje, do zvršetka, odnosno dok porečki muzej ne dobije novo ruho.

Grad Poreč

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email