NEWS

HC: Raskrižje na može biti rotor – ili desna skretanja ili vratiti semafor

JPR2840787
22.11.2013. 09:10; ; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / HC: Raskrižje na može biti rotor – ili desna skretanja ili vratiti semafor

Građani su u desetak dana prikupili 102 potpisa te traže da se prometno rješenje na raskrižju državne ceste Novigrad – Vrsar te Partizanske i Gioseffijeve ulice vrati u prvobitno stanje, uz regulaciju semaforom • Kritična dionica je od travnja u ingerenciji Hrvatskih cesta• Analizom je utvrđeno da se kontinuiranim prometnim tokom s desnim skretanjima sporednih prometnica osigurava normalni tok vozila te da su svi projektirani elementi u skladu s tehničkim propisima

Prošlo je već više od petnaest dana, rok koji su zatražili potpisnici peticije da se prometno rješenje na tzv. raskrižju Bolnica vrati u prvobitno stanje, odnosno na regulaciju semaforima. Ali stvari na terenu i dalje su ostale nepromijenjene.

Naime, zadnjeg dana listopada grupa građana je Gradu Poreču predala peticiju kojom su u desetak dana prikupili 102 potpisa, a kao stanari i korisnici prostora u naselju Bolnica traže da se prometno rješenje na raskrižju državne ceste Novigrad – vrsar te Partizanske i Gioseflijeve ulice vrati u prvobitno stanje. Podsjetimo, semafor na ovom raskrižju je sredinom travnja stavljen izvan funkcije, čime je prekinuta direktna veza između Partizanske i Gioseffijeve ulice preko državne ceste koja je i fizički uzdužno pregrađena. Tako se u naselje Bolnica i u samu bolnicu može samo iz pravca rotora kod dvorane Žatika, a van iz njega samo prema trgovačkom centru Lacop.

Rješenje u interesu sezone

Takvo je rješenje dogovoreno između Grada i ŽUC-a da bi se u turističkoj sezoni pridonijelo sigurnijoj vožnji i poboljšala protočnost na ovom dijelu, nakon što je prošle zime izgrađen rotor kod dvorane Žatika. Iako je jedan dio građana u početku negodovao zbog toga, ubrzo je došla sezona i stvari se na terenu zbog gužvi uglavnom odvijale prema pravilima. S vremenom, nekoliko je plastičnih barijera razbijeno ili nestalo i raskrižje je ostalo pregrađeno na pola što vozačima dozvoljava skretanje u zabranjeni smjer, što mnogi i koriste.

Na problem su upozoravali i gradski vijećnici na aktualnom satu, a potpisnici peticije pak navode da “s obzirom da je tijekom turističke sezone promet bio reguliran putem “privremenog rješenja” te s obzirom da je turistička sezona gotova, smatramo da ne postoje više razlozi da se promet i dalje regulira tim privremenim rješenjem”. Peticiju je inicirao gradski vijećnikVladirnir Sladonja s Nezavisne liste Rodoljuba Kosića, koji kaže da je nije pokrenuo kao političar, već kao građanin.

– Tražimo da se ubuduće promet na predmetnom raskrižju riješi na način da se ili zadrži rješenje sa semaforima ili izgradi rotor, ali da se više ne uvodi “privremeno rješenje”. Peticiju su potpisali stanari naselja Bolnica, ali i građeni iz drugih dijelova grada jer je riječ o raskrižju koje vodi do Doma zdravlja koje koriste svi građani. Anketu smo proveli brzo, u deset dana, samo da se problem što prije riješi, kaže Sladonja.

Kristijan Žužić, predsjednik Mjesnog odbora “Joakim Rakovac” kojemu pripada i naselje Bolnica, rekao je da ga građani nisu kontaktirali za peticiju, ali zna da su se prikupljali potpisi.

– S gradskim vlastima smo imali radni sastanak o raskrižju i donijet je usmeni zaključak da se napravi samo skretanje desnom stranom i na tome je ostalo. Građani nisu imali adekvatne informacije i tražit ćemo da se organizira skup gradana na kojem će se prezentirati moguća rješenja i dati konkretna obrazloženja zašto se na kraju rade dva projekta za privremeno i neko trajno rješenje, jer je to trošak. Nema komunikacije izmedu Grada i MO-a, kaže Žužić.

Na naš upit Gradu Poreču o ovom pitanju, dobili smo odgovor da su zaprimili zahtjev potpisnika peticije. “Obzirom da se radi o raskrižju ulica s državnom cestom, Grad Poreč je putem Upravnog odjela za komunalni sustav zahtjev proslijedio Hrvatskim cestama u čijoj je ingerenciji državna cesta”, stoji u odgovoru glasnogovornice Grada Saše Guttrnan.

Od Hrvatskih cesta smo pak dobili odgovor u kojem se da iščitati da jedino prihvatljivo rješenje ono desnih skretanja, a ukoliko postoji želja za drugim rješenjem Grad to mora zatražiti. Kako doznajemo iz njihova Ureda za odnose s javnošću, privremenu regulaciju napravio je ŽUC na zahtjev Grada Poreča. Ukoliko Grad smatra da predmetna privremena regulacija više nije potrebna, HC će prometovanje vratiti na regulaciju semaforima, pojašnjavaju iz Hrvatskih cesta.

Semafor se (ne) vraća na raskrižje

Kako dalje navode iz HC-a, ranije je Grad je u suradnji sa ŽUC-om analizirao mogućnost rekonstrukcije raskrižja i izrađena su dva rješenja: jedno rotora te ono s obaveznim desnim skretanjima. Kada je HC preuzeo nadležnost preispitana su oba tehnička rješenja i zaključeno je da je izgradnja rotora neprihvatljiva. Drugo rješenje s kontinuiranim prometnim tokom s desnim skretanjima sporednih prometnica osigurava normalni kontinuirani prometni tok vozila i svi projektirani elementi raskrižja u skladu su s važećim tehničkim propisima.

“Ukoliko Grad Poreč prihvati rekonstrukciju uređenja raskrižja s kontinuiranim prometnim tokom u smjeru sadašnje državne ceste, s obaveznim desnim ulaznoizlaznim rampama, HC će raskrižje rekonstruirati iduće godine. Ukoliko Grad Poreč ne prihvati ponuđeno tehničko rješenje, HC odustat će od planirane rekonstrukcije raskrižja”, stoji u zaključku odgovora koji smo primili iz HC-a.

Vedrana Habereiter, foto: Jelena Prekalj, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email