NEWS

Poreč: Stožeru crveno svjetlo za prikupljanje potpisa

22.11.2013. 10:44; ; Početna / Politika / Poreč: Stožeru crveno svjetlo za prikupljanje potpisa

U Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara potvrdili su nam jučer da nije točna informacija da im je Istarska županija zabranila prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o pravu nacionalnih manjina na uporabu jezika i pisma.

Naime, predsjednik povjerenstva za pravna i temeljna pitanja pri tom stožeru Vladimir Iljkić kaže da je zasad jedino Grad Poreč odbio dati dozvolu, s obrazloženjem da to nisu u mogućnosti učiniti zbog visoko dosegnutih standarda u poštivanju manjinskih prava.

– Mi smo o tome odmah izvijestili našeg pravnog zastupnika, kazao je Iljkić, najavivši da će Stožer svoje djelovanje vrlo brzo proširiti na cijelu Istru i imenovati svog županijskog povjerenika koji će biti zadužen za koordinaciju prikupljanja potpisa na terenu.

– Potpisi se već prikupljaju na području Umaga, a uskoro krećemo i u Novigradu, ali i u svim većim istarskim gradovima, veli Iljkić, koji tvrdi da od gradova treba tražiti dozvolu kada se potpisi prikupljaju na javnim gradskim površinama, a u slučaju da to čine u prostorima trgovačkih centara, dužni su odobrenje zatražiti od vlasnika centra.

(D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE


Priopćenje gradske uprave na temu: Stožer za obranu hrvatskog Vukovara

Grad Vukovar simbol je otpora i najvećeg stradanja u novijoj hrvatskoj povijesti. Neizmjerno cijenimo povijesnu ulogu grada Vukovara u stvaranju temelja moderne i suvremene Hrvatske države i kao i uvijek do sada, inzistirat ćemo da se žrtva onih koji su pali za slobodnu domovinu, nikada ne zaboravi. Grad Porec njeguje iznimno dobre odnose s gradom Vukovarom, pa je tako u sklopu akcije „Solidarnost za Vukovar“ sudjelovala u rekonstrukcije Istarske ulice u Vukovaru, a svake godine sudjeluje u dostojnom i svečanom obilježavanju  Dana sjećanja na Vukovara.

Osim toga, za vrijeme trajanja Domovinskog rata grad Porec pružio je utočište mnogim Vukovarcima u najtežim trenucima rata. Grad Porec oduvijek je poznat kao tolerantan, otvoren i multikulturalan grad u kojemu se poštuju prava nacionalnih manjina i u kojemu se osuđuje svaki oblik diskriminacije.
Statutom Grada Poreca definirano je da se pripadnicima talijanske autohtone nacionalne zajednice osigurava puna afirmacija njihovog individualnog i kolektivnog identiteta bez obzira na njihov udio u ukupnom stanovništvu, a natpisi na pločama s nazivima mjesta, ulica i trgova ističu se na hrvatskom i talijanskom jeziku. Imajući navedeno u vidu, kao legalno izabrani predstavnici naše multikulturalne i višeetničke lokalne sredine, ne želimo sudjelovati, pa makar i simbolički kroz dodjelu prostora za prikupljanje potpisa, u pokretanju referenduma koji ima za cilj ograničavanje ljudskih, odnosno manjinskih prava. Na to nas obvezuje dostignuta civilizacijska razina međuetničke tolerancije i suživota na istarskom području, koja se očituje kroz lepezu manjinskih prava ugrađenih u Statute ovdašnjih jedinica lokalne samouprave, pa i u samom Statutu Istarske županije.
Smatramo da je instrument referenduma kontraproduktivan u postupku uređivanja međunacionalnih odnosa, naročito kada postaje sredstvo nametanja volje većine u odnosu na prava jedne nacionalne manjinske skupine koja je, po definiciji, u slabijem i podređenom položaju.

Print Friendly, PDF & Email